head

Depressziós és szorong? Segítenek a gyógygombák!

A gyógygombák segítenek a mentális betegségek kezelésében
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

A mentális betegségek kezelésére javarészt gyógyszereket javasolnak, arról vajmi keveset hallani, hogy gyógygombák mennyire jó hatással vannak az idegrendszerre. Segítenek az alvászavarok, a fáradtság és levertség leküzdésében, de idegesség esetén is érdemes megpróbálkozni velük. Cikkünkből kiderül, hogy miért olyan hatékonyak depresszió és szorongás ellen a gyógygombák.

Kedélyjavítók, nyugtatók, altatók, általában ezeket írják fel az orvosok, ha valaki állandóan lehangolt, feszült és szorong, depressziós, esetleg alvászavarokkal küzd. Ezek a gyógyszerek, azon túl, hogy rengeteg mellékhatást produkálnak, súlyos függőséget okozhatnak, ezért csak végső esetben érdemes hozzájuk folyamodni. Mielőtt azonban a gyógyszeres kezelést választanánk, adjunk egy esélyt a gyógygombáknak.

Lehangoltság ellen

A kínai hernyógomba fogyasztása nem csak azért ajánlott, mert fokozza az immunrendszer hatékonyságát, ennek köszönhetően hozzájárul a fertőzéses megbetegedések, köztük a szezonális járványok, például az influenza kivédéséhez és tünetek enyhítéséhez, hanem mert antidepresszánsként is megállja a helyét. Mivel szabályozza a mellékvese hormonok mennyiségét, és visszafogja a többek között a dopamint és a szerotonint lebontó oxidáz képződését.

Alvászavarok esetén

A kínai hernyógomba adenozinjai neurotranszmitter gátlóként szerepet játszik alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében, így alvászavarok esetén is segítséget nyújtanak. Nem mellesleg a kínai hernyógombában található koncentrált antioxidánsok és poliszacharidok hozzájárulnak az oxigén és a tápanyagok problémamentes szállításához, ami pozitívan befolyásolja az agy oxigénellátását is, de a gomba kivonatának fogyasztása csökkenti a stresszt, javítja a szellemi teljesítőképességet.

Ha nem fog az agya

Azon kívül, hogy depresszió és szorongás ellen a gyógygombák sikeresen harcolnak, javítják a memóriát. Az „Isten gombájának” is nevezett mandulagomba B-vitaminjai révén erősíti az idegrendszert. Sikerrel alkalmazható mentális fáradtság fennállásakor, csökkenti az emocionális stressz okozta tüneteket, mérsékli a korral járó degeneratív megbetegedések kialakulásának kockázatát, lassítja azok romboló hatásait, és javítja az agyműködést és a memóriát.

Amikor felkelni sincs kedve

A pecsétviaszgomba germánium tartalma javítja a szervezet oxigénellátását. Segítségével megszüntethetjük a levertséget és a fáradékonyságot, remek energizáló, triterpénjei révén pedig hatásos idegnyugtató. Megakadályozza az egyes idegrendszeri sejtsérüléseket – gátolja, illetve késlelteti a normális neuronális apoptózist - így véd a Parkinson-kór kialakulása ellen is. Kivonata megakadályozhatja az idegsejt pusztulás után kialakuló agyi vérellátás csökkenését.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136196/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610627/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!