head

Macskaszőr-allergia: mi köze hozzá a selyemhernyónak?

Hogyan szabaduljunk meg a macskaszőr-allergiától?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Betegségek

Imádja doromboló házi kedvencét, de kiderült, hogy allergiás rá? Semmiképp se ajándékozza el, hiszen léteznek olyan módszerek, amikkel a macskaszőr-allergia enyhíthető. Köztük a különleges szerrapeptáz enzim, ami nemcsak a tüneti kezelésben segíthet.

A macskaszőr-allergia sokkal többeket érint, mint ahogy azt gondolnánk, meglepő adat, de ez emberek egyötöde tart attól, hogy egy macska közelébe kerüljön. Ennek oka a macskaszőr-allergia, amit nem is a négylábú szőre okoz, hanem egy olyan fehérje, ami az állat nyálában és vizeletében van, a mosakodással azonban a szőrére juttatja. A „bűnös” fehérje az Fel d1 nevet viseli, és ez idézi elő egyeseknél az allergia klasszikus tüneteit, a tüsszögést, köhögést, orrfolyást, a viszkető és könnyező szemet, a bőrpírról és csalánkiütésről már nem is beszélve. Természetesen vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy macskaszőr-allergiától szenvednek, erre csak akkor jönnek rá, ha magukhoz vesznek egy cicát, esetleg megajándékozza őket vele valaki. Mivel ezek a kedves állatok hamar a szívünkhöz nőnek, érthető módon nem szeretnénk megválni tőlük, csak mert nem tudjuk elviselni a Fel d1 fehérjét. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy milyen módszerek léteznek macskaszőr-allergia tüneteinek kezelésére?

Ivartalanítás, fürdetés, gyógyszerek

Mivel a cicáknak beadható Fel d1 fehérje blokkoló készítmény sajnos még nem került piacra - a kutatók állítólag már megtalálták ezt az anyagot, ám az engedélyeztetése még évekig elhúzódhat -, első körben érdemes a macskánkat ivartalaníttatni, hiszen így csaknem ötször kevesebb allergént termelnek, mintha nem vetettük volna őket alá a műtétnek. Bár fárasztó, de sokat segít a macskaszőr-allergia tüneteinek enyhítésében a gyakori porszívózás, továbbá a cica bundájának ápolása, és ugyan a kedvencük nagyon utálja, de a hathetenkénti fürdetés is. Ha ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, maradnak a sajnos mellékhatásokat kiváltó antihisztamin tartalmú készítmények, tabletták, orrsprayk, valamint a gyulladáscsökkentő szteroidok.

A selyemhernyó is segíthet

Azok, akik nem szívesen szednek az álmosságot és egyéb kellemetlen, mellékhatásokat, például vesekárosodást, az immunrendszer legyengülését okozó allergia ellenes-készítményeket a macskaszőr-allergia megszüntetésére, segítséget nyújthat a szerrapeptáz enzim. Ez a „csodaszer” különös módon a selyemhernyó emésztőrendszerében egy baktérium által termelődik. Ennek az enzimet eredetileg azért alkotta meg a természet, hogy amikor eljött az ideje, a selyemhernyó megszabaduljon a gubójától, mivel segít feloldani azt. A Japánban és Amerikában már évek óta sikeresen alkalmazott szerrapeptázzal kapcsolatban beigazolódott, hogy hatékony hurutoldó, miután a légutakban lerakódott váladékban lévő fehérjéket lebontja. A szerrapeptáz nem mellesleg mérsékli a gyulladást, csökkenti az ödémát, így felveszi a harcot fokozott váladéktermelődéssel, orrdugulással társuló macskaszőr-allergia ellen.

 

 Szerrapeptáz enzim több betegség ellen:
széles körben alkalmazott táplálékkiegészítő


Miben más, mint az allergia elleni gyógyszerek?

A patikában árult termékekkel szemben a szerrapeptáz természetes eredetű, nem tompít el, és nem álmosít, ami nagyon fontos azoknak az allergiás betegeknek, akiknek naponta több alkalommal kell szedniük allergia ellenes készítményt. Tény, hogy a szerrapeptáz enzim havi adagja többe kerül, mint a hétköznapi, sokféle mellékhatást okozó allergia ellenes gyógyszereké, ám ez az enzim nem csupán tüneti kezelésre használható. Képes elfolyósítani a légutakban felgyülemlett nyálkát, ami ennek köszönhetően könnyen távozik. Allergia kezelésér a szerrapeptáz akkor a legeredményesebb, ha preventív jelleggel alkalmazzuk, és 2-3 héttel az allergia szezon kezdete előtt elkezdjük szedni.

Reuma és izomgyulladás ellen, fogproblémákra

A szerrapeptáz enzim bizonyítottan hatékony természetes gyulladáscsökkentő. Ez a hatása többféle bélgyulladás, például Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma esetén is megmutatkozik, de támogatja a nőgyógyászati, fogászati-, krónikus izom-, illetve ízületi gyulladások leküzdését (osteoarthritis, rheumatoid arthritis). Egyedülálló módon fékezi azoknak az anyagoknak a felszabadulását (bradykininek), amelyek fájdalmat idéznek elő a gyulladt szövetekben.

Megfázás, influenza, légúti betegségek ellen

Természetes hurutoldóként a szerrapeptáz enzim képes arra, hogy hatékonyan mérsékelje a fokozott váladéktermelődéssel járó allergiát, megfázást, influenzát, de segít az arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg- és fülgyulladásban szenvedőknek, valamint az asztmásoknak. Emellett szerepet vállal az irritáció teljes megszüntetésében. Ezt támasztja alá a tokiói Hiroo Kórház tudósainak kísérlete, akik 4 héten keresztül napi 30 mg szerrapeptáz enzimet adtak légúti betegségekkel küzdőknek. A negyedik hét végére a légutakban felgyülemlett nyálka mennyisége és sűrűsége is jelentősen csökkent.

Magas vérnyomás és trombózis leküzdésére

A szerrapeptáz enzim az érrendszerre nézve is pozitívan hat: leoldja az erek faláról azokat a lerakódásokat, amelyek érszűkületet, szív- és keringési betegségeket okoznak. Ennek köszönhetően a szerrapeptáz enzim alkalmazásával csökkenthető az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a trombózis, a stroke és a szívinfarktus kockázata, sőt, gátolja azoknak az anyagoknak a felszabadulását, amelyek fájdalmat idéznek elő a gyulladásos szövetekben. Gyulladáscsökkentő hatása visszeresség esetén is érvényesül.

Műtét utáni sebgyógyításra

Antibiotikum kúra esetén a szerrapeptáz enzim felgyorsítja a gyógyulást, ha műtét utáni duzzanatok csökkentéséről, illetve sebgyógyulásról van szó, akkor is érdemes elkezdeni a szedését. Ez a fehérjeoldó enzim ugyanis lebontja és elfolyósítja a túlzott hegszövetet, anélkül, hogy káros hatással lenne a környező egészséges szövetekre. A diabétesz miatt kialakuló fekélyek, valamint a keloidok (túlburjánzott hegszövetek) kezelésében szintén sikereket értek el vele.

Fibrocisztás mellbetegség kezelésére

Világszerte nők milliói szenvednek fibrocisztás emlőbetegségtől, amelynek során a mell szöveteiben jóindulatú, de annál fájdalmasabb csomók és ciszták jelennek meg. Ezek a csomók idővel keménnyé válnak, míg a ciszták a megnövekedett hormonszint következtében megtelnek folyadékkal, amit csak tetéz, hogy a körülöttük lévő kötőszövetek begyulladnak. Számos, a fehérjebontó szerrapetázzal történő vizsgálatot végeztek olyan nőknél, akik fibrocisztás emlőbetegségtől szenvedtek, esetükben a szerrapeptáz enzim csökkentette az emlők duzzanatát, elősegítette a ciszták felszívódását, mindezt mellékhatások nélkül.

Hogyan kell szedni a szerrapeptázt, és mennyi a napi adagja?

80 kg-os testsúly alatt napi 2x1 kapszula reggel és este éhgyomorra, fél órával étkezés előtt, vagy két órával étkezés után. 90 kg-os testsúly felett napi 2x2, míg allergia esetén napi 3x1 kapszula ajánlott.

Mire ügyeljünk?

Ugyan a szerrapeptáz enzim használatának nincs ellenjavallata, a véralvadási zavaroktól szenvedők a szedése előtt feltétlenül konzultáljanak a kezelőorvosukkal, mivel vérhígító hatása van!

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2688125
https://www.researchgate.net/publication/283248771_Anti-inflammatory_activity_of_serrapepta
https://www.researchgate.net/publication/283248771_Anti-inflammatory_activity_of_serrapeptase
https://www.researchgate.net/publication/5580458_Effect_of_the_proteolytic_enzyme_serrapeptase_on_swelling_pain_and_trismus_after_surgical_extraction_of_mandibular_third_molars
http://www.serrapeptase.org/serrapeptase-research/serrapeptase-medical-research/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3630196/
http://trufoodsnutrition.com/season-allergy-relief-the-natural-way/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337734/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3584742
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26177592

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!