head

Multivitaminok helyett eper

Eper az egészégért | Fogyaszt és megtisztít az eper
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Antioxidáns

Ha május, akkor eper. Amilyen finom és édes, annyira gazdag egészségvédő összetevőkben. Ráadásul az eper az egyik leghatékonyabb méregtelenítő gyümölcs.

A gyümölcsök közül, az eper kiemelkedik antioxidáns tulajdonságaival. Anyagcserét javító hatásának köszönhetően igen hatékony fogyókúrás gyümölcsnek számít, de nemcsak emiatt érdemes kihasználni az eperszezont.

Mi van az eperben?

Ez a lédús és zamatos gyümölcs bővelkedik rostokban, E-vitaminban, K-vitaminban és B-vitaminokban, míg C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom. Mindössze 15 dkg eper bevitele fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét. Ezen kívül az eperben jelentősebb mennyiségű foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szelén és vas is megtalálható. Folsavtartalma támogatja a magzat fejlődését, ezért terhesség alatt kifejezetten ajánlott az eper fogyasztása.

Antioxidánsai megkötik a gyulladásokat és rákot okozó, valamint a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Különösen hatékony lehet a dohányzás miatt kialakuló tüdőrák megelőzésében, ugyanis az eperben található ellagénsav mérsékli a cigarettafüst daganatokozó hatását.

Méregtelenítés eperrel

Az eper az egyik leghatékonyabb méregtelenítő gyümölcs: tisztítja a vért, semlegesíti a toxinokat, tehermentesíti a májat, vízhajtóként átmossa a veséket. Rostjai megtisztítják a vastagbelet a salakanyagtól és a káros lerakódásoktól. Anyagcsere gyorsító hatása révén köszönhetően az eper a fogyásban is segít. Méregtelenítő képessége ezen kívül is érvényesül, az eper fogyasztása szebbé és üdébbé teszi a bőrünket. 

Bőrvédő eper

Az eper segítségével a nap káros UV-sugárzásával szemben is védekezhetünk. Ehhez nem kell magunkra kenni – noha a passzírozott eper nagyszerűen hűsíti a leégett bőrünket, és gyorsítja a gyógyulást –, elég, ha napozás előtt eszünk pár szemet belőle: kutatások bizonyítják, hogy az eperben nagyobb mennyiségben fellelhető antocianidok megelőzik az UV-A sugárzás miatti bőrkárosodást. De emellett se feledkezzünk el a napvédő krémek használatáról!

Bárki fogyaszthat epret?

Az arra érzékenyeknél az eper allergiás reakciókat vált ki. Általában csalánkiütés alakul ki, súlyosabb esetben légzési nehézségek jelentkeznek. Éppen ezért a gyerekeknek első alkalommal csak kis mennyiséget adjunk, ha valamilyen tünet jelentkezik, forduljunk szakemberhez.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT