head

Kora nyári borsó - Ezért érdemes kihasználni a borsószezont

A borsó rendkívül gazdag vitaminokban
Báhidszky Suren Báhidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A borsónak számtalan fajtája létezik, lehet egészen apró, kerek vagy ovális, sötét és világos színű. Egy azonban közös bennük: akinek érzékenyebb a gyomra, és ezért nehezen emészti a hüvelyeseket, a borsót, főleg frissen, nyugodtan fogyaszthatja!

A kora nyári borsó édes, zsenge és ropogós, vitamindús és magas tápértékű, de nem csak emiatt érdemes fogasztani. Ez a növény számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, érdemes tehát kihasználni a borsószezont.

Mi van a borsóban?

A borsó 78 százaléka víz, 5,5 százaléka cukor, 5 százaléka pedig rostokból, fehérjékből és szénhidrátokból áll. Nagy mennyiségben találhatunk benne kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, rezet és szelént is. Vitamintartalmának széles skálája külön figyelmet érdemel, hiszen bővelkedik A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, K-, és J-vitaminokban. Ne feledkezzünk meg aminosavairól sem: megtalálható benne az aszparaginsav, glutaminsav, alanin, arginin, cisztin, glicin, izoleucin, leucin, lizin, prolin, szerin, tirozin, treonin, triptofán és a valin.

Borsó hatása

A zöldborsó B-vitaminjai és a benne lévő folsav javítják a vérkeringést, valamint csökkentik a koleszterinszintet. Magas klorofiltartalmának köszönhetően elősegíti a vörösvérsejtek szaporodását, erősíti a legyengült immunrendszert.
A borsó fogyasztása óvja a bőrt: segítségével gyorsabban gyógyulnak a felületi sérülések, horzsolások. Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Fehérjéit és szénhidrátjait a szervezet fokozatosan bontja le, ezért hosszan ellát energiával, valamint enyhe vízhajtó hatással rendelkezik. Ami pedig a fogyókúráknál különösen fontos: rosttartalma révén teltségérzetet okoz.

A borsó a méregtelenítő kúra idején is a segítségünkre lehet: segít kipucolni a bélfalakon lerakódott salakanyagokat és emésztésserkentő hatású.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!