head

Mobiltelefonok káros hatása a memóriára –Veszélyben a kamaszok?

A mobiltelefonok káros hatása a memóriára régóta foglalkoztatja a kutatókat
A mobiltelefonok káros hatása a memóriára régóta foglalkoztatja a kutatókat
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Napjainkban mindenki rendelkezik mobiltelefonnal és más vezeték nélküli eszközökkel. Mindennap nagy mennyiségű rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve, mert a mobiltelefonokat, tableteket folyamatosan magunknál tartjuk. De tisztában vagyunk azzal, hogy milyen befolyással van mindez az agyra, és mi a mobiltelefonok káros hatása a memóriára?  

A Environmental Health Perspectives nevű tudományos folyóiratban megjelent legújabb tanulmányban arról számoltak be a kutatók, hogy a mobiltelefonok mindennapos használata, negatív következménnyel van a kamaszkorban lévő fiatalokra.  Mi a mobiltelefonok káros hatása a memóriára?

Svájci kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként hat a mobiltelefonok sugárzása a fiatalok agyára? Az utóbbi évek technikai  fejlődésének eredményeként, az emberi test hatalmas  rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásnak van kitéve. Eddig is számos kutatás irányult ennek következményeire, ám az eredményekből még mindig nem sikerült egyértelmű következtetést levonni.

700 kamaszt vizsgáltak

A legfrissebb kutatások elemezték a mobiltelefonok, és más vezeték nélküli készülékek által kibocsájott  rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás (RF-EMF) összefüggését a kamaszkorban lévő fiatalok memória teljesítményével. Egy korábbi, 2015-ben elvégzett kutatás során 300 kamaszt figyeltek meg, most pedig közel 700, 12-17 éves kor közötti kamasszal  dolgoztak együtt.

Az egyéves  kutatás során kiderült,  hogy az agy elnyeli az RF-EMF-et, miközben a fiatalok aktívan használják a vezeték nélküli kommunikációs eszközöket. A kapott eredmények arra utalnak, hogy az elektromágneses sugarak negatívan hatnak a figuratív memóriára. Ez az a fajta memória jellemző a fiatalok e csoportjára. Amikor ezt a memóriát használjuk, aktiváljuk a jobb agyféltekét, ami azt eredményezi, hogy az RF-EMF negatív hatásai jóval nagyobb métrékben nyilvánultak meg azoknál a fiataloknál, akik beszélgetés közben a mobiltelefont a jobb fülüknél tartják.

A technika gyors fejlődésnek negatív következményei

Röösli hangsúlyozta, még  további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kizárják az egyéb tényezők befolyásoló hatását. „A vizsgálat eredményeit befolyásolhatta a kamaszkor. Ez egy olyan időszak, amikor megváltozik a fiatalok általános viselkedése és gondolkodásmódja. Természetesen ez hatással van a mobiltelefon használatra, és különösen az erre fordított időre.“

Érdekes módon, más tevékenységek, például üzenetküldés, játék vagy internetböngészés, ahol a telefon nem érintkezik közvetlenül a fejjel, nem változtatták meg a memória teljesítményét.
A mobiltelefon használatának ártalmai még nem bizonyítottak egyértelműen, az említett sugárzás emberi agyban előidézett változásait tovább kutatják. 

Forrás:
https://www.swisstph.ch/en/news/news-detail/news/mobile-phone-radiation-may-affect-memory-performance-in-adolescents/

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!