head

Alvás fontossága az emlékek elraktározása és rendszerezése érdekében

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Egészség

Alvás fontossága az emlékek elraktározása és rendszerezése érdekében

A mozgás számos előnyével sokat foglalkozik a társadalom, de az alvás fontosságáról a többség megfeledkezik, pedig az alvás tartja egyensúlyban a szervezetet. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy  a test minden rendszerére hatással van az éjszakai alvás hossza és minősége.

Dr. David B. Augus „A betegségek kora lejárt” című könyvét olvasva egyre inkább úgy érzem, hogy a betegségek valóban megelőzhetőek, a természetes gyógyászat forradalmasítható, és egészséges életvitellel valóban meg lehet hosszabbítani az életet. Könyvének egyik fejezetében az alvást a tartós egészséggel asszociálja. Az alvás határozza meg mennyit eszünk, és azt is, hogy milyen gyors lesz az anyagcserénk. A minőség és a mennyiség szoros kapcsolatban áll a soványsággal, vagy épp az elhízással. Gondolná, hogy az alvás hossza befolyásolja a kreativitását és a leleményességét? Az sem mindegy mennyire pihentető az alvás, ha agyunk nem tud mély álomba merülni, a napközbeni információáradatok feldolgozása is lelassul, így az emlékek elraktározásával és rendszerezésével is problémák adódhatnak.

A kevés alvás megbosszulja önmagát

Most biztosan azt mondja magának, ugyan már, az alvás maximum fáradtsággal jár, de Ön téved. A rossz alvás hatást gyakorol a magas vérnyomás kialakulására, a zavartság állandósulására, az elhízásra, a keringési betegségekre és a depresszióra.

Volt szerencsém az Egyesült Államok egyik vezető alváskutatójának kutatási eredményeibe betekintenem, Michael Breus legfontosabb üzenete a világ számára a biológiai óra ketyegése, amelyet a professzor cirkadián ritmusnak hív. E ritmust a nappalok és éjszakák váltakozásának környezeti ciklusaival összefüggő ismétlődő tevékenységek határozzák meg. Az alvás-ébredés pont egy ilyen ciklus. Aki több időzónát átszelt, biztosan érezte az alváshiány okozta fáradtságot magán.

Normális hormonelválasztás

  • Evési szokásokat befolyásoló hormonok
  • Betegségek elleni harcot segítő hormonok
  • Stressz kezelésében résztvevő hormonok

közvetlen módon függenek a nappali és éjszakai ciklusok egészségétől. Sajnos azon egyének, akik több műszakban dolgoznak, az alvás a lehető legszabálytalanabb ütemben zajlik. A daganatos megbetegedések kockázata jelen illetőknél a legmagasabb.

A növekedési hormon, mely nem csupán a sejtek regenerálódásának és szaporodásának serkentéséhez létfontosságú, hanem hatással van a bőr és a csontok, a szív, a máj, a tüdő szöveteinek működésére. Amint lecsukjuk szemünket, 30 perccel ezután kezd el termelődni a növekedési hormon, amely a mély alvási időszakban tovább termelődik.

Alvás fontossága a szervezet működésének szabályozására

Dr. David B. Augus könyvét tovább olvasva egy újabb érdekes információra bukkantam, amely számomra is meglepő, pedig a lehető legegészségesebben élek, étkezem, sportolok. Az alvás olyannyira befolyásolja a szervezet hormonális ritmusait, hogy azt mesterségesen képtelenség helyettesíteni. Az étvágyat szabályozó hormonok javarészt az alvás minőségétől függenek.

Grelin és a leptin hormonok, avagy „Egyél”- „Ne egyél”

Ezek az emésztőrendszer működését befolyásoló hormonok, tulajdonképpen a jinje és jangja. Mit is jelent ez? Lényegében ezek mondják meg mikor vagyunk éhesek, és mikor kell letenni az ételt. Tehát ha az alvási egyensúly felborul, akkor a grelin és a leptin hormonok termelődése is felborul, ennek a következménye a kóros vékonyság, vagy az elhízás. Ha valaki napi 4-5 órát alszik mély álomban, annak a szervezete szénhidrátra lesz éhesebb, ennek következtében alakul ki az egészségtelen táplálkozás, a kényszerevés és az elhízás.

Az alváshiány ingerlékenységhez, az pedig depresszióhoz vezet. A depresszió egy ördögi kör, képes párkapcsolati problémákat generálni, de gyakori a fokozott idegi állapotnak köszönhetően a nárcisztikus szülővé válás, hiszen a depresszió a legjobb úton halad afelé, hogy már a közeljövőben óriási hatással legyen az emberiségre. 2020-ra a depresszió lesz a rokkantság második leggyakoribb oka a világon.  

Cikket írta: Ács Hajnalka Beatrix, Dr. David B. Augus „A betegségek kora lejárt” című könyvének felhasználásával

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT