head

Nem megfázás, szénanátha!

Szénanáthát sokféle növény pollenje kiválthat
Allergiás reakciót sokféle növény pollenje kiválthat
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Betegségek

A tavaszi és a nyári hónapokban számos, az allergia kialakulásáért felelős növény virágpora kerül a levegőbe. A légutakat érintő allergia, azaz a szénanátha a felmérések szerint a lakosság közel 20 százalékát érinti.

Akik régóta szenvednek tőle, pontosan tudják, hogy a szénanátha tünetei, rögtön az allergén anyaggal való találkozás után jelentkeznek, és csak akkor enyhülnek, ha eltávolodnak az allergiát kiváltó növénytől. Akiknél csak mostanában alakult ki, könnyen egy hosszan elhúzódó náthára gondolhatnak, ami nem jár lázzal.

Mi a szénanátha?

Szűnni nem akaró tüsszögés, kivörösödött szemek, könnyezés és szemviszketés, orrfolyás és orrdugulás, viszkető érzés a légutakban, csalánkiütések, fejfájás - ha a tünetek a tavaszi és nyári időszakban napi szinten fennállnak, nagy valószínűséggel a szénanátha okozza. Valahányszor a légutakon keresztül allergén anyagok kerülnek a szervezetbe, hisztamin szabadul fel, aminek hatására a nyálkahártyák megduzzadnak. Megindul a fokozott váladéktermelés, és kialakulhat a szénanátha. A tünetek korlátozódhatnak a szemre, az orra, vagy az arcüreget, de gyakran a három területen egyszerre jelentkeznek. Védekezni a szénanátha ellen szinte lehetetlen, hiszen a pollenek a széllel szállva mindenhova eljutnak.

Mi okoz szénanáthát?

Allergiás reakciót sokféle növény pollenje kiválthat: a korán virágzó fák (mogyoró, nyír, tölgy), a különböző pázsitfüvek és gabonák, sokaknál a parlagfű, a fekete üröm, a csalán és az útifű okozhat panaszokat. Szénanáthát a házi por (poratkák), és a háziállatok szőre is kiválthat, emellett a penészgombák is okolhatók.

Szénanátha kezelése

A szénanátha az életminőséget és a munkaképességet is egyformán rontja, ezért a kezelése érdekében elengedhetetlen, hogy allergiavizsgálatot végeztessünk, ami feltárja az allergén eredetét. Erre szolgál az úgynevezett alkaros bőrpróba (Prick-teszt), amelynek során az alkar bőrére helyeznek különféle allergén anyagokat, majd apró karcolással a bőrbe juttatják azokat. Ha a karcolás helyén duzzanat és viszketéssel kísért vörösség jelentkezik, az adott allergénre az allergia bizonyított.

Szénanátha esetén, a gyógyszeres kezelést nehéz elkerülni, ám vannak olyan természetes módszerek, amik segíthetnek. Csökkenti a gyulladást, illetve enyhíti a tüneteket a szerrapeptáz enzim, ami képes elfolyósítani a légutakban felhalmozódó nyálkát. A szerrapeptáz segíthet a sebgyógyulásban, tisztítja az ereket és a méregtelenítés során is a hasznunkra lehet.
Viszkető szemeinket borogassuk körömvirág főzetbe mártott vattával, orrunkat öblítsük át sós vízzel, és figyeljünk oda a táplálkozásunkra. A polifenolokban bővelkedő élelmiszerek (például színes gyümölcsök és zöldségek) enyhítik a szénanátha tüneteit.

Pollenszezonban a hajunkat mossuk gyakran, és szükségessé válhat a maszk és a napszemüveg viselése.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!