head

Multivitaminok helyett eper

Eper az egészégért | Fogyaszt és megtisztít az eper
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Ha május, akkor eper. Amilyen finom és édes, annyira gazdag egészségvédő összetevőkben. Ráadásul az eper az egyik leghatékonyabb méregtelenítő gyümölcs.

A gyümölcsök közül, az eper kiemelkedik antioxidáns tulajdonságaival. Anyagcserét javító hatásának köszönhetően igen hatékony fogyókúrás gyümölcsnek számít, de nemcsak emiatt érdemes kihasználni az eperszezont.

Mi van az eperben?

Ez a lédús és zamatos gyümölcs bővelkedik rostokban, E-vitaminban, K-vitaminban és B-vitaminokban, míg C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom. Mindössze 15 dkg eper bevitele fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét. Ezen kívül az eperben jelentősebb mennyiségű foszfor, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, szelén és vas is megtalálható. Folsavtartalma támogatja a magzat fejlődését, ezért terhesség alatt kifejezetten ajánlott az eper fogyasztása.

Antioxidánsai megkötik a gyulladásokat és rákot okozó, valamint a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Különösen hatékony lehet a dohányzás miatt kialakuló tüdőrák megelőzésében, ugyanis az eperben található ellagénsav mérsékli a cigarettafüst daganatokozó hatását.

Méregtelenítés eperrel

Az eper az egyik leghatékonyabb méregtelenítő gyümölcs: tisztítja a vért, semlegesíti a toxinokat, tehermentesíti a májat, vízhajtóként átmossa a veséket. Rostjai megtisztítják a vastagbelet a salakanyagtól és a káros lerakódásoktól. Anyagcsere gyorsító hatása révén köszönhetően az eper a fogyásban is segít. Méregtelenítő képessége ezen kívül is érvényesül, az eper fogyasztása szebbé és üdébbé teszi a bőrünket. 

Bőrvédő eper

Az eper segítségével a nap káros UV-sugárzásával szemben is védekezhetünk. Ehhez nem kell magunkra kenni – noha a passzírozott eper nagyszerűen hűsíti a leégett bőrünket, és gyorsítja a gyógyulást –, elég, ha napozás előtt eszünk pár szemet belőle: kutatások bizonyítják, hogy az eperben nagyobb mennyiségben fellelhető antocianidok megelőzik az UV-A sugárzás miatti bőrkárosodást. De emellett se feledkezzünk el a napvédő krémek használatáról!

Bárki fogyaszthat epret?

Az arra érzékenyeknél az eper allergiás reakciókat vált ki. Általában csalánkiütés alakul ki, súlyosabb esetben légzési nehézségek jelentkeznek. Éppen ezért a gyerekeknek első alkalommal csak kis mennyiséget adjunk, ha valamilyen tünet jelentkezik, forduljunk szakemberhez.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!