head

Máriatövis, a gyilkos galóca természetes ellenszere

Máriatövis gyógyhatásai
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Gyógynövények

Noha az antioxidáns hatású máriatövist főként májerősítésre és a máj méregtelenítésére használják, gyógyhatásai messze túlmutatnak ezen. Egészségvédő tulajdonságát mellett a máriatövis állítólag a halálos gyilkos galóca egyetlen természetes ellenszere.

A máriatövis (Silybum marianum) minden része természetes orvosság, jótékony tulajdonságait azonban kivonatának fogyasztásával, vagy a belőle készült krém használatával élvezhetjük a legjobban.

Menstruációs zavarokra

A máriatövis képes arra, hogy kisimítsa a méh izomzatát, növelje a véráramlást, és biztosítja a hasban lévő kis erek rugalmasságát, amiknek rendkívül fontos szerepük van egy erős vérzés során.

Ételmérgezés ellen

Még a gyilkos galóca okozta mérgezésekkel szemben is hatásosan léphet fel a máriatövis, úgy tűnik, a növény hatóanyaga a szervezetünkbe jutása után visszafordítja a mérgezés káros hatásait.

Idegrendszerre

Védi az idegeket, jó irányba befolyásolja az azok működését, ezáltal védi agyunkat az öregedéstől. A depressziót szintén enyhíti és hatékonyan gyógyítja a máriatövis.

Daganatok leküzdésére

A máriatövis kulcsfontosságú szerepet tölthet be a rák elleni küzdelemben: kutatások igazolják, hogy a rákos megbetegedésekkel szemben hatékonyan lép fel, mivel intenzív méregtelenítő hatást gyakorol a májra és napi 80-200 mg kivonat elfogyasztása kiiktathatja a sugárkezelés káros hatásait is.

A bőr tisztítására

A máriatövis fokozza a máj működését, így a vér tisztább lesz, ennek eredményeképp a bőr is ragyogóbb és frissebb lesz. Csökkenti a bőrpírt és a bőrfertőzések tüneteit. Ez a gyógynövény enyítheti a pikkelysömörrel kapcsolatos panaszokat, antioxidáns összetevői felveszik a harcot a bőrfertőzésekkel szemben. Szintén antioxidáns hatása révén, a bőr rákos elváltozásai, így a melanóma elleni küzdelemben is segítségünkre lehet.

Az immunrendszer erősítésére

Nedvesíti és nyugtatja a száraz és gyulladt nyálkahártyát, enyhíti a szervezetben jelentkező irritációt és gyulladásokat, továbbá a máriatövis hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését.

A máj védelmére

Kutatások igazolják, hogy a máriatövis fokozza a fehérjeszintézist, ami nagyon fontos a májsejtek regenerálódásában és a mérgek ellensúlyozásában. Ezzel a gyógynövénnyel hatékonyan lehet kezelni az alkoholos zsírmájat és a májcirrózist is.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!