head

A lúgosítás 3 alapszabálya

Lúgosítás otthon: ismerje meg a 3 aranyszabályt
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Szuperélelmiszerek

A lúgosítás szervezetünk természetes folyamata, azonban a sav-bázis egyensúly felborulása egészségügyi problémákat okozhat. A lúgosítás nemcsak a már elsavasodott, de az egészséges szervezet számára is rendkívül fontos. A rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, valamint a stressz erősen savasító hatású, így egészségünk megóvása érdekében, a lúgosítás folyamatába ajánlott nekünk is besegítenünk!

A lúgos kémhatás meghatározása

Az ételek kémhatása a bennük lévő savak és lúgok arányától - a jelen lévő hidrogén-ion koncentrációtól - függően lehet savas vagy lúgos. A kémhatást a pH-érték jelezi: 0-7-ig savas, 7,1-14-ig lúgos, a 7-es pedig semleges az étel. Az ételek kémhatásra gyakorolt hatását pedig a PRAL érték határozza meg: a 0 a semleges, a negatív számmal jelöltek lúgosító, a pozitívval a savasító kategóriába tartoznak.

Az íz nem garancia

Evidensnek tűnhet, hogy a savas kémhatás meghatározásánál az ízeket vegyük alapul, de ez esetben ízérzetünk könnyen becsaphat minket. Attól, hogy egy étel savanyú, nem feltétlen jelenti azt, hogy savasít. A legjobb példa erre a citrom, ami savanyú, mégis az egyik legjobb lúgosító és méregtelenítő, emellett kiváló emésztésjavító és remek C-vitaminforrás. Ugyanez fordítva is igaz: az édes, magas cukortartalmú ételek a legtöbb esetben - néhány édes gyümölcs kivételével - savasítanak, ugyanis a cukor savtermelésre készteti a szervezetünket.

Nem csak zöldségek

Ugyan a szakértők egy része szerint főként a zöldségek ajánlottak lúgosítás idején, a gyümölcsök között is szép számmal találni lúgosító hatásúakat. Az említett citrom mellett a dinnye és a banán is bátran fogyasztható. A zöldségek közül a legjobb lúgosító hatással a brokkoli, az uborka, a spenót és a káposzta bír. Az uborka magas káliumtartalommal segíti a lúgosító és méregtelenítő folyamatokat, valamint a vesék működését is támogatja.

Mindig törekedjünk arra, hogy a lúgos ételek kellő mértékben ellensúlyozzák a savas élelmiszerek hatását, és ha tehetjük, időről-időre lúgosítsuk szervezetünket, amiben egy megfelelően összeállított lúgosító kúra nagy segítségünkre lehet!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!