head

Mediterrán étrend, és a koffein segíthet a jobb látásban

Mediterrán étrend, és a koffein segíthet a jobb látásban
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Mediterrán étrend, és a koffein segíthet a jobb látásban

2016, október 20-án a HealthDay News-ban megjelent cikk egy döbbenetes kísérleti eredményt publikált. A mediterrán étrend és a koffein csökkentheti az időskori makula degeneráció kialakulásának esélyét (AMD), állítja egy új tanulmány. Koffein lenne a szem vitaminja? Netán a zöldségek?

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend - gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, dió, egészséges zsírok és a hal - a szív segítői és csökkentik a rák kockázatát. De már kevés kutatás fókuszált arra, hogy ez a diéta segít megvédeni a szembetegségek ellen, mint az AMD (időskori makula degeneráció).

A kutatók 883 fő táplálkozását értékelték Portugáliában, 55 éves, vagy idősebb korosztályét. Ezek közül 449 fő már a korai időskori makula degeneráció betegségben szenvedett. Azon betegek, akik szorosan követték a mediterrán étrendet, 35 százalékkal javult a látásuk. A kutatók azt is megállapították, hogy azon emberek, akik nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak, úgy tűnt, hogy kisebb kockázattal alakult ki az AMD. Azok között, akik nagy mennyiségű koffein fogyasztanak (kb 78 mg naponta, illetve az azzal egyenértékű espressot), 54 százalékuk nem rendelkezett az időskori makula degenerációval. Tehát kijelenthető, hogy a koffein a szem vitaminja. Azt itt meg kell említeni, hogy kizárólag az organikus kávé egészséges a szervezet számára.

„Ez a kutatás bizonyíték arra, hogy az egészséges, gyümölcsökben gazdag étrend fontos az egészség szempontjából, beleértve segít megvédeni az időskori makula degeneráció ellen. Azt is gondolom, hogy ez a munka egy lépcsőfok a megelőző orvoslás felé, nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Rufino Silva, szemész professzor, University of Coimbra, Portugália.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!