head

Kolonoszkópia: miért életmentő a vastagbéltükrözés?

Kolonoszkópia: ne féljünk az életmentő vastagbéltükrözéstől
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

A vastagbélrák az egyik leghalálosabb betegség, pedig a daganatok közül, éppen ezt lehet a legkönnyebben megelőzni. Ehhez időben el kell végeztetni a kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés), ami a betegség kimutatása mellett a rákmegelőző állapotnak tekinthető bélpolipok eltávolítására is alkalmas.

Sajnos sokak számára a vastagbélrák még mindidig tabutémának számít, többek között ez az oka annak, hogy a szükségesnél kevesebben mennek el orvoshoz, és kérik a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) elvégzését. Pedig a vizsgálattal 100 százalékos biztonsággal kimutatható a vastagbéldaganat, illetve a rákmegelőző állapotnak tekintett bélpolipok és a szintén kockázatot jelentő gyulladásos betegségek jelenléte.

Mikor végeztessük el a kolonoszkópiát?

Ha a tünetek – véresszéklet, krónikushasfájás, krónikus székrekedés, puffadás – már jelentkeztek, a kolonoszkópia önmagában már nem jelenthet tökéletes megoldást a vastagbélrák ellen. Tünetmentesség esetén viszont a kolonoszkópia szó szerint életet menthet, hiszen segítségével felfedezhetők és eltávolíthatók azok a bélkinövések (polipok), amelyekből jó eséllyel kifejlődik a rákos daganat. Mivel ez a folyamat körülbelül 10 évet vesz igénybe, és a vastagbélrák az 50 éven felüliek betegsége, a kolonoszkópiát első alkalommal, valamivel 50 éves kor előtt csináltassuk meg. Ezt követően elegendő tízévente megismételni. Amennyiben a családban már volt vastagbélrákos megbetegedés, a kolonoszkópia elvégzése már 20 éves kortól, 3-4 évente ajánlott.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Bár nem kellemes, a kolonoszkópia komolyabb fájdalmat sem okoz, ennek ellenére a vizsgálat ma már érzéstelenítéssel, illetve altatásban történik. Kórházi befekvésre nincs szükség, a beavatkozás előtt azonban hashajtók és/vagy beöntés segítségével megtisztítják a beleket. Ezt követően juttatják be a körülbelül 1,5 méter hosszú, vékony csövet, aminek a végén kamera és lámpa is található. A tökéletes diagnózis érdekében szén-dioxiddal kitágítják a beleket, ennek köszönhetően ugyanis kisimulnak a bélredők, és a rejtett polipok, daganatok, gyulladások is láthatóvá válnak. Amennyiben a vizsgálat alatt az orvos veszélyes polipot fedez fel, az eszközzel ezt is könnyen eltávolíthatja. A kolonoszkópia során szövetmintát is vehetnek, amivel az esetleges elváltozásokról lehet még pontosabb információkhoz jutni. Maga a kolonoszkópia általában 40-45 percig tart, a vizsgálat után a páciens rövidesen hazatérhet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!