head

A gyomorégés elleni gyógyszer növeli a stroke kockázatát

A gyomorégés elleni gyógyszer növeli a stroke kockázatát
Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Emésztés

A gyomorégés elleni gyógyszer növeli a stroke kockázatát

A protonpumpa-gátlók ( savcsökkentő ) olyan gyógyszerek, amelyeket gyakran használnak gyomorégés kezelésére, a torokban okozta növekvő gyomorsav megszüntetésére. Az új kutatás azt sugallja, ezeket a gyógyszereket csak óvatosan szabad használni, a kutatócsapat megállapította, hogy a gyomorégés elleni gyógyszerek növelhetik az ischaemiás stroke kockázatát.

A vizsgálatban csaknem 245.000 dán felnőtt vett részt, a kutatók egyértelműen azt állapították meg, hogy a gyomorégés elleni gyógyszerek rendszeres használata egyeseknél iszkémiás stroke-hoz vezetett. PPI-k ( gyomorégés elleni gyógyszer ) használatával a gyomorban termelt sav megszűnik , ezáltal csökkentve az ismert állapotot, a gyomorégést. Sajnos azon személyek, akik több, mint heti kétszer használnak gyomorégés elleni gyógyszert, veszélyben vannak. A savtúltengés enyhítésére használt gátlók gastrooesophagealis reflux betegséghez vezetnek (GERD), de az ischaemiás stroke kockázata is megnő.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Thomas Sehested ( Dán Szívalapítvány orvosa, Koppenhága )  a közelmúltban bemutatott vizsgálati eredményeiről az American Heart Association tudományos ülésén a következőket nyilatkozta:„Ischaemiás stroke akkor fordul elő, amikor az az artéria, amelyik oxigén-dús vért szállít az agyba, eltömődik, ilyenkor keletkezik vérrög. Az ischaemiás stroke a leggyakrabban előforduló stroke, mintegy 85%-át teszi ki az összes stroke közül. A PPI ( gyomorégés elleni gyógyszer) használatával kapcsolatban fellépő érrendszeri károsodások növelhetik az ischaemiás stroke kockázatát.”

Az Ischaemiás stroke kialakulása 21%-kal  magasabb a gyomorégés elleni gyógyszer használói között

A kutatók több lehetséges zavaró tényezőt is felfedeztek, a magas vérnyomás, a pitvarfibrilláció és a különféle gyógyszerek használata súlyosbítja a stroke kockázatát azoknál, akik rendszeresen használnak gyomorégés elleni gyógyszert. A kutatók nem tudják bizonyítani az ok-okozati tényezőt a gyomorégés elleni gyógyszer és a stroke között, mégis úgy vélik, hogy az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a betegek legyenek óvatosak a gyógyszerek használatával. Sajnos sok gyomorégés elleni gyógyszer már elérhető recept nélkül is, így orvosi figyelmeztetés nélkül szinte bárki használhatja, ami akár súlyos következményekkel is járhat.

A kutató csapat arra a következtetésre jutott, hogy az időnkénti randomizált kontroll vizsgálatok elvégzése mindenképp javasolt a gyomorpanaszokkal küzdő betegek esetén, a cardiovascularis betegségek elkerülése érdekében.

Cikkem a Common heartburn drugs may raise stroke risk cikk alapján íródott, az eredeti kutatási eredmény 2016.11.16-án került publikálásra a Medical News Today oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!