head

Vény nélküli gyógyszerek: Miért károsak?

Káros gyógyszerek | Ön is veszélyben van?
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Életmód

A recept nélkül kapható gyógyszerek ugyan hozhatnak gyors enyhülést, de sokszor szervezetünk láthatja kárát, és többet árthatnak, mint amennyit segítenek.

Lássuk be, az egészséges életmód, a méregtelenítés, és a helyes táplálkozás elhanyagolása miatt sokan már csak tűzoltásra használjuk a vény nélkül kapható gyógyszereket, nem törődve a sokszor az egészségünket romboló mellékhatásokkal.

Kontroll nélküli gyógyszerszedés

Tanulságos példa a vény nélkül kapható gyógyszerek romboló hatására a Marylandben élő tanár, Mace Moore esete, aki a középiskolában aktívan sportolt, vízilabdázott, úszott, és a lacrosse csapat tagja volt. A nagy igénybevétel miatt Moore számára a sportsérülések nem voltak ismeretlenek, már a gimnáziumban fizikoterápiás kezelésekre járt, és az érettségi után a nem vényköteles gyógyszerektől, az aszpirintől, és az ibuprofern tartalmú fájdalomcsillapítóktól remélte fájdalmai enyhülését.

Az egyetemi évek alatt a fájdalomcsillapítók már Moore mindennapjainak szerves részévé váltak, azonban egy idő után többé nem hoztak megkönnyebbülést, így egyre nagyobb dózisokkal próbálta csillapítani a fájdalmait, miközben az alkoholt sem vetette meg. A felhalmozódó méreganyagok és az önpusztító életmód gyomorfekélyhez vezetett és az intenzív osztályra sodorta a fiatal sportolót, ami végül felnyitotta a szemét: felhagyott a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedésével.

Az eset óta több, mint 10 év telt el, Moore felépült, és kiemelt figyelmet fordít a mérsékelt és kontrollált gyógyszerhasználatra. Moore azonban nincs egyedül: egy 2006-os Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatal jelentés szerint az USA-ban körülbelül 5600 riasztást kaptak a mentők vény nélkül kapható gyógyszeek okozta túladagolás miatt, amiből 458 halálesettel végződött.

A nem szteroid-gyulladáscsökkentő gyógyszerek veszélyei

Az American Journal of Managed Care puplikációja szerint a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az ibuprofen (Advil) és a naproxen (Aleve) fájdalomcsillapítók nagy dózisban történő szedése kétszeresére, de akár háromszorosára is megnövelhetik a gyomorfekély, és a belső vérzések kialakulásának kockázatát.

Az American Association of Poison Control Centers megállapította, hogy 2015-ben 8 ember veszítette életét a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek túladagolása miatt és 7 ember halálát okozták az allergiás tünetek kezelésére szedett antihisztaminok.

A vény nélkül kapható gyógyszerek szedése előtt érdemes háziorvosunkkal konzultálnunk, ugyanis más vényköteles gyógyszerekkel történő együttes alkalmazásuk, vagy nem megfelelő adagolásuk kockázatot jelenthet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy milyen összetevőkre vagyunk allergiások, továbbá azt sem, hogy milyen betegséggel küzdünk, mivel a mellékhatások ezek függvényében is jelentkezhetnek, változhatnak.

Mielőtt bármilyen recept nélkül kapható gyógyszer szedése mellett döntünk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és tájékozódjunk a mellékhatásokról, ugyanis, ha gyakran kezeljük magunkat az otthoni házipatikánkból, akkor előfordulhat, hogy olyan mellékhatások jelentkeznek, amelyekről nem is tudjuk, hogy az adott gyógyszer váltotta ki. Ilyen lehet a szorongás, az álmosság, az álmatlanság, vagy a gyomorfájás. Mindig egyeztessünk orvosunkkal, ügyeljünk a rendszeres méregtelenítésre , együnk sok zöldszínű zöldséget, hogy a gyógyszerszedést minimalizálhassuk.

Forrás:

http://www.huffingtonpost.com/entry/over-the-counter-drug-reactions_us_598dfa41e4b08a2472744e7d

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!