head

IBS kezelése probiotikumokkal | Segít az IBS-diéta is

Hogyan kezelhető az IBS probiotikumokkal?
Probiotikus baktériumok bevitelével javul az IBS-es betegek állapota
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Betegségek

Az IBS kezelése gyógyszerekkel nem megoldott, azonban a tünetetek csökkentésében segíthetnek a probiotikus baktériumok.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy megváltozik az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteit produkáló betegek bélflórájának összetétele, és a bélflóra közvetlenül befolyásolja bizonyos szervek működését.

Amikor csökken a probiotikus bélbaktériumok száma, az agyi folyamatok, így a viselkedés is eltér a normálistól. Sorsdöntőek lehetnek azok a kutatások, amelyek összefüggést találtak a bélflóra összetétele, és a betegség kialakulása között, hiszen így az IBS kezelése is elérhetővé válhat.

IBS-t okoz a károsodott bélflóra

A bélflóra állapota az emésztésen túl a mentális egészségre is hatással van, károsodása egy sor betegség kialakulásához vezet. A bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, az immunrendszer hatékony működésében, de egyensúlyának felbomlása olyan mentális betegségeket is kiválthat, mint a depresszió, a kényszerbetegség, a szorongás és pánikroham.

Ha a vastagbélben élő probiotikus baktériumok aránya lecsökken, emésztési zavarok jelentkeznek. Romlik a felszívódás hatékonysága, sérül a bélnyálkahártya, és az IBS szempontjából fontos bélmozgás is rendellenessé válik. Több vizsgálat is igazolta, hogy negatív irányba változik az IBS-től szenvedő emberek bélflórájának összetétele, a szervezetükben jóval kevesebb a jótékony, probiotikus baktérium.

Hogyan segítnek a probiotikumok?  

A bélflórát alkotó baktériumtörzsek arányának módosításával a puffadással és görcsökkel, gyomortáji vagy hasi fájdalom kíséretében jelentkező betegség jól kezelhető. Ennek oka, hogy ha a vastagbélben élő, kolonizált, probiotikus baktériumok száma lecsökken, emésztési zavarok jelentkeznek. Romlik a felszívódás hatékonysága, sérülhet a bélnyálkahártya, székelési problémák jelentkeznek, emellett az IBS szempontjából fontos, a bélmozgás is rendellenessé válik.

Probiotikus baktériumok bevitelével javul az anyagcsere, és a bélmozgások is rendeződhetnek, regenerálódik a bélnyálkahártya. A bélflóra helyreállítása jótékonyan hat az emésztésre, emellett elősegíti a tápanyagok, és a különféle ásványi anyagok, például a magnézium és vas felszívódását.

A beteg állapotának javításában segítenek az IB ibs elleni gyógyszerek, de az IBS kezelése gyógyteákkal is lehetséges. Törekedjünk azonban a természetes megoldásokra

Irritábilis bél szindróma tünetei

Az IBS több olyan tünetet produkál, amivel nagyon nehéz együtt élni, így pszichésen is megviseli azt, aki ettől a bélproblémától szenved. Időnként jelentős fájdalommal jár, a terápiája pedig összetett.

Az irritábilis kifejezés arra utal, hogy a tünetek hátterében a bélrendszer megváltozott és rendellenes működése áll, ilyenkor gyomorpanaszok, hasi diszkomfort érzés jelentkezik, ami puffadással és görcsökkel jár együtt. Ezen kívül gyomortáji vagy hasi fájdalom is előfordulhat, néha nagyon erős jelleggel.

IBS esetén belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága, és sokszor napokig tartó hasmenés vagy székrekedés kínozza a betegségben szenvedőket. Az IBS tünetei lehetnek a bél- és gyomorgörcsök, a hányinger, míg a székleten sokszor jelenik meg nyálka. Ha elhanyagoljuk, az IBS tünetei súlyosbodhatnak.  A széklet véressé válik, a görcsök állandósulhatnak, és emésztőrendszeri gyulladás jelentkezhet. A krónikus vagy akut alhasi fájdalom szintén vezető tünet.

Probiotikumokon kívül még hogyan kezelhető?

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésében szerepe lehet a stresszhelyzetek elkerülésének és kezelésének, a helyes és rendszeres táplálkozásnak, a bélmozgást fokozó kávé, alkohol elhagyásának, illetve a zsíros ételek mellőzésének. Rendkívül fontos a bélflóra helyreállítása, ebben segítenek a pre- és probiotikumok. Javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában, hiányuk esetén a szervezet a kórokozókkal szemben védtelenebbé válik.

Megtévesztő jelek

A különféle bélférgek és petéik jelenléte sok esetben az IBS-hez hasonló tüneteket produkálhat, ezért elengedhetetlen a székletvizsgálat, ami ezt kizárhatja. Ugyancsak szükség lehet ételallergia-vizsgálatra, mivel bizonyos ételintoleranciák és allergiák is IBS-hez hasonlíthatnak. Az endoszkópos vizsgálatot olyan fiatalok esetében is érdemes elvégezni, akiknek családjában már előfordult vastagbélrák, ez a betegség ugyanis egyes tüneteiben emlékeztet az IBS-re.

IBS-diéta, az IBS kezelése házilag

Az IBS-diéta, az IBS otthoni kezelésének kézenfekvő módja. Lényege, hogy elhagyjuk az étrendünkből azokat az ételeket és italokat, amelyek fogyasztása fokozza a panaszainkat.  Fontos, hogy először megfigyeljük magunkat. Vezessünk naplót az étrendünkről, így könnyebben rájöhetünk, mik azok az élelmiszerek, amelyek kiprovokálják az IBS-re jellemző tüneteket. Különös figyeljünk a glutént-, laktózt- vagy gyümölcscukrot tartalmazó ételekre, mert sok IBS-es betegnél ezek kifejezetten ellenjavallt az alkohol, és kerüljük a koffeint és szénsavas üdítőket, a kávét és a fekte teát.

Vezessünk táplálkozási naplót

Az IBS-diéta alatt, mellőzzük a hagymaféléket, hüvelyeseket, káposztaféléket, és általában a keresztesvirágú zöldségeket. A rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék segítik a bélműködést, megkötik a vizet, de hátulütőjük, hogy puffadást okozhatnak.

Még egy fontos tudnivaló: hisztamin allergia esetén ne fogyasszunk túl édes gyümölcsöket, például fügét vagy barackot, ahogyan az aszalt gyümölcsöktől is óvakodjunk. Noha a szezonális gyümölcsök, zöldségek fogyasztása kifejezetten ajánlott, az IBS diéta során inkább párolva, forrázva együk ezeket. Hús helyett válasszuk a halakat, méghozzá párolva elkészítve. Ugyancsak hagyjuk ki az étrendünkből a zsírban sült vagy zsíros ételeket, valamint az adalékanyagokban bővelkedő kész-, félkész élelmiszereket. Az IBS diéta a mogyoróféléket, a friss gombákat és a citrusféléket sem pártfogolja.

Hogyan étkezzünk?

Naponta 5 alkalommal fogyasszunk kisebb adagokat. Rendkívül fontos, hogy az IBS diéta alatt, az ételeket megfelelő módon készítsük el, és fogyasszuk: kerüljük a túlságosan lehűtött, vagy forró élelmiszereket, és szánjunk elegendő időt az étkezésekre. Minden falatot alaposan rágjunk meg.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966170/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444258/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!