head

Az étvágytalanság oka - Emésztőrendszeri problémák a háttérben

étvágytalanság
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

Étvágytalanság esetén nem muszáj azonnal valamilyen betegségre gyanakodni, akár egy stresszes helyzet is kiválthatja. Ha azonban huzamos idő elteltével sem változik a helyzet – a további fogyás megakadályozásának érdekében is –  járjunk utána az okoknak. Könnyen lehet, hogy  emésztőrendszeri probléma idézi elő.

Így jelez a lélek

Az étvágytalanságnak viszonylag egyszerű okai is lehetnek. Mindannyiunk számára ismerős helyzet, amikor egy súlyosabb megfázás vagy influenza idején egy falat se csúszik le a torkunkon. Ez egy természetes folyamat, hiszen a szervezet a gyógyulásra koncentrál, ezért az evés háttérbe szorul. Akkor is étvágytalanná válhatunk, ha valamilyen közelgő esemény szorongással tölt el minket, legyen szó vizsgáról, esetleg egy bírósági tárgyalásról. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként szintén kialakulhat étel undor, az étkezési zavarokban szenvedőknél – anorexia-nervosa – pedig mindennapossá válik.

Korfüggő is lehet

Idős korban a táplálkozás sokszor gyökeresen megváltozik. Ilyenkor sorvadnak az ízlelő bimbók, a fogak elvesztése miatt pedig kifejezetten nehezítetté válik a táplálékbevitel, ami különféle hiánybetegségekhez vezethet. A nyugdíjas, főként egyedül élő emberek körében sokkal gyakrabban alakul ki étvágytalanság, mint azoknál, akiknek van társuk. Gyerekkorban a fogzás vagy akár olykor tesvérféltékenység az okozója, de az óvodai beszoktatás idején sem ritka.

Amikor komolyabb a baj

Az étvágytalanságnak azonban mélyebben gyökerező eredete is lehet, sokszor valamilyen emésztőrendszeri elváltozás idézi elő, például irritábilis bél szindróma (IBS), illetve Chron-betegség.  Ilyenkor kísérő tünetként hasmenés, székrekedés, puffadás, hasi görcsök, esetleg véres széklet jelentkezik, nem ritkán hányingerrel, hőemelkedéssel, lázzal együtt. A tüneteket ne vegyük félvállról. Érdemes felkeresni egy gasztorenterológust, aki kizárja a reflux, a gyomor- vagy nyombélfekély, valamint a daganatos betegség lehetőségét. A vizsgálatok fényt deríthetnek epekövességre vagy hasnyálmirigy-gyulladásra is, ha azonban minden eredmény negatív, akkor ideje belgyógyászhoz fordulni. A szakember általában pajzsmirigy működési zavarra, kezdődő cukorbetegségre, veseelégtelenségre gyanakszik, súlyosabb esetben rákra. Fontos tudni, a mellékvese csökkent működése szintén étvágytalanságot okozhat, de a depresszió, továbbá a B1-vitamin hiánya is.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!