head

Vastagbéldaganat oka│Az inzulin fokozza a daganat vércukorfelvételét

A vastagbélrák és az elhízás közötti kapcsolat mögött a magas inzulinszint áll
A vastagbélrák és az elhízás közötti kapcsolat mögött a magas inzulinszint áll
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

Az elhízás és a vastagbélrák összefüggése régóta ismert, most amerikai tudósok felderítették, hogyan fokozza a vastagbéldaganat növekedését a túlsúly egerekben - írta a Medicalxpress.com.

A vastagbéldaganat oka nem tisztázott, de a hátterében egyértelműen kimutatható az egészségtelen, rostszegény táplálkozás. A Yale Egyetem kutató most azt találták, hogy a vastagbélrák és az elhízás közötti kapcsolat mögött a magas inzulinszint áll.

A Cell Reports című tudományos folyóirat nemrég ismertette a Yale Egyetem kutatóinak munkáját, amely a vastagbélrák ellen lehetséges stratégiáknak is új utat nyithat. A Rachel Perry professzor vezette kutatócsoport olyan egereken tanulmányozta a mechanizmust, amelyekbe beültették a daganatot vagy a vastagbélrák genetikai modelljét alakították ki bennük. Először megvizsgálták, hogyan hat a rágcsálókra a zsírdús étrend. Ezután kétféle szert adtak nekik: az egyik csoportnak olyat, amelyik zsírt éget a májban, a másiknak a cukorbetegség ellen leggyakrabban felírt, metformin nevű hatóanyagot.

Magas inzulinszint és a vastagbéldaganat

A kutatók azt találták, hogy a vastagbélrák és az elhízás közötti kapcsolat mögött a magas inzulinszint áll. Az inzulin fokozza a daganat vércukorfelvételét, ezzel elősegíti a növekedését. Azt is felfedezték, hogy mindkét szer csökkentette az inzulinszintet és lassította a daganat növekedését az egerekben. „Ez az első tanulmány, amely bizonyította, hogy az elhízás miatti magas inzulinszint fokozza a daganatnövekedést” - hangsúlyozta Perry.

További kísérletekre van szükség, hogy kimutassák, emberekben is így működik a mechanizmus, ám valószínű, hogy inzulincsökkentő kezelés segíthet a vastagbélrák növekedését lassítani vagy akár meg is előzheti a kórt.
(Forrás: MTI)

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!