head

Babérlevél: Az ősi fűszer 6 jótékony hatása

Babérlevél jótékony hatásai | 6 ok, miért fogyasszuk
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Emésztés

A babérlevelet ősidők óta mágikus erővel ruházták fel: jóslásokhoz, a gonosz elleni védekezéshez és gyógyításra egyaránt használták. Nézzük, miben lehet segítségünkre ez a pikáns fűszer!

Az ősi legenda szerint Apolló, a görög gyógyászat istene reménytelenül szerelmes volt Daphnéba, a nimfába. A nimfát nyomasztotta Apolló szerelme, és azért imádkozott az istenekhez, hogy megmenekülhessen a nem kívánt szerelemtől. Imáinak eredménye az lett, hogy az istenek babérfává változtatták, amit Apolló szentnek nyilvánított, és az értékes levelekből kiemelkedő katonáknak, költőknek adományozott. De nemcsak a görögök, a rómaiak is nagy becsben tartották a babérlevelet: császáraik fejét ékesítették babérkoszorúval.

Puffadásra

A rómaiak nemcsak fej köré, dísznek, de hatalmas étkezéseik mellé is alkalmazták a babérlevelet. Ha olyan ételt ettünk, ami után úgy érezzük, hasunkban egy lufi növekszik, könnyen orvosolhatjuk a babérlevél segítségével. A babérlevél főzete tökéletes megoldás lehet emésztési gondok, puffadás ellen.

Fejfájásra

A babérlevél az enyhébb fejfájás csillapítására is nyújthat megoldást. Használjuk ki fájdalomcsillapító hatását, és fájdalmaink enyhítésére kortyoljunk babérlevél teát! Forrázzunk le 3-4 babérlevelet 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percet, majd igyuk meg.

Méregtelenítésre

A babérlevél erősíti a gyomrot, serkenti az emésztést, és vízhajtó hatásának köszönhetően segít a szervezetben pangó víz eltávolításában. Méregtelenítő kúra során is hasznát vehetjük egy csésze babérlevél teának.

Lázcsillapításra

A babérlevél hatékony lázcsillapító és hurutoldó, ha megfáztunk, a pirulák előtt érdemes segítségül hívnunk a babérlevelet. 1 csésze citromos kamillateába tegyünk 1-2 babérlevelet, hagyjuk állni néhány percet, és kortyolgassuk el.

Ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladást szervezetünk elsavasodása is okozhatja. A lúgosítás, a lúgos étrend és a babérlevél, pontosabban a babérolaj segíthet: a Közel-Keleten a fájdalmak enyhítésére az ízületi gyulladástól sajgó testrészt babérolajjal dörzsölik be.

Álmatlanságra

Ha nyugtalan az álmunk, vagy már az is problémát okoz, hogy egyáltalán álomra hajtsuk a fejünket, igyunk babérlevél teát. Nyugtató hatása hozzásegít a nyugodt éjjelekhez, hogy kipihenten kezdhessük a másnapot.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!