head

Egészséges szokások | hosszabb élet

Egészséges szokások | hosszabb élet
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Hogyan segítenek az egészséges szokások a fogyásban?

Mit tenne, ha azt mondaná Önnek az orvosa, hogy tizenöt évvel is meghosszabbíthatja a saját életét, amennyiben az egészségi állapotára kellő figyelmet fordít? Bizony, az egészséges szokások nem csak meghosszabbítják az életét, de segítenek a fogyásban.

Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban olvasható egy cikk, amely az egészséges életmódot és az egészséges szokásokat taglalja, amely a Maastricht-i egyetem tudósainak kutatási eredményei alapján íródott. Az egyetem tudósai szerint a mediterrán diétán élő nők mintegy 15 évvel tovább élnek az átlagnál, az egészségtudatosabb férfiak pedig 8,5 évvel.

A kutatók összegezték és a magazinban ismertették a négy legfontosabb egészséges életmód és egészséges szokások faktorait: első a dohányzás mellőzése, második a rendszeres fizikai aktivitás, harmadik az egészségtudatos táplálkozás, negyedik pedig a megfelelő testsúly.

A legfontosabb 4 egészséges szokás betartása:

 • Füstmentes élet, a dohányzás mellőzése

 • Napi legalább 30 perces fizikai aktivitás

 • Egészséges testsúly szinten tartása étkezéssel

 • Mediterrán étrend szerinti táplálkozás ( sok zöldség, gyümölcs, magvak )

A táplálkozási szokások egyénenként eltérőek lehetnek, azonban minden orvos elismeri, hogy az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres zöldség, gyümölcs, olajos magvak, hal, egyszeresen telített zsír, nagyon kevés hús fogyasztás, valamint az alkoholbevitel korlátozása. Amikor a tudósok összehasonlították a legegészségesebben élő nők adatait azokkal, akik nem tartották be ezen egészséges szokásokat, arra jutottak, hogy az egészségtelenül étkezőknek négyszereződött a halálozási rizikója, férfiak esetén pedig 2,5-szer nagyobb volt az esély a végzetes kimenetelű betegségek kialakulására. Összegezve, az egészséges szokások nagyon sokat segítenek az egészségi állapot hosszútávú szinten tartásában. A tudatos táplálékozás nem csak az ideális testsúly fenntartásában játszik szerepet, hanem  segít a fogyásban. Az egészséges szokások kialakításával sokat tehet az Ön és a környezetében élők egészségi állapotán.

Az egészséges szokások gyógyítanak

Napjainkban már bizonyított, hogy az egészséges szokások betartásával nem csak megelőzni, hanem gyógyítani is lehet a már meglévő betegségeket. Mielőtt azonban meggondolatlanul  belevágna az egészséges szokások kialakításába, fontos lenne tájékozódni, mely az egészségtudatos Kína-tanulmány című könyvben részletesen összegezve lett, T. Colin Campbell professzor egészséges táplálkozás kutató orvosa által.

 

Az egészséges szokások kialakítása csak elhatározás és kellő akarat kérdése. A mérleg egyik oldalán az egészség másik oldalán a betegség áll. Csak Ön dönti el, hogy melyiket válassza útitársként. A helyes táplálkozással sokat tehet a jobb, szebb, hosszabb élet érdekében. Amennyiben most ezeket olvasva azt mondja magának: „ ugyan, én még fiatal vagyok, semmi bajom, én sosem leszek beteg”  - Ön nagyot téved. A betegségek kialakulásában a táplálkozás nagy szerepet játszik. A vegán étrend egy olyan útmutató, mely felhívja az emberek figyelmét az egészséges ételek jótékony hatásaira, amely alkalmazásával megannyi betegségnek búcsút inthetünk. Az egészséges szokások voltaképp doppingszerek, amint az életünk részéve válnak, pozitív értelemben függőségi viszonyt okoznak.

A mai orvostudomány már kezdi elismeri, hogy az emberi szervezet nem az állati eredetű tejivásra lett kódolva. A tejtermékek megvonásával olyan súlyos betegségek előzhetőek meg, mint a sokakat érintő mellrák, vagy a prosztatarák, a vastagbélrák, illetve különféle daganatos megbetegedések. Az erről szóló tudományos érveket a Kína-tanulmány című könyvben részletesen megtalálja.

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!