head

Mitől alakul ki a reflux? | Tünetek és kezelés természetes módszerekkel

reflux
Az állandóan feltörő gyomorsav folyamatos irritációt eredményez
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Betegségek

Civilizációs betegség a reflux, ami egyre gyakoribb, és bárkit utolérhet. Ne kell azonban ebbe belenyugodni. Ha ismerjük a kiváltó okokat és az első tüneteket, jó eséllyel elkerülhetjük a súlyosabb panaszok kialakulását, ahogyan a már hosszabb ideje fennálló reflux kezelésére is van lehetőség - ráadásul akár természetes módszerekkel.

A reflux betegség – orvosi néven gastroesophagealis, rövidítve GERD – tünetei igen kellemetlenek. Sokan hajlamosak összekeverni az egyszerű gyomorégéssel, holott annál jóval összetettebb korkép, ahogyan az is előfordulhat, hogy a reflux szinte tünetmentes.
Kialakulásának több oka lehet, általában a helytelen táplálkozás váltja ki, azaz bizonyos értelemben magunknak köszönhetjük.

Reflux meghatározása

Amikor a gyomornedvek a nyelőcsőbe jutnak, azaz rendszerint némi emésztetlen táplálék kíséretében visszafolynak (a reflux szó valójában visszafolyást jelent) a gyomorból, patkóbélből, kialakul a tulajdonképpeni reflux. Ez rendszerint erős, égető érzéssel jár, ami nemcsak a nyelőcső szegycsont mögötti részét, hanem igen gyakran a torkot is érinti. Mindezt kiegészítheti egy másik kellemetlen tünet, a savas felböfögés.

Mikor alakul ki reflux?

A nyelőcsőbe több okból juthat vissza táplálék, mértéke attól függ, mit, és mennyit ettünk, illetve ittunk. Ez önmagában nem betegség, ha viszont gyakran történik, és hosszan tart, akkor már kóros állapotról beszélünk. Szinte nincs olyan ember, akinek ne égett volna a gyomra, ne érzett volna gyomorsavat a szájában. Ami a refluxot illeti, szintén gyakori panasz, valójában népbetegség, ami az európai lakosság legalább 10-20 százalékát érinti. Érdekes ugyanakkor, hogy az ázsiaiak körében jóval ritkább, számos népcsoport körében szinte ismeretlen.

Mik a reflux tünetei?

Ahogyan már említettük, a reflux lehet tünetmentes, azonban ez egyáltalán nem gyakori. Sokkal többször fordulnak elő panaszok, amik ráadásul rendszerint csoportosan jelentkeznek – elmondható, hogy a reflux betegségben szenvedők idővel az összes tünetet megtapasztalják. Ilyen a nyelőcsőben, a szegycsont mögötti részen, vagy közvetlenül a torokban kialakuló, sokszor elviselhetetlen fajdalommal járó égető érzés.

via GIPHY

Szintén tipikus, ám az előzőnél ritkábban előforduló tünet a savas táplálék visszaöklendezése, mely hányást, szájüregi irritációt, kellemetlen szájszagot eredményezhet.
Amikor ez napi rendszerességgel történik, az életminőséget is jelentősen rontja.

Nézzük meg most részletesebben, mik a reflux betegség leggyakoribb tünetei:

  • Szegycsont mögött fellépő, égető érzés, amely súlyosabb esetben, egészen a lapockacsontig, vagy akár a fülek irányába is kiterjedhet.
  • A nyelőcsőben és/vagy a torokban égő, kaparó érzés.
  • Visszafolyó savas folyadék, emésztetlen táplálékokkal, vagy ezek nélkül.
  • Acetonos lehelet.

Ahogy a reflux kórossá vélik, ezek a panaszok egyre gyakrabban jelentkeznek, előfordulhat, hogy naponta többször is kínozzák a beteget.
Gyakori „menetrend”, hogy reggel, közvetlenül ébredés után, szinte lángot okádunk, aztán a jelenség elmúlik, hogy étkezés után ismét előjöjjön. A reflux igen sokszor éjjel, a lefekvést követően jelentkezik – a megfigyelések szerint főleg éjfél és hajnali három óra között –, ezért, aki refluxtól szenved jobb, ha lefekvés előtt 3-4 órával már nem eszik, étkezési szünetet tart. Fokozza a reflux kockázatát a közvetlenül evés után végzett mozgás, ehhez elég teli gyomorral lehajolni néhányszor, de még a cipő felhúzása is kiválthatja a gyomorsav visszafolyását.

Közvetett jelek, amik refluxra utalnak

Előfordulhat, hogy a reflux betegség, a fent említett tüneteket ugyan nem produkálja, ám van pár vészcsengő, ami a jelenlétére, vagy a várható kialakulására utalhat:

nyelési nehézségek,
„gombóc” érzés a torokban,
krónikus emésztési panaszok,
puffadás,
gyakori hányinger,
krónikus rekedtség,
indokolatlan köhögésrohamok,
visszatérő csuklás,
asztma,
krónikus orrgarat-gyulladás,
indokolatlan súlycsökkenés,
állandó fáradékonyság, levertség,
az infarktus tüneteihez hasonló mellkasi fájdalmak,
gyakori középfülgyulladás,
indokolatlan torokfájás/gyulladás,
légzési nehézségek,
alvási problémák.

A reflux betegség okai

A reflux kialakulásához a helytelen táplálkozás mellett hozzájárulhatnak fizikai deformációk (pl. baleset következtében), szervi problémák, hormonzavar és hosszan tartó gyógyszeres kezelés.
Ez utóbbi leginkább a szteroidot tartalmazó készítményekre, valamint a különféle nyugtatókra vonatkozik. Ellazítják a nyelőcső alsó szakaszát, ezáltal a gyomornedvek könnyebben visszaáramolhatnak. Ennek ellenére, a baj nemcsak ebben keresendő, mivel akar egy túlságosan szoros ruha is kiválthatja, ahogy a teli gyomorral végzett, előrehajlással járó testmozgás is hozzájárul a reflux beindulásához. Igaz ez arra is, amikor egy kiadósabb étkezés után, azonnal lefekszünk.
Fiziológiai szempontból mindez arra vezethető vissza, hogy a nyelőcső alsó, a gyomorhoz csatlakozó része nem zár megfelelően, vagy a hasi nyomás miatt, egyszerűen kinyílik. Mindkét állapotnak az a következménye, a lenyelt és még emésztetlen táplálék egy része, illetve a gyomornedvek, gyomorsav bekerül a nyelőcsőbe.


Bélflóra és reflux

Összefüggés lehet a bélflóra állapota, így az immunrendszer működése, és a reflux között. A krónikus reflux kialakulásában jelentős szerepe van a rostszegény, ugyanakkor adalékanyagokban gazdag ételek, a szénsavas italok, az alkohol és általában a gyomorsav túltengést okozó élelmiszerek fogyasztásának. Szintén kiváltó ok, ahogy láthattuk, a túlevés. Mindez hozzájárul a bélflóra egyensúlyának felbomlásához, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ennek az az oka, hogy az immunsejtek 70-80 százaléka a vastagbélben helyezkedik el, ha a bélflórában többségbe kerülnek a káros mikroorganizmusok, ennek hatására az immunrendszer nem tud optimálisan működni. És még valami: a bélflóra jótékony baktériumai vitaminok és emésztőenzimek termelésében is közreműködnek, ha tehát a számuk csökken, az emésztés sem lesz megfelelő, ami visszahat a refluxra, azaz súlyosbítja a tüneteit.

A reflux fogyást okozhat

Növeli a reflux kockázatát a túlsúly, ha viszont kialakul, fogyást okozhat. Leginkább azért, mert szó szerint elveszi az étvágyat.

Terhesség és reflux

Jellemzően a terhesség utolsó harmadában alakulhat ki reflux, a jó hír viszont az, hogy a szülést követően általában magától megszűnik. A várandósság alatt fellépő reflux betegség főként az ilyenkor tomboló „hormonviharnak” tudható be, de sokszor a magzat elhelyezkedése, vagy mocorgása is eredményezheti.

A reflux betegség következményei

Az állandóan feltörő gyomorsav folyamatos irritációt eredményez, ami hosszú távon a gyomor felső részében, a nyelőcsőben és a torokban, vagy akar a szájüregben, különféle fekélyek, bevérzések kialakulásához vezet. Ha nem orvosoljuk időben, akár komoly fertőzések forrása is lehet. A reflux tüdőproblémákat okozhat, mivel a visszafolyó gyomorsav – akár az irritáció okozta köhögés miatt – a rosszul záródó nyelőcső hibájából a légcsőbe is bekerülhet. Számos esetben elég a szájüregben lévő, savas kipárolgás is ahhoz, hogy azt visszalélegezve, kárt okozzunk a légutakban.
Talán kevesebb figyelmet kap, hogy a savak állandó jelenléte a fogzománcot is jelentősen károsíthatja, ezért idővel fogszuvasodást idéz elő. Ezért nagyon fontos, hogy aki refluxtól szenved, gyakrabban mosson fogat, és öblögessen – lehetőleg fertőtlenítő szájöblítővel – minél gyakrabban.
A reflux betegség egyik legsúlyosabb fajtája az úgynevezett Barrett-nyelőcső. Szerencsére igen ritka korról beszélünk, ami tulajdonkeppen megváltoztatja nyelőcső nyálkahártyáját úgy, hogy az eredeti nyálkahártyát a gyomrot borító nyálkahártyával a „hasonmásával” helyettesíti. Ez a folyamat az első stádiumában még visszafordítható, ha viszont elhanyagolják, növeli a daganatok kialakulásának kockázatát az érintett területeken.

Reflux vizsgálat

Egyszerűnek tűnhet az öndiagnózis, ez azonban mégsem ajánlott, hiszen a reflux tünetei más betegségre (pl. daganatra) is utalhatnak. Ezt zárhatja ki a protonpumpa gátlók, azaz savcsökkentők kipróbálása. Ha ezek néhány héten belül nem hatnak, további vizsgálatokra van szükség. Az orvos végezhet nyelőcső- és gyomortükrözést, valamint 24 órás monitorozást, aminek során egy szondát juttatnak a nyelőcsőbe. Egyik sem kellemes vizsgálat, de mindenképpen megéri, hiszen kizárhatják a további betegségek lehetőségét.

Reflux betegség kezelése

Mint minden betegség esetében, a legjobb kezelés a refluxnál is a megelőzés. Létezik néhány szabály, ami ráadásul nemcsak erre, hanem a kezelésre is alkalmazható, függően a beteg állapotától, és a reflux súlyosságától. Túlsúly esetén (főleg a hasi zsír okozhat gondokat) kezdjünk el mielőbb diétázni, amit érdemes egy alapos méregtelenítő-, béltisztító kúrával kiegészíteni. Utóbbi azért fontos, mert bélrendszer kitakarítása után sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása, ahogyan hatására az ürítésünk is rendszeressé válik.
Sokan automatikusan savlekötőkhöz nyúlnak, amik valóban segíthetnek, viszont a kiváltó okot, okokat nem szüntetik meg. Ráadásul, elfedhetnek olyan, komolyabb tüneteket, amikkel mindenképpen foglalkozni kellene. Ezért kell a reflux észlelésekor mielőbb szakorvoshoz fordulni, aki meghatározza a gyógyszeres kezelést, szükség esetén (például a nyelőcső erős kimaródásakor) műtétet javasol.
A gyógyszerek hatását javíthatjuk megfelelő mozgásformák gyakorlásával, az egyik legjobb a jóga, amit egy amerikai egyetemi tanulmány ajánl a betegek figyelmébe.

Reflux diéta

Kerüljük az adalékanyagokban gazdag élelmiszereket, különösen a félkész- és készételeket, mert ezek felborítják a bélflóra egyensúlyát, érzékennyé teszik a gyomrot és a beleket.
Tartózkodjunk a dohányzástól, mivel a belélegzett nikotin es kátrány erősen izgatja a nyelőcsövet, köhögési és csuklási ingert okozhat.
Ne fogyasszunk nyálkahártya irritáló ételek és italokat, mint az alkohol, a kávé, a szénsavas üdítők, a „vadabb” fűszerek vagy a rántott fogások. Igaz ugyan, hogy az erős paprika remek antioxidáns, de ha refluxunk van, csak nagyon kis mennyiségben vegyük magunkhoz.
Kerüljük a citrusféléket, a paradicsomot, valamint a csokoládét. Ugyanez igaz a finomított liszttel és cukorral készült élelmiszerekre, a zsíros vagy ecetes ételekre, mert ezek is közreműködhetnek a savtúltengéshez. Nagyon fontos, hogy kövessük a keveset többször elvet: együnk naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat, igyunk sokat, 2,5-3 liter vizet. A falatokat alaposan rágjuk meg, hagyjunk magunknak időt, ne kapkodjunk, hiszen az emésztés a szájüregben, a nyállal kezdődik. Ha átugorjuk ezt a fontos lépést, nagyobb lesz annak a valószínűsége, hogy a rosszul bevitt táplálék gondot okoz.

A reflux remek ellenszerei az almaecet es az almabor

A reflux remek ellenszerei az almaecet es az almabor. Első hallásra savasnak tűnhetnek, ezzel szemben kiegyensúlyozzák a bélcsatorna pH-értékét, ezáltal csökkentik a túlzott gyomorsav termelődés esélyét. Ez igaz a kalciumban gazdag mandulára is – ahogyan más csonthéjas gyümölcsök is hasznunkra lehetnek –, azonban ügyeljünk az adagolásra, mivel roppant kalóriadús magvakról beszélünk. Enyhíthetik a reflux tüneteit a teljes kiőrlésű gabonák és a hántolatlan rizs. Nyugtatják az irritált nyálkahártyát, és segítenek megelőzni/kezelni a gyulladásokat, amiket a krónikus reflux felerősít. A reflux betegség okozta kellemetlen tünetek enyhítésére a mályva és az útifű főzete sikerrel alkalmazható. Elég belőlük 1-2 teáskanálnyi a forró vízbe, amit aztán lassan kortyolgatva, langyosan fogyasszunk.

Mit ne együnk?

Egy 513 résztvevővel elvégzett lengyel vizsgálat szerint a GERD reflux nagyobb arányban fordult elő azoknál, akik gyakrabban ettek zsíros, sült, savanyú vagy fűszeres ételeket, illetve rendszeresen borsmenta teát ittak. Szintén növeli kutatók szerint a kockázatot a napi 1-2 étkezés, valamint a későn elfogyasztott, főétkezésnek tekintett vacsora. További részletek a kutatásról és eredményeiről a Gastroenterology Review szaklapban olvashatók.

Figyelem! A kóros reflux betegség az esetek közel harmadában fekélyekkel, a nyelőcső összehúzódásával jár együtt. Ezzel szemben, alig 5 százalék az esélye annak, hogy semmilyen organikus károsodást nem okoz. Minél tovább áll fenn a reflux, annál nagyobb az esélye a még súlyosabb következményeknek.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734640/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962685/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133436/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!