head

Túlsúllyal küzd? ǀ Ezek a következményei

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Diéta-fogyókúra

A túlsúly, illetve a jelentős túlsúly miatt kialakuló betegségek előfordulása egyre nő. Köztük a szív- és érrendszeri elváltozások, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Ok és okozat

A túlsúly hátterében többféle tényező meghúzódhat, néha valamilyen hormonális rendellenesség, egyes gyógyszerek, a rendszeres alkoholfogyasztás, a károsodott bélflóra, sokszor pedig az egészségtelen életmód egyenes következménye, de a genetikai hajlamnak is szerepe lehet benne. A felszedett pluszkilók azonban mindenkinél máshogy rakódnak le: a hámszövetek alatt, illetve a belső szervek - zsigerek, belek - körül. Utóbbi jelenti a nagyobb kockázatot, a hasi zsírpárnák olyan betegségekkel is közvetlenül kapcsolatba hozhatók, mint a cukorbaj, a szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, a stroke, a magas vérnyomás. A lista sajnos ennél is hosszabb, hiszen a túlsúly hajlamosít a vastagbélrákra, a májrákra, továbbá a szív- és veseelégtelenségre. A felesleges kilók depresszióssá és izolálttá tehetik az embert, ami sokszor a további hízást okozó nassoláshoz vezet.

Segítenek a jótékony baktériumok

A túlsúly leküzdésére több módszer létezik, javarészt az étrend- és életmódváltáson, a testmozgáson van a hangsúly, ám egyes kutatások szerint a túlsúlyt sok esetben a bélflóra egyes baktériumai okozzák. Kilóink számát ugyanis a bacteroidetes és firmicutes törzsekhez tartozó baktériumok aránya is befolyásolhatja, a túlsúlyos emberek bélflórájában több a firmicutes és kevesebb a bacteroidetes baktérium, míg normál testsúlyúaknál a két baktériumtörzs csaknem hasonló arányban található meg. Úgy tűnik, hogy a firmicutes baktériumok olyan enzimek termelődését ösztönzik, amelyek az egyébként emészthetetlen cukrokat is lebontják, sőt fokozzák a felszívódó kalóriák számát! A probiotikumok fogyasztása azonban helyreállítja a bélflóra egészségét, így diétával kiegészítve eredményesen harcolhatunk a betegségeket eredményező túlsúly ellen.

A túlsúly leküzdésében azonban a legjelentősebb szerepe az egészséges táplálkozásnak van, de az évenként pár alkalommal elvégzett béltisztítás, illetve méregtelenítés is segíthet a túlsúly elleni küzdelemben.

Forrás:

http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/mouse-research-lends-insights-link-altered-gut-microbiota-obesity/

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT