head

Gyógyhatású huminsav – Természetes orvosság a növényektől

A huminsav gyógyhatása széleskörű
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Emésztés

Erősíti az immunrendszert, hozzájárul a méregtelenítéshez, megszünteti az emésztési zavarokat – soroljuk tovább a huminsav mellett szóló érveket? Ez a természetes eredetű hatóanyag többet tud, mint gondolnánk.

Gyenge immunrendszer, méreganyagokkal teli szervezet, emésztési zavarok: három olyan probléma, ami a modern kor emberét sújtja. A lista ezzel nem teljes, de, hogy ne bővüljön tovább, érdemes elkezdeni a huminsav fogyasztását.

Mi a huminsav?

A huminsav egy természetes, biológiailag aktív vegyület, ami növényi üledékből (általában tőzegből) nyernek ki. Különböző fajtái, a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagot rejtenek magukban jól hasznosuló formában. Már az ősi Kínában is jól tudták ezt, ahol orvosságként használták, illetve használják a mai napig. Nem véletlenül, hiszen a huminsav egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonságai rendkívül széleskörűek.

Mire jó a huminsav?

A szervezetbe jutó huminsav kettős hatást fej ki: egy része felszívódik a szervezetben, baktericid (baktériumölő, ezért természetes antibiotikumnak is szokták nevezni), virucid (vírusölő), fungicid (gombaölő), immunstimuláns és méregtelenítő hatást fejt ki. Más része viszont a bélrendszerben marad, vékony, zselés réteget képezve a nyálkahártyán, így nyújt védelmet a fertőzésekkel és a méreganyagokkal szemben. A huminsav további erőssége, hogy képes növelni az emésztőenzimek hatékonyságát, és megszüntetni a különböző emésztési zavarokat. Gélképző hatása a bélbolyhok vagy a nyálkahártya sérülése és gyulladása (pl. vastagbélfekély, Crohn-betegség) esetén támogatja a regenerációs folyamatokat, csökkenti a bélben található perifériás idegekre ható kóros impulzusokat, ezáltal enyhül a fájdalom, és helyreáll a normális bélmozgás. Megakadályozza a patogén baktériumok elszaporodását a tápcsatornában, ezáltal támogatja bélflóra működését, védi annak egyensúlyát.

Erőteljes méregtelenítő

A huminsav egyedülálló módon képes megkötni és kiüríteni a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat. Kémiai szerkezetéből adódóan, a huminsav szinte az összes vegyülettel képes kölcsönhatásba lépni: a szervezetbe sugárterápiával, kemoterápiával bekerült és felhalmozódott mérgező anyagokkal, toxikus nehézfémekkel (a belekben, az agyban és egyéb szövetekben tárolódnak) és oldhatatlan kötést alakít ki és kiüríti a szervezetből. Jó szolgálatot tesz a dohányzó, szennyezett városi levegőt belélegző, vegyszerekkel napi szinten érintkező, adalékanyagokkal teli ételeket, szennyezett talajvizet fogyasztó emberek számára. Méregteleníti a májat, valamint elősegíti a regenerálódását.

Immunerősítő hatású

A huminsav erős antioxidánsként nagy hatékonysággal köti meg a szervezetben keletkező szabad gyököket, amelyek számos betegség okozó. A szabad gyökök elszaporodása kapcsolatba hozható a rákos elváltozások kialakulásával, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a gyulladásos folyamatokkal, valamint a bőr öregedésével. Mivel gyengítik az immunrendszert, a szabad gyökök közvetve, a szervezetben lezajló legtöbb kóros folyamathoz hozzájárulnak. A huminsav segíti az immunrendszer működését, serkenti az ellenanyag termelését és javítja a fehérvérsejtek aktivitását.

Fiatalon tart

A huminsav egyes kutatások szerint növeli a vörösvértestek oxigénszállító kapacitását, ezzel javítja az általános közérzetet, és növeli az életerőt. Mivel megszünteti a nyomelemhiányt (biztosítja a szervezet számára az optimális mennyiségű ásványi anyag felvételt) fiatalon tarja a külsőnket, csökkenti a stresszt (befolyásolja a mellékvesék által termelt stressz hormonok – adrenalin és noradrenalin hatását), ami számos betegség kialakulásáért felelős. Bőrfiatalító tulajdonságát tovább erősíti a szabad gyökök ellenes hatása.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!