head

Szükség van-e az izomépítéshez protein készítményekre?

Valóban hasznosak az izomépítéshez a  protein készítmények?
Valóban hasznosak az izomépítéshez a protein készítmények?
Varró Tina Varró Tina
Gyógytornász
Téma: Egészség

Mindannyian tudjuk, hogy az izomépítés sok fehérjét igényel.  De szükségünk van-e protein készítményekre ahhoz, hogy mindezt elérjük?

Néhány szakértő azt mondja, ha nem fogyasztunk fehérjét az edzések után, az az izmok sérüléséhez is vezethet, és nem fognak megfelelően növekedni. A táplálékkiegészítőket forgalmazó márkák azt tanácsolják, hogy az edzések után érdemes valamilyen protein készítményt fogyasztani, mert ezzel az izomépítés, és a regenerálódás is elősegíthető, elsősorban leucinban gazdag tejsavófehérjét, ami a sajtkészítés mellékterméke.  

Sokan használják

Mintel Kutató cég 2017-es felmérése kimutatta, hogy a britek 27%-a használ sportolás utáni táplálékkiegészítő italt, protein szeletet és protein italt. Ez a szám 39 %-ra emelkedett azok körében, akik több mint egyszer mennek el sportolni egy héten. De a megkérdezettek felének, akik esküsznek a protein készítmények használatára, nehéz volt megmondania, hogy tapasztalt-e bármilyen hatást.

A témával kapcsolatos kutatások eredményei eltérnek. Egy 2014-es, 36 oldalas kutatás eredménye azt mutatja, hogy a fehérje alapú táplálékkiegészítőknek nincs hatása az izmok erősségére az első pár hétben. Idővel, amikor az edzés keményebbé válik, a táplálékkiegészítők hozzájárulhatnak az izmok növekedéséhez.  A kutatás azonban azt is tartalmazza, hogy ezek a változások hosszú távon nem bizonyítottak. Egy másik 2012-es tanulmány azt bizonyította, hogy a fehérje növeli a fizikai a teljesítőképességet, segíti az izmok edzés utáni regenerálódását és a testtömeg növelést, de az optimális hatás elérése érdekében a fehérjét kombinálni kell gyorsan felszívódó szénhidráttal.

Nincs szükségünk táplálékkiegészítőkre?

Még ha a sportolók és az edző terembe járók profitálnak is az edzés utáni fehérje ital elfogyasztásából, ez még nem jelenti azt, hogy további táplálékkiegészítőt kell fogyasztaniuk. A legtöbb ember jóval többet fogyaszt belőle, mint amennyi a valós fehérjeszükséglete - mondja Kevin Tipton, a Stirling Egyetem sportprofesszora. „Nincs szükségünk táplálékkiegészítők fogyasztására. Kényelmes útja a fehérjebevitelnek, de nem tartalmaznak semmi olyat, amit az ételekből ne kaphatnánk meg. A protein szeletek csak cukrok, némi extra fehérjével.”

Tipton hozzáteszi, hogy még a testépítők is azt mondják, ezek a táplálékkiegészítők nem olyan fontosak, mint amennyire a reklámok sugallják. „Túl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy melyik jobb, ahelyett, hogy az edzés fontossága kerülne előtérbe.”

Kiknek kellhet több fehérje?

A legtöbb szakértő egyet ért Tiptonnal abban, hogy a legjobb, ha a fehérjét az ételeken keresztül vesszük magunkhoz. De van néhány kivétel, mint például a sportolók, akiknek nehéz elérniük a napi proteinbevitelt, mutat rá Greame Close, a liverpooli John Moorse Egyetem humán pszichológia professzora. „Úgy gondolom, hogy sokaknak több fehérjére van szüksége, mint ami egy átlagembernek kell, és a táplálékkiegészítők erre a célra tökéletesen megfelelnek”- állítja. Ebben az esetben egy fehérje turmix nagyon hasznos lehet.

Emma Stevenson, a Newcastle Egyetem sport- és egészségtudomány professzora, olyan cégekkel dolgozik együtt, melyek idősek számára extra fehérjét tartalmazó ételeket gyártanak, például kekszeket. „ Ahogy idősebbek leszünk, egyre jobban oda kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő izomtömeg megmaradjon, különben törékenyek és egyre kevésbé aktívak leszünk” –állítja.

Szerencsére, nehéz a fehérjéből túl sokat fogyasztani. Annak ellenére, hogy van egy felső limit a fehérjebevitelt tekintve, szinte „lehetetlen” azt a szintet elérni, mondja Tipton. Néhány dietetikus azt mondja, hogy a magas fehérjebevitel rossz hatással lehet a májra és a csontokra, de az egészséges emberek körében ennek az esélye minimális. Ha valaki egyébként is máj problémáktól szenved, akkor léphet fel probléma a túlzott fehérjefogyasztás miatt, de más esetben nagyon alacsony a kockázat.

De ameddig a fehérje önmagában nem káros, addig sok fehérje szelet a magas szénhidráttartalom miatt emésztési problémákat okozhatnak, úgy, mint puffadás, gázok és hasfájás. Stevenson azt tanácsolja, hogy a termék hátoldalán található címkét gondosan olvassuk el. „Gyakran ezek a táplálék kiegészítő szerek nagyon sok kalóriát és rengeteg cukrot tartalmaznak. Tehát ne gondoljuk automatikusan azt, hogy amire azt írják, hogy magas benne a fehérje, az már egyenesen egészséges is” – mondja.

Forrás:
http://www.bbc.com/future/story/20180522-we-dont-need-nearly-as-much-protein-as-we-consume

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!