head

Áttörés a rákgyógyításban: Idegenektől származó immunsejteket használnának a betegség ellen

attores-a-rakgyogyitasban
A rákos megbetegedések kezelésében, az idegen testéből származó immunsejtek életeket menthetnek meg
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

„Immunbankok” fogják tárolni az immunsejteket, amik órák alatt a kórházakba szállíthatók

Tökéletesen kihasználja az immunrendszer erejét az új kezelés

Az eljárás rövidesen elérhető, az eddigi eredmények lenyűgözőek

Hatalmas áttörés jöhet a rákgyógyításban! Idegenektől származó immunsejtekkel, a jövőben több millió életet menthetnek meg - vélekednek a tudósok. A kezelés rövid idő alatt felerősíti a betegek immunrendszerét, elkerülve ugyanakkor az olyan toxikus mellékhatásokat, mint amilyeneket a kemoterápia okoz.

A londoni Francis Crick Intézet csapata úgynevezett immunbankokat létesítene, amelyekben „Natural Killer” sejteket (természetes ölősejtek) tárolnának.
Ez lehetővé tenné az onkológusoknak, hogy akár egy óra alatt a betegeiknek adható immunsejteket rendeljenek.

Hogyan működik?

A szervezetben ezek a sejtek összekapcsolódnak a beteg saját immunrendszerével, és a "DIY" (Do it yourself – Csináld magad) elvén működve semmisítik meg a daganatokat. Mindez azt jelentené, hogy a rákos megbetegedések kezelésében, az idegen testéből származó immunsejtek életeket menthetnek meg.

Adrian Hayday professzor, a The Crick Immunosurveillance Lab csoportvezetője a The Telegraphnak ugyanakkor kifejtette, hogy mindez egyelőre még nem jelenti a gyakorlatot.

- Ezzel kísérletezünk, és minden olyan képességgel rendelkezünk, hogy ilyen sejteket létrehozzunk.


Hayday professzor szerint „még néhány évvel ezelőtt” is létezett az a hiedelem, hogy a rákot nem lehet más módon kezelni, mint a betegséget támadni.

Most azonban egyre nő a kutatási és kísérleti kezelések területe, amelyek a betegek szerveinek „kiképzésére” összpontosítanak, hogy azok képesek legyenek önmagukban harcolni a rák ellen.

A rákos betegek már jövőre megkaphatják a természetes ölősejt infúziót

A szakértők úgy gondolják, hogy ez módszer hatékonyabbá válhat, mint a hagyományos kezelések, mert a szervezet bámulatos gyorsasággal alkalmazkodik az új helyzethez.

Hayday professzor a módszert „radikálisnak” nevezte, de hozzátette: „a sejtek nem csinálnak semmit más, mint megerősítik az immunrendszert”.

A rákos betegek már jövőre megkaphatják a természetes ölősejt infúziót

A rákos betegek már jövőre megkaphatják az úgynevezett természetes ölősejt infúziót.

Charlie Swanton professzor és munkatársai rendkívül derülátók, ahogyan fogalmaztak, „a jövő hihetetlenül fényes”.

„A test saját immunsejtjeinek csatasorba állítása a helyes út, hiszen a daganatok olyan gyorsan fejlődnek, amivel a gyógyszeripari nem tud lépést tartani.

- Ezzel szemben az immunrendszernek több, mint négymilliárd éve volt, hogy kifejlessze a megfelelő védelmi mechanizmusokat.

Az átültetett immunsejtek nem pusztulnak el

Mostanáig a gondolatot, hogy valakinek az immunsejtjeit egy másik személybe fecskendezzék, félelem övezte, mert a tudósok attól tartottak, a szervezet el fogja utasítani ezeket.

Ezen a területen történt az áttörés, amikor kiderült, hogy az átültetett immunsejtek nem pusztulnak el a szervezetben, sőt, megerősítik az immunrendszert.

Az immunterápiás gyógyszerek segítenek a rákos sejtek megtalálásában és megölésében. De okozhatnak mellékhatások, mivel az egészséges sejteket is megtámadják.

A kezelés a „Do it yourself” elvén működik, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a beteg saját immunrendszerét használja, és nem szorul a gyógyszerekre.

Angliában és Walesben a rákot 10 vagy több évvel túlélők aránya 50%, a Brit Rákkutató Intézet szerint. Crick csapata azt szeretné, ha a túlélés 75%-ra emelkedne a következő 15 évben, és azt állítják, hogy a technológia fejlődése ezt lehetővé teszi.

Az Egyesült Államokban az összes rákos megbetegedés ötéves túlélési aránya javul, az American Cancer Society adatai 2007. és 2013. között elérte a 69 százalékot.

Forrás:

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6532227/Future-cancer-incredibly-bright-scientists-transplant-immune-cells-patients.html

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!