head

Klorofill: embereken is segít a növényi vér

klorofill gyógyhatásai
Táplálékkiegészítőként alkalmazva, a klorofill csökkenti a káros koleszterinszintet
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

Tudta, hogy vérünk színezékének összetevője, a hemoglobin, központi építőelemét kivéve, szerkezeti felépítésében megegyezik a klorofillal? A növények a klorofillnak köszönhetően élnek, az emberek esetében a klorofill javítja a vérképet, gyorsítja a sebek gyógyulását, és gátolja a gyulladások keletkezését. Ezért ajánlott a klorofill termékek fogyasztása.

A klorofill egy fotoszintetizáló zöld növényi pigment, remek forrása az antioxidáns hatású A-, C-, E- és K- vitaminoknak, tele van vassal és magnéziummal, káliummal, illetve kalciummal. 

Klorofill hatása

Mivel javítja a szervezet oxigénellátását, gátolja a fertőzések kialakulását, így az emberi szervezet számára is biztonságos „fertőtlenítőszer”. Megfelelő mennyiségben, alkalmas a baktériumok, a penész és a sarjadzó gombák, például a Candida közömbösítésére. Emellett a klorofill használható a belek, valamint a máj és a vese tisztítására, enyhe hashajtóként pedig, a székrekedés ellen. Intravénásan alkalmazva, egyes kutatások szerint, láz- és fájdalomcsillapító hatású, segít hasnyálmirigy-gyulladás esetén. A belőle készült kenőcs csökkenti a bőr és a fekélyek gyulladását, sebgyógyító, hatásos lehet az enyhe vagy közepesen súlyos akne esetén is. Táplálékkiegészítőként alkalmazva, a klorofill csökkenti a káros koleszterinszintet. Kalcium tartalma révén megelőzi a csontritkulást, E-vitaminja pedig elősegíti a tesztoszteron termelődését a férfiakban, illetve és ösztrogénét a nőkben.

Klorofill tartalmú zöldségek

A klorofill minden zöld színű zöldségben megtalálható, főként a levelekben, a zöldbabban, a sóskában, spenótban, petrezselyemben, rukkolában, a borsóban, illetve póréhagymában. A brokkolinak és a spárgának ugyan zöld a külseje, ám fehérebb belsejük miatt kisebb mennyiségű klorofillt rejtenek magukban. Gondot okoz azonban, hogy az élelmiszerzöldség mindössze fél százalék klorofillt tartalmaz, ami kevés ahhoz, hogy a klorofill jótékony hatásai érvényesüljenek. Remek klorofill forrást jelentenek azonban, füvek, például az árpafű és a búzafű, továbbá a növényi csírák.  A zöld moszatok a növényvilág legnagyobb klorofill forrásai, és az összes, ezidáig vizsgált zöldmoszat közül a Chlorella pyrenoidosa tartalmazza a legtöbbet, 3-5 százalékban. Ez csaknem 20-szor több, mint a takarmánylucernánál, és csaknem 10-szer több a Spirulina algánál.

Vigyázat, a klorofill egyeseknél hasmenést, hányingert okozhat, befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását, a székletet zöldre és feketére színezi, ami összetéveszthető a gyomor-bélrendszeri vérzésekkel!

Forrás:
http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/chlorophyll-uses-and-risks
http://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks
https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-chlorophyll.html

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!