head

Székrekedés hátterében vesebetegség

Székrekedés hátterében vesebetegség
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Emésztés

Székrekedés hátterében vesebetegség: magyar orvos az amerikai kutatócsoport vezére

A székrekedés egy gyakori gyomor-bélrendszeri probléma, amely a világ emberiségének egyharmadát érinti. Csak  Amerikában mintegy 42 millió állampolgárt érint a székrekedés, mint probléma. Habár az állapot önmagában ritkán veszélyes, az új kutatás azt sugallja, hogy a székrekedés csak egy tünet, melynek hátterében vesebetegség húzódik meg.

Bár a szövődmény nagyon ritka, ennek ellenére a krónikus, hosszan tartó székrekedés komoly egészségügyi problémákat okozhat. Korábbi kutatások  alapján kimondható, hogy a székrekedés fokozza a szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodását, feltehetően a bélbaktériumok szervezetre gyakorolt hatása következtében.

A kutatásban több, mint 70.000 nő vett részt, azon betegeknél, akiknél krónikus székrekedés lépett fel, mintegy 23%-kal nőtt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

Egy új tanulmány azt mondja, hogy a székrekedés hátterében vesebetegség húzódik meg

A veseelégtelenség kialakulása 13%-kal gyakoribb a székrekedésben szenvedő betegek esetében. Dr. Keiichi Sumida és Dr. Csaba Kövesdy ( magyar állampolgárú orvos ), az University of Tennessee Egészségtudományi Központjának szakorvosai mintegy 3.500.000 amerikai veteránt vizsgáltak meg. Minden kutatásban résztvevő egyénnél a kutatások kezdetén normális veseműködést állapítottak meg, de az idő előrehaladtával, néhány betegnél a székrekedés hátterében vesebetegséget állapítottak meg. Székrekedéssel küzdő betegeknél 13%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus vesebetegség (CKD) és 9%-kal nagyobb valószínűséggel veseelégtelenség.

A kutatók azt is megállapították, hogy szoros összefüggés van a súlyos székrekedés és a krónikus vesebetegség között.

Magyar orvos is tagja az amerikai kutatócsapatnak

Dr. Kövesdy rámutatott a bélrendszer egészsége és a vesék közötti kapcsolatra, a tanulmány rávilágít a vesebetegségek által kialakuló bélrendszeri problémákra. Dr. Kövesdy hozzáteszi, hogy további kutatásokra van szükség, hogy a krónikus székrekedés valóban mennyire fontos szerepet játszik a fejlődő vesebetegségekben kialakulásában. Ha az ok-okozat bizonyított, azonos életmódbeli változásokat és táplálkozási szokásokat követve, amelyek segíthetnek enyhíteni a székrekedést és megvédeni a vesét, elkerülhető lenne megannyi súlyos vese –és emésztőrendszeri megbetegedés.

Egyes módosítások az étrendben segíthetnek a székrekedés kiküszöbölésében, például elég víz és más folyadék fogyasztása, például zöldséglevek és sűrű levesek,

A rostokban gazdag étrend segíthet a tünetek enyhítésében, valamint a megnövelt probiotikus ételek bevitelével, mint a joghurt és a fermentált élelmiszerek. Az alacsony fehérje étrend szintén javítja a gyógyulási folyamatot, olvasható a Medical News Today oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!