head

Hatékony vérnyomáscsökkentőt keres? A probiotikum a megoldás

Vérnyomáscsökkentő probiotikumok: nincs mellékhatás
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyett valamilyen természetes megoldást keres, próbálja ki a probotikumokat. Mellékhatásokkal nem kell számolnia, sőt, ezek a jótékony baktériumok erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést azáltal, hogy segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes probiotikum törzsek igen erős vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Ez több szempontból is forradalmi felfedezés, hiszen a magas vérnyomás számos, akár halálos kimenetelű szív-, és érrendszeri megbetegedéshez vezethet. Az sem elhanyagolható tény, hogy míg a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, rongálják a bélflórát  és az emésztőrendszert, a probiotikumok szedése kifejezetten jótékony hatást gyakorol a bélflórára, ezáltal az immunrendszert is erősíti.  

Gyulladások és magas vérnyomás

A probiotikumok vérnyomáscsökkentő hatásukat úgy fejtik, ki, hogy mérséklik a vér sótartalmát. Laboratóriumi egerek esetében, a sóban gazdag diéta (HSD) hatására, csökkent a bélflóra jótékony baktériumainak, különösen a lactobacillisok száma.

A gyulladásokat kiváltó T-helper 17 (TH17) sejtek felszaporodtak és megemelték az egerek vérnyomását. Amikor megemelték az állatok napi Lactobacillus bevitelét, nemcsak a TH17 sejtek száma, hanem a gyulladások és a vérnyomás is csökkent.  

Még több ígéretes eredmény

A berlini Max Delbrück Molekuláris Orvostudományi Centrum (MDCMM) centrum, a Massachusetts Institute of Technology és a Friedrich-Alexander University (FAU) együttműködésével megvalósult kutatás során, a probiotikumok vérnyomáscsökkentő képessége mellett az autoimmun agyvelőgyulladás ellenes hatásukat is kimutatták. 

A tudósok 12 személynél is elvégezték a kísérletet, az eredmény ugyanaz lett, mint a laboratóriumi egerek esetében. A sóban gazdag diéta, lecsökkentette a szervezetben bizonyos lactobacillus törzsek jelentélét, egyúttal fokozta a TH17 sejtek szaporodását, és növelte a vérnyomást. Amikor a vizsgálati alanyok a diéta megkezdése előtt probiotikumot kaptak, a lactobacillus törzsek száma, ahogy a vérnyomás is, változatlanok maradtak.

A tudósok ezzel azt bizonyították, hogy a fokozott sóbevitel jelentős hatást gyakorol a bélflóra összetételére, főként a Lactobacillus murinust tizedeli meg. Mindez a magas vérnyomáson kívül, az egerek esetében, az autoimmun agyvelőgyulladást is súlyosbította. 

Jótékony lactobacillusok

Köztudott, hogy az ásványi nátriumot tartalmazó konyhasó jelentősen megemeli a vérnyomást. Ha ez a helyzet hosszú ideig fennáll, megnő a szívinfarktus, a stroke és az agyvérzés kockázata. Ez az állapot azonban ellensúlyozható a Lactobacillusok (pl. a Lactobacillus reuteri) megemelt fogyasztásával, mivel ezzel megakadályozható a TH17 sejtek túlszaporodását.

Vérnyomás csökkentő probiotikum: mindenben segíthet még?

Mivel a vérnyomáscsökkentő probiotikumok megemelt napi adagja, mérsékelte a kísérleti egerek autoimmun agyvelőgyulladás tüneteit, ez reményt adhat arra, hogy a jövőben, más autoimmun betegség is kezelhető lesz ezzel a módszerrel. Ide tartozhat a lupus  és a szklerózis multiplex (MS), a terápiát minden esetben személyre kell szabni. A FAU egyik veszető kutatója, dr. Ralf Linker szerint azonban, mint minden betegség esetében, a legjobb a megelőzés. Ebben is segítségünkre lehetnek a probiotikumok, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a bevitt só mennyiségét is csökkentsük.

Étrend és táplálékkiegészítők

Lactobacillusokat vihetünk be szervezetünkbe az erjesztett (fermentált) élelmiszerek fogyasztásával. Ilyenek a savanyú káposzta, a különféle natúr joghurtok és sajtok, de az almaecet, a kombucha tea, a miso, a kefír, de kisebb mennyiségben a sör és a bor is jó választás lehet. Ha még gyorsabb és biztosabb megoldást keresünk, válasszuk a jó minőségű táplálékkiegészítőket, amelyek ideális mennységben tartalmazzák a szükséges probiotikumokat. Ne feledkezzünk meg a prebiotikumok  beviteléről sem, ezek a rostok nélkül a jótékony baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ráadásul, a prebiotikumok védik a szívet és az érrendszert, csökkentik a koleszterin szintjét, előnyösen befolyásolják a vérnyomást.

Fontos figyelmeztetés! Magas vérnyomás esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!

Forrás:
https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/17/Probiotics-may-protect-against-blood-pressure-raising-effect-of-salt-study-finds/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK%2B97liHCL3H2w%3D%3D

 

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT