head

Cukorbetegség és alkohol: érdekes összefüggésre jöttek rá

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Érdekességek

A cukorbetegségre hajlamosító tényezők között az alkohol dobogós helyen szerepel, ám most egy olyan tanulmányt hoztak nyilvánosságra, ami azt állítja, hogy az alkoholnak a diabétesz megelőzésében is szerepe lehet. Azok, akik hetente három-négy alkalommal fogyasztanak az alkoholos italokból, kevésbé fogékonyak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, állítják a dán kutatók, akik szerint a bor fogyasztása különösen előnyös lehet.

Több mint 70 000 ember alkoholfogyasztási szokásait vitsgálták öt éven keresztül - ki, mennyit és milyen gyakran ivott. A szakemberek vizsgálati eredményeiből azt derült ki, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak egy kevéske alkoholt, kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség. A kutatók fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy ez csak azokra érvényes, akik ugyan rendszeresen, de minimális mennyiségben isznak: nők esetében egy maximum napi egy pohár, férfiaknál maximum két pohár italt jelent, emellett egészséges életmódot folytatnak, azaz odafigyelnek a táplálkozásukra és heti szinten sportolnak.

Egy kevés jobb, mint a semmi

És akkor most jöjjenek az adatok: azoknál, akiknél a mértéktartó alkoholfogyasztás a helyes életmóddal karöltve járt, 40 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kockázata azokkal szemben, akik egyáltalán nem ittak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hetente három-négyszeri hangsúlyozottan mértékletes alkoholfogyasztás nőknél 32 százalékkal, míg a férfiaknál 27 százalékkal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az is kiderült, hogy vannak olyan italok, melyek jó hatással vannak a vércukorszintre, ilyen például a száraz vörösbor, ami a benne rejlő polifenolok miatt ilyen jótékony.

Senkit nem bíztatnak ivásra

Bár a megállapítások érdekesek voltak, nem célravezető az alkohol fogyasztásának kizárólag a cukorbetegségre gyakorolt ​​hatásáról beszélni, figyelmeztettek a szakemberek, mivel a fogyasztása számos súlyos betegséghez járul hozzá, beleértve néhány rákos megbetegedést, szívbetegséget és májbetegséget, ezért az embereknek ezt szem előtt tartva kell átgondolniuk, hogy mennyit isznak. Az alkoholfogyasztás növeli az emésztőrendszeri megbetegedések számát, sokszor az alkohol okolható a májbetegségért és a hasnyálmirigy gyulladásért.

Elgondolkodtató számok

Az alkohol világszerte a harmadik vezető oka a betegségeknek, több áldozatot szed, mint a HIV-vírus. A WHO szerint a Földön kétmilliárdan küzdenek alkoholproblémákkal, közülük évente két millióan életüket vesztik. Sokan az alkoholtól való függőség miatt kialakuló májzsugorban vagy rákban halnak meg, esetleg valamilyen alkoholos befolyásoltság alatt szerzett balesetben. Felmérések szerint fiatalabb korban kezdenek inni az emberek, nem ritka a fiatalkori alkoholizmus sem.

Forrás:
http://www.bbc.com/news/health-40740247

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT