head

Rákgyógyítás: „Sokan fordulnak a kiegészítő kezelések felé”

Rákgyógyítás: „Sokan fordulnak a kiegészítő kezelések felé”
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Vélemények

Van-e szerepe, és ha igen, mekkora a kiegészítő kezelésnek a rákgyógyításban? A kérdést dr. Darnói Tibor holisztikus orvos válaszolja meg, aki a témához kapcsolódva a rákbetegség lelki vonatkozásairól is beszél.

Változtak a rákgyógyítás lehetőségei az elmúlt évben?

Mindenképpen. Új centrumok, bővülő diagnosztikai és terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, bár a betegellátó rendszer továbbra is túlterhelt.

Megvan a lehetőség a testreszabott kezelési módozatok alkalmazására?

Egyre inkább ez a cél, de ez még csak korlátozottan megvalósítható.

Többen járnak szűrésre?

A rengeteg intenzív kampánynak köszönhetően igen, de messze nem elegen. Ennek pedig az ad jelentőséget, hogy a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábbi stádiumban kerül felfedezésre a daganat. Fontos lenne a szűrővizsgálatok lehetőségével élni, még ha nem is állítható, hogy valamennyi 100%-os biztonsággal ad eredményt.

Igaz, hogy a daganatos betegek nem mindig kapják meg a legmodernebb terápiát? Gondolok itt arra, hogy több olyan diagnosztikai módszer és készítmény létezik, amelynek hatásossága bizonyított, de a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos nem adhatja azt a betegeinek, mert nem megfizethető.

Az, hogy Magyarországon nem mindig az első pillanattól érhetőek el a legmodernebb készítmények, nem csupán az onkológiára vonatkozik, valamennyi szakterületre igaz. A terápiák protokollokba vannak foglalva. A drágább, speciálisabb készítményekhez egyedi elbírálás és engedélyezés útján juthat a beteg.

A beteg sorsát az dönti el, kihez fordul segítségért?

Természetesen ez is meghatározó, de vannak egyéb döntő tényezők is. Például milyen korai vagy késői stádiumban kerül felismerésre a daganat. Mi a szövettani diagnózis? Milyen a beteg általános állapota, milyen egyéb betegségei vannak? És kulcsfontosságú, hogy a beteg milyen aktívan vesz részt a gyógyulásában! Készen áll-e gyökeres változtatásokat hozni az életvitelében? Ugyanis, ha változatlanok maradnak a betegség kialakulásában szerepet játszó körülmények és a szervezet működését meghatározó folyamatok, a gyógyulásra kicsi az esély, mert a szervezet továbbra is ugyanazon romboló hatások alatt marad.

Szükség van-e kiegészítő kezelésre daganatos betegségek esetén, és ha igen, milyenre?

Erről megoszlanak a vélemények. Az onkológusok szerint nincs. Ugyanakkor a „nyugati világ” onkológiai centrumai a komplementer medicina megannyi ágát alkalmazzák a gyógyításban. Ideértve gyógynövényeket, gyógymódokat, meditációt. A betegek szeretnének élni, meggyógyulni, s ennek érdekében igyekeznek minden lehetőséget megragadni. Sokan fordulnak a kiegészítő kezelések felé, legfeljebb az onkológusukat nem tájékoztatják róla. E téren jó volna közelíteni az álláspontokat, mert fontos lenne, hogy az orvos mindenről tudjon.

Mit javasol azoknak a daganatos vagy súlyos betegeknek, akik Önhöz fordulnak tanácsért? Életmódváltást, szemléletváltást, étrendváltást, étrend-kiegészítőket, vagy valami egész mást?

Komplex életmódváltást, amit nagyon nehéz megvalósítani, mert a bennünket uraló szokásaink ezt nem engedik könnyen. Ugyanakkor, mivel minden törvényszerűségek mentén zajlik, ezek megismerése alapvető ahhoz, hogy célirányosan cselekedhessünk. Két kulcsa van a gyógyulásnak: a megértés és a változtatás. Megérteni a testi-lelki-szellemi összefüggéseket és ezek alapján a szükséges változtatások megtétele. Amíg valaki nem érti a szervezet működésének összefüggéseit, nem tudhatja mit, miért és hogyan kell tennie a gyógyulás érdekében. Így nem születhet rendszerbe foglalt komplex program sem a gyógyulás elősegítésére. Márpedig nem lehet „lék a hajón”, mert akkor elsüllyed. A gondolati-érzelmi változás alapvető, ami mellett a szervezetet is minden lehetséges módon támogatni kell. Orvosi kezelésekkel, gyógymódokkal, gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, gyógygombákkal, stb. Legideálisabb a klasszikus és a komplementer (alternatív) medicina szintézise lenne.

Ha valaki meg akar gyógyulni, az meg is fog?

A mentális hozzáállás meghatározó a rákgyógyításban, hiszen a gondolatnak teremtő ereje van. De ez azért nem ilyen egyszerű. A beteg hozzáállása, igyekezete, aktív részvétele a gyógyulásban, a változások tudatos megteremtése, a lelki, szellemi munkálkodás alapvetőek, de kérdés, hogy van-e elegendő idő a változások megteremtéséhez? Mert ez nem megy egyik napról a másikra. Mindenestre az életigenlő, mindent egy irányba fordító, tudatosan cselekvő hozzáállás alapfeltétel a sikerhez.

Okozhat pozitív lelki változásokat egy daganatos betegség?

Természetesen. Ráébresztheti a beteget, hogy nem halogathatja tovább a változtatásokat. Az élet számtalan lehetőséget kínál erre a felismerésre, de amíg nincs nagy baj, elodázhatjuk a megvalósítást. Komoly szemléletváltást eredményezhet a betegnél, aki újragondolhatja az életét. Átértékelheti, mi és ki igazán fontos számára, s érdemes-e haszontalan, illetve számára káros dolgokkal tölteni az életét. Komoly önismereti megtapasztalásokon vezetheti az embert a betegsége, amiből fontos, hogy úgy jöjjön ki, képes volt meghaladni önmagát. Mert ez lenne a betegség értelme, hogy segítsen továbblépni.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!