head

Bélproblémák: íme, a dobogós bélbetegségek!

bélproblémák
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Emésztés

Bélproblémákkal rengetegen -  gyerekek is - küzdünk, ami nem meglepő, hiszen az egészségtelen életmódunkkal mindent elkövetünk azért, hogy tönkretegyük a bélflóránkat. A stressz, az adalékanyagok és gyógyszerek fogyasztása, a rostszegény, zsírban gazdaf táplálkozás csak tovább rontják a helyzetet.

Ezektől szenvedünk leggyakrabban

A bélproblémák kiemelkedő helyet foglal el az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynek eredetét nem lehet pontosan meghatározni, hátterében a bélrendszer megváltozott működése áll, és gyakran jár fájdalommal. Az IBS-ben szenvedőknél a belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága, és gyakran napokig fennálló hasmenés vagy székrekedés jelentkezik.
Gyakori a bélproblémák között a szintén tisztázatlan eredetű Crohn-betegség, ilyenkor a belek kifekélyesednek, de a bélnyálkahártya mélyebb rétegei is érintettek.
A sűrűn előforduló bélproblémák közé sorolható a divertikulózis, ami a vastagbél falának kiöblösödését és gyulladását jelenti. Kialakulásának okai között mindenekelőtt a rostban szűkölködő táplálkozást és a béltisztítás elmulasztását fontos megemlíteni, de a méregtelenítés figyelmen kívül hagyása, továbbá a mozgásszegény életmód, a dohányzás  a mértéktelen alkoholfogyasztásnak is okolható érte. Meg kell említeni a genetikai hajlamot, továbbá gyógyszerszedést, az antibiotikumok a bélflóra tönkretételével kaput nyitnak a további bélproblémáknak.  

Elengedhetetlen az életmódváltás

A különféle bélproblémák miatt a tápanyagok felszívódása nem megfelelően történik,  hiányállapotok lépnek fel, a vitamin- és ásványi anyag hiány miatt hajhullás, bőrproblémák jelentkeznek, gyengül az immunrendszer, szervi károsodások alakulnak ki, de a depresszió és fáradékonyság is gyakori. Éppen ezért lengedhetetlen az életmódváltás, hiszen a bélproblémák egy része az egészségtelen táplálkozás és a rostszegény étrend miatt alakul ki. A káros szenvedélyek elhagyása szintén segíthet, a stressz kizárása, a gyógyszerfogyasztás minimálisra csökkentése ugyancsak. A rendszeres béltisztítás támogatja a tápanyagok felszívódását, a szervezet méregtelenítését, de az immunrendszer működését támogató bélflóra helyreállításáról sem szabad megfeledkezni. Ajánlatos immunerősítő vitaminok szedése, de a gyógyteákat is érdemes kipróbálni.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!