head

Bor: ha mértékkel issza orvosság

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Érdekességek

Míg a túlzott alkoholfogyasztást a legjobb elkerülni, a mértéktartó borozás kimondottan jót tesz az egészségünknek, megszépíti a bőrt, ráadásul méregtelenít.

Talán sokan kétségbe vonják az alkohol jótékony hatását, ám mára több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a mértékletes borfogyasztás egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre, sőt, hozzájárul a hosszú élethez. Nem véletlenül, hiszen ebben az isteni nedűben többféle antioxidáns hatású polifenol található -köztük a kvercetin és a rezveratrol-, ezek pedig köztudottan megóvják szervezetünket azoktól káros szabad gyököktől, amik gyulladásokat, rákot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, korai öregedést okoznak.

Számos problémár gyógyír

A British Heart Foundation szerint a mértékletes borfogyasztás védő hatást gyakorol a szívre, csökkenti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet, javítja az emésztést, menopauza idején pedig gátolja a csontritkulást, hiszen a bor fitoösztrogéneket is tartalmaz. Nem mellesleg vízhajtó hatású, átmossa a veséket, ezért elősegíti a méregtelenítést, csertartalma révén pedig óv a fogszuvasodástól.

Vörös, vagy fehér? 

Minél sötétebb a bor, annál nagyobb az antioxidáns tartalma, a tesztek szerint a Cabernet Sauvignon szőlőfajta tartalmazza a legtöbb polifenolt, de egyéb vörös szőlőfajták, mint a Merlot és a Syrah is rendkívül gazdagok antioxidánsokban. Egyes kutatások szerint a fehér bor is jótékonyan hat az egészségre, különösen a Paradoxe Blanc szőlőből készült, ami állítólag négyszer gazdagabb polifenolokban, mint a vörös bor.A szőlé héjában, de főként a szőlő magjában koncentráltan fellelhető resveratrol a vastagbélrák, a végbélrák és a tüdőrák megelőzésében vállal szerepet, gátolja a melanoma növekedését, valamint lassítja az öregedést

Mennyi az egészséges?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mértéktelen ivás különösen ártalmas, idővel függőséget okoz. Nem mellesleg gyengíti az immunrendszert, károsítja az agyat és szívet, rongálja a májat, az emésztőrendszert, ráadásul az alkoholisták körében nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, cukorbetegség, gége- és a nyelőcsőrák. A túl sok alkohol a bélflórának sem jót, a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholbevitel felborítja a mikroorganizmusok egyensúlyát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a férfiak esetében napi három-négy egységnyi, a nőknél két-három egységnyi szeszesital-fogyasztás a maximálisan elfogadott mennyiség. Egy egységnek 8-12 gramm alkohol felel meg, nagyjából ennyi található egy deciliter vörösborban.

Egészségünk érdekében célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, hogy a májunkat tehermentesítsük.

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/wine-good-you

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT