head

Krónikus kimerültség ellen probiotikumok

A krónikus kimerültség megszüntethető probiotikumokkal
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a probiotikumok megerősítik az immunrendszert, azzal kapcsolatban azonban csak most zajlanak a kutatások, hogy miként növelik a sportolók állóképességét. Bár a kutatás nem kifejezetten erre irányul, arra a kérdésre is választ adhat, hogy segíthetnek-e probiotikumok a krónikus kimerültség leküzdésében.

Az Exercise Physiology Laboratories és a Psychology Department kutatói arra kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a probiotikum tartalmú italok fogyasztása a sportolókra a megterhelő edzés során.

Sportolókat tesztelnek

Egyre inkább a kutatók érdeklődésének középpontjában kerül, hogy milyen előnyökkel jár a fizikailag aktív emberek számára a probiotikus készítmények fogyasztása. A témával kapcsolatos szakirodalom meglehetősen hiányos, ezt az űrt hivatott betölteni az a kutatás, amit a Kent Állami Egyetemen végeznek el. „Ennek a projektnek az elsődleges célja, hogy kiderítse, miképpen befolyásolja a nagy hőterheléssel járó testmozgás a pszichés állapotot és fizikai teljesítményt probiotikus italok fogyasztásával és anélkül”- mondta Adam Jajtner, a Kent Állami Egyetem sportpszichológia-adjunktusa, aki a vizsgálatot Ellen Glickmannal, az egészségtudományok professzorával közösen vezeti. A két szakember kerékpárosokat tesztel a kutatólaboratóriumban.

Kecsegtető eredmények

A spanyol kutatók 28, korábban nyilvánosságra hozott tanulmányt értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy a probiotikus baktériumok számára táplálékul szolgáló összetett szénhidrátok a megemésztésük során energiát szolgáltatnak. Ennek köszönhetően javíthatják az állóképességet, azáltal, hogy egyenletesen tartják a vércukorszintet. A probiotikus törzsek használatával kapcsolatban azonban a Kent Állami Egyetem kutatói arra is kíváncsiak, hogy miként alakul a fizikai teljesítmény, az állóképesség és az erőkifejtés a hőterhelés időszakában, illetve az követően. Másodsorban arra szeretnének választ kapni, hogyan változnak erős hőingadozás során a fizikai és kognitív funkciók.

Nélkülözhetetlen probiotikumok

Mivel a bélflóra probiotikus baktériumai hozzájárulnak a kalcium, a vas és a magnézium felszívódásához, a bélflóra egyensúlyának felbomlása esetén ezekből a tápanyagokból még inkább szűkölködik a szervezet. A vashiány miatt krónikus kimerültség alakulhat ki, míg a magnézium hiánya fejfájáshoz, izomgörcsökhöz, étvágytalansághoz vezethet. Károsodott bélflóra esetén hiába küzdünk a krónikus kimerültség ellen tápanyagpótlással, a bevitt vitaminok és ásványi anyagok csak részben, vagy alig szívódnak fel.

Felhasznált irodalom: 
https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/27/Researchers-to-explore-link-between-exercise-exhaustion-probiotics/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK%2B2F%2ByZa306cA%3D%3D

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT