head

Zöldségek és gyümölcsök a jobb pszichikai állapotért

Motiváció növelő zöldségek és gyümölcsök
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Egészség

Ideges, feszült, és nem látja az alagút végét? Ezeket a zöldségeket egye, és erősítse meg idegrendszerét 2 hét alatt!

A friss zöldségek és gyümölcsök jót tesznek emésztésünknek, de a legújabb kutatások szerint az idegrendszerünkre, és pszichikai állapotunkra is jó hatással vannak.

Több zöldég, nagyobb motiváció

A rostdús zöldségekben, gyümölcsökben bővelkedő étrend nemcsak az egészséges emésztés fenntartásában, a béltisztításban, hanem az elhízás megelőzésében is segíthet, csökkentheti a szív-és vérnyomásproblémák, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Most újabb ponttal gazdagodott az egészséges étrend melletti érvek listája: mentális egészségünkre, pszichikai állapotunkra is jó hatással lehet, ha elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt eszünk.

Az Új-zélandi Otagói Egyetemen dolgozó dr. Tamlin Conner kutatásokat végzett az étkezés és a motiváció közötti kapcsolatot vizsgálva. A kutatások során 2 kontroll csoportot vizsgáltak: 2 héten keresztül az egyik csoport tagjai minden nap több friss zöldséget és gyümölcsöt ettek, mint a másik csoport részvevői, az eredmény pedig magáért beszélt. Az első csoport tagjai nemcsak fittebbek lettek a 2. hét végére, de motivációjuk is nőtt, és pszichikai állapotuk is javult.

Egészséges étrenddel a jobb hangulatért

Egy másik kutatás alkalmával 3 kontrollcsoportot vizsgáltak, ahol a résztvevők különböző pszichológiai vizsgálatokon estek át a vizsgálat elején, és a végén is. A kutatás a vitalitást, a motivációt, és a hangulatállapotot vizsgálta.

Az 1. csoportnál átlagos étrendet írtak elő, vagyis nem vitték túlzásba a zöldségek és gyümölcsök bevitelét, a 2. csoportnak kiporciózták a napi zöldség, gyümölcs adagot, a 3. csoport pedig élelmiszer utalványokért cserébe kapta meg az ételeket, és mellé egy emlékeztető papírt, miszerint több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk.

A legjobb eredményeket a 2. csoport érte el, kiemelkedően teljesítettek a vitalitás és a motiváció terén, ráadásul a kedélyállapotuk is az övék volt a legjobb.

Az ideális zöldség és gyümölcs mennyiség napi 2-3 csészényi a bogyós gyümölcsökből, vagy napi 1 alma, és 1 narancs, valamint 1 sárgarépa és 1 karalábé. Egy kis odafigyeléssel, néhány apró változtatással egészségesebbé tehetjük étkezési szokásainkat, javíthatunk közérzetünkön, pszichikai állapotunkon, és emésztésünkön, miközben teljesítményünk is jobb lehet.

Forrás:

http://www.medicalnewstoday.com/

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!