head

Máriatövis: a gyilkos galóca természetes ellenszere

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Gyógynövények

Noha az antioxidáns hatású máriatövist főként májerősítésre és a máj méregtelenítésére használják, gyógyhatásai messze túlmutatnak ezen. Egészségvédő tulajdonságát mellett a máriatövis a halálos gyilkos galóca egyetlen természetes ellenszere, antioxidáns összetevői hatékonyan küzdenek a bőrfertőzésekkel szemben.

A máriatövis (Silybum marianum) minden része természetes orvosság, jótékony tulajdonságait azonban kivonatának fogyasztásával, vagy a belőle készült krém használatával élvezhetjük a legjobban. A teljesség igénye nélkül pontokba szedtük ennek a gyógynövénynek a legfőbb erényeit.

Menstruációs zavarokra

A máriatövis képes arra, hogy kisimítsa a méh izomzatát, növelje a véráramlást, és biztosítja a hasban lévő kis erek rugalmasságát, amiknek rendkívül fontos szerepük van egy erős vérzés során.

Ételmérgezés ellen

Még a gyilkos galóca okozta mérgezésekkel szemben is hatásosan léphet fel a máriatövis, és tényként kezelhetjük, hogy a növény hatóanyaga a szervezetünkbe jutása után visszafordítja a mérgezés káros hatásait.

Idegrendszerre

Védi az idegeket, jó irányba befolyásolja az azok működését, ezáltal védi agyunkat az öregedéstől. A depressziót szintén enyhíti és hatékonyan gyógyítja a máriatövis.

Daganatok leküzdésére

A máriatövis kulcsfontosságú szerepet tölthet be a rák elleni küzdelemben: kutatások igazolják, hogy a rákos megbetegedésekkel szemben hatékonyan lép fel, mivel intenzív méregtelenítő hatást gyakorol a májra és napi 80-200 mg kivonat elfogyasztása kiiktathatja a sugárkezelés káros hatásait is.

A bőr tisztítására

A máriatövis fokozza a máj működését, így a vér tisztább lesz, ennek eredményeképp a bőr is ragyogóbb és frissebb lesz. Csökkenti a bőrpírt és a bőrfertőzések tüneteit. Ez a gyógynövény enyítheti a pikkelysömörrel kapcsolatos panaszokat, antioxidáns összetevői felveszik a harcot a bőrfertőzésekkel szemben. Szintén antioxidáns hatása révén, a bőr rákos elváltozásai, így a melanóma elleni küzdelemben is segítségünkre lehet.

Az immunrendszer erősítésére

Nedvesíti és nyugtatja a száraz és gyulladt nyálkahártyát, enyhíti a szervezetünkben jelentkező irritációt és gyulladásokat, továbbá a máriatövis hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését.

A máj védelmére

Kutatások igazolják, hogy a máriatövis fokozza a fehérjeszintézist, ami nagyon fontos a májsejtek regenerálódásában és a mérgek ellensúlyozásában. Ezzel a gyógynövénnyel hatékonyan lehet kezelni az alkoholos zsírmájat és a májcirrózist is.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT