head

Földieper, a Napkirály gyümölcse

Földieper, a Napkirály gyümölcse
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Bár a Versailles-i kastély kertjeiben termesztettek először epret – XIV. Lajos nagy rajongója volt fehér-rózsaszín virágainak és kellemes ízének − erdei, vadon termő változata már századok óta a népi orvoslás egyik fontos szereplője.
Méghozzá nem véletlenül, hiszen az eper magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, ezen kívül gazdag E-, B-, és K-vitaminban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, és nátriumban. Megtalálható benne a kevéssé ismert – csersavak csoportjába tartozó − ellágsav, amely kiváló tumor megelőző hatással bír. Az eperben fellelhető folsav a gerincvelői folyadék közvetítésével eljut az agyba, és hozzájárul a memória javításához, illetve szinten tartásához, ahogyan oxál-, és almasav tartalma is kiemelkedően magas.
Bővelkedik antioxidánsokban, ezek segítségével szervezetünk könnyedén veszi fel a harcot a retteget szabad gyökökkel szemben: gátolja a bőr öregedését, valamint segít megelőzni a daganatok kialakulását. Az eper fogyasztásának hatására felgyorsul az anyagcsere, beindul a szervezet természetes méregtelenítő folyamata, mely az egész szervezet megújulását szolgálja. Hatóanyagai ösztönzik a szerotonin és a melanin termelődést, az előbbi hatására javul a hangulatunk, míg a nagyobb mennyiségű melanin elősegíti a szép, egyenletes barnulásunkat. Külsőleg használva, enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlen viszketést, valamint fertőtleníti bőrünket.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!