head

Kényszerevés: miért nem képes abbahagyni az evést?

Kényszerevés: miért nem képes abbahagyni az evést?
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Kényszerevés: miért nem képes abbahagyni az evést?

Gyakran eszi túl magát és nem érti miért? A kényszerevés után depresszió, esetleg bűntudat gyötri? Lehet, hogy ön kényszerevő és nem is sejti? Az evészavarok spektruma állandóan változik. A klasszikusnak számító anorexia és bulimia mellett új evészavar típusok jelentek meg. A túlevéses zavar, más szóval kényszerevés (binge eating disorder) korunk egyik igen súlyos betegsége. Voltaképpen falási „epizódok” jelentkeznek, de nem társulnak a bulimiára jellemző kompenzáló viselkedésformákkal. Ennélfogva a kényszerevésben szenvedő emberek elhízottak, a bulimiásokkal ellentétben! A kényszerevés egy új étkezési rendellenesség, amely egy lelki eredetű evészavar, a betegségben szenvedő egyének visszatérő falási rohamot kapnak, amelyet az evés végeztével semmilyen kompenzációs viselkedés nem kísér.

Lelki problémák a háttérben

Azon emberek, akik falási zavarban szenvednek, gyakran úgy érzik, hogy nem tudják kontrollálni az étkezések gyakoriságát és a táplálék mennyiségét. Gyakran esznek egyedül, az evést követően bűntudat, szégyen, undor és szomorúság jelentkezik. Sokan érzelmi, vagy mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a depresszió, a szorongás, a bipoláris zavar, alvászavar, alacsony önbecsülés, vagy testkép szégyen.  

Az esetek többségében stresszes, vagy traumás életesemények következtében alakul ki, mint egy szeretett hozzátartozó elvesztése, párkapcsolati problémák, tartós egyedüllét, gyermekkori, esetleg felnőttkori szexuális abúzus következtében. A szexuális abúzus visszaélést, bántalmazást jelent. Ez lehet lelki, és fizikai bántalmazás is. Az átélt bántalmazások, megalázások idővel evészavarhoz vezetnek, melyet szorongás, depresszió, önértékelési problémák kísérnek. A kényszerevés hátterében mindig lelki probléma keresendő.

Hogyan kezelhető?

A kényszerevés egy súlyos pszichikai probléma, amit mindenképpen kezelni kell. A kényszerevők többsége súlyos depresszióban szenved. A gyakori hangulatingadozást mindig evéskényszer kíséri, ami nem mindig társul éhségérzettel Negatív gondolkodásmód, és állandó pesszimizmus jellemzi. Első lépésként a lelki problémákat kell tudni kezelni, hiszen azok feldolgozása nélkül a depresszió állandósulni fog, amely tartós kényszerevéshez vezet. Igyekezzünk a lelki problémáinkra megoldást találni, próbáljunk meg pozitívan gondolkodni és a megoldást keresni, az utat, hogyan sikerülhet kilábalni a bajból. Ne azt mondogassuk magunkat miért nem fog sikerülni. Amennyiben Ön ismer kényszerevő személyt, akinek hasonló tünetei vannak, segítsen neki. Jelen betegség nem gyógyszeres kezelést igényel, sokkal inkább lelki támaszt, segítséget, esetenként pszichológust, vagy egy „hallgató” fület.

Cikkem megíráshoz az alábbi angol nyelven publikált tudományos szakirodalmat használtam fel. 

A kutatásban részt vett orvosok:  Robert L. Spitzer M.D., Susan Yanovski M.D., Thomas Wadden Ph.D., Rena Wing Ph.D., Marsha D. Marcus Ph.D., Albert Stunkard M.D., Michael Devlin M.D., James Mitchell M.D., Deborah Hasin Ph.D., R. Lynn Horne M.D.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!