head

Emésztőrendszer erősítése: méregtelenítés és probiotikumok

A karácsony egyben a nagy evések ideje is. Ezt megelőzően fontos az emésztőrendszer erősítése.
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

Emésztőrendszer erősítése: tippek karácsonyra

Karácsony idején általában jóval többet eszünk a szokásoknál, az ünnepi menü pedig bőségesen tartalmaz nehéz ételeket. Ezért fontos az ünnepek előtt az emésztőrendszer erősítése, mert ezzel elejét vehetjük a túlevés okozta kellemetlen panaszoknak.

Sokan panaszkodnak az év végi ünnepek alatt hasfájásra, puffadásra, gyomorégésre és más emésztőrendszeri panaszokra. Ennek oka szinte mindig a túlevésben, illetve a nehéz ételek fogyasztásában keresendő. Ha nem akarunk lemondani kedvenc karácsonyi fogásainkról, az emésztőrendszer erősítése segíthet megelőzni a kellemetlen panaszok kialakulását.

Béltisztítás és méregtelenítés

Az emésztőrendszer erősítésének első lépése a béltisztítás és méregtelenítés. Fokozzuk a rostbevitelt, amit a zöldségek és gyümölcsök nagyobb mennyiségű fogyasztásával érhetünk el, ugyanis a rostok kitakarítják a vastagbélből a káros lerakódásokat, ezáltal javítják a felszívódást, és hozzájárulnak a krónikus székrekedés, illetve hasmenés megszüntetéséhez.

Különösen ajánlott az útifűmaghéj, a bab és a chia mag, mivel ezek vízben oldódó és oldhatatlan rostokat egyaránt nagy mennyiségben tartalmaznak. Arra viszont figyeljünk, hogy egyes rostos zöldségek, pl. a hüvelyesek puffadást okozhatnak, illetve azt se felejtsük el, hogy a növényi rostok hő hatására károsodhatnak. Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, vegyük igénybe a minőségi táplálékkiegésztők segítségét, egy jól megválasztott kúrával tíz nap alatt elérhetjük a kívánt hatást. Az emésztőrendszer erősítése során a vastagbél mellett ne feledkezzünk meg a máj, a vesék és a nyirokrendszer méregtelenítéséről sem, amihez a gyógyteák és számos étrend-kiegészítő áll a rendelkezésünkre.

Mozogjunk minden nap

Nem tévedés! A rendszeres mozgás az emésztőrendszer erősítése érdekében is elengedhetetlen. Fussunk, kocogjunk, tornásszunk vagy akár sétáljunk minden nap egyhuzamban fél órát, és emésztőrendszerünk jobban fog működni: javul az anyagcserénk, felgyorsul a bélperisztaltika, ezáltal az ürítésünk is normalizálódik.

Fogyasszunk probiotikumot

A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra milliárdnyi jótékony baktériuma az emésztésben is fontos szerepet kap. Javítják a tápanyagok lebontását és felszívódását, közreműködnek az emésztőenzimek termelésében. Ezért fontos, hogy fenntartsuk, illetve szükség esetén visszaállítsuk a bélflóra egyensúlyát, amit a legegyszerűbben a probiotikus élelmiszerek – pl. joghurt, savanyúkáposzta – és a probiotikus baktériumokat tartalmazó probiotikumok (táplálékkiegészítők) fogyasztásával érhetünk el. Ezzel a módszerrel az emésztőrendszer erősítéséhez is egy lépéssel közelebb kerülünk.

És még valami: akármilyen finom az ünnepi menü, ne étkezzünk „össze-vissza”, mindig együnk lassan, a falatokat rágjuk meg alaposan, ha pedig érezzük, hogy már tele vagyunk, bármit tesznek elénk, hagyjuk abba az evést. Ha így teszünk, és elvégeztük az emésztőrendszer erősítését, biztosan nem fájós hassal emlékezünk majd a karácsonyra. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!