head

Ánizs: az egészségvédő fűszer

Ánizs  | Milyen bajokra használható?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Gyógynövények

Az ánizsról legtöbbször az édes, mézes, fűszeres süteményillat jut eszünkbe, esetleg a torokfájás elleni cukorkák, pedig remek gyógyhatásokkal rendelkezik. Olyannyira sokrétű, hogy jótékony tulajdonságait szinte felsorolni is nehéz,

Az ókorban is kedvelték

Az ánizst tudatosan használták az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ánizs (Pimpinella anisum) az egyik legősibb, termesztett fűszernövényünk. Erős főzetét a népi gyógyászat főként a köhögés csillapítására ajánlotta, Egyiptomban fűszerként és illatszerek alapanyagaként is használták. A rómaiak ánizs magokkal készített édességeket vagy italokat szolgáltak fel, hogy étkezések után ezzel serkentsék az emésztést.

Ezért annyira különleges

Sokan azt gondolják, hogy az ánizs gyógyereje a magjában rejlik, valójában a magoknak hitt zöldes, sárgás termés a növény apró gyümölcse. Minél érettebb, annál sötétebb, jótékony hatásait kiszáradva sem veszíti el.  
Az egészségügyi célokra felhasznált ánizs 9,5 százaléka víz, 17,7 százaléka fehérje, 14,6 százaléka növényi rost, 15,9 százaléka növényi zsír, ezeken kívül szénhidrátokat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ásványi anyagai közül kiemelkedő szerepet kap a kalcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium, szelén, mangán, réz és a cink. Az ánizs vitamintartalma is kiemelkedő: bővelkedik A-vitaminban, B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokban, C-vitaminban és étkezési folátban. Antioxidáns hatásait elsősorban flavonoidjainak köszönheti.

Többféle bajra gyógyír

Az ánizs nyugtató és fájdalomcsökkentő, kiválóan mérsékli a fáradtság és a stressz okozta fejfájást. Főzete remek hurutoldó és köptető, ideális a krónikus, vagy az akut hörghurut kezelésére. Asztma esetén is jó szolgálatot tehet az ánizs felhasználásával készült erős tea. Hatóanyagai ellazítják a bélfal izomzatát, ezáltal az ánizs serkenti az emésztést és a helyes ürítést. Enyhe hashajtó hatással rendelkezik, valamint csökkenti a bélgázok képződését és az ezzel járó puffadást. Kivonata kiválóan fertőtleníti a kisebb sérüléseket, horzsolásokat, felgyorsítja a sebgyógyulási folyamatokat. Erős fertőtlenítő, belsőleg alkalmazva hatékonyan semmisíti meg a bélparazitákat, használata gyermekeknek is ajánlott. Az ánizs fogyasztása lassítja a gyomorba bevitt táplálékok erjedését, ezáltal megelőzheti túlzott bélgáz képződést, a gyomormorgást, a hasfájást és az alhasi görcsöket. Idegesség, feszültség is használható, mivel az ánizs illóolajai narkotikus hatásúak, enyhíthetik az epilepsziás tüneteket, lassítják a légzést és csökkentik a vérnyomást.

Télen különleges szerepe van a fahájjal, chilivel, gyömbérrel, szegfűszeggel együtt, hisz a keleti ájurvéda mint melegítő fűszer tartja számon. A téli hidegben segíti a szervezet hőháztártásában előállítani a hideget kompenzáló hőt, és immunerősítő hatásuk sem elhanyagolható. Télen érdemes citromos-mézes teánkba ezekből a fűszerekből tenni és a teafűvel együtt leforrázni.
 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!