head

A vegán diéta etikai háttere

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Vega-Vegán

A vegán diéta etikai háttere

A vegetáriánizmus, mint táplálkozási szokás Amerikában terjedt el elsőként, a lakosság közel 3,2%-a követi a vegán diétát, mely 7,3 millió embert érint az USA-ban. A vegetáriánizmusnak sokféle formája ismert, ezért mindenképp tisztázni kell a vegán diéta alapjait és a lelki hátterét. A veganizmusnak üzenete van világ felé. Ez a cikk a vegán diétát és vegán életmódot vizsgálja, mindemellett választ kaphatunk arra, miért hívja valaki magát „vegánnak”. 

A vegán nem fogyaszt állati eredetű terméket, teljes mértékben növényi alapú étrendre támaszkodik. A vegetáriánizmusnak számos formája létezik, egyesek elkerülik a húsok és halak minden formáját, viszont esznek tojást és tejterméket ( lakto – ovo vegetáriánusok ), míg mások alkalmanként esznek húst, és fogyasztanak tejterméket, tojást.

Miyen okból lesz valaki mégis vegán?

A vegán diéta követői a legtöbb esetben személyes okok miatt válasszák a vegán életmódot. Néhányan úgy vélik, ez a legegészségesebb étkezési forma, de a veganizmus legfontosabb üzenete a környezeti problémákkal kapcsolatos aggályokra való figyelemfelhívás. Az állatállomány drasztikus elterjedése, a vegyi anyagokkal és antibiotikumokkal való táplálás rohamos számban növekszik. A vegán ember elsőként etikai okból dönt a vegán diéta mellett.

Vegán környezetvédelem és állatvédelem

A vegán diéta nem csupán étkezési szokás. Önös érdekből állatokat bezárva tartani, megölni, fogyasztani nem etikus dolog. Közelítsük meg a problémát kicsit másképp, nem a hús és tejtermékek fogyasztásával van alapvetően gond, sokkal inkább a mértéktelenséggel. A drasztikus és egyre növekvő hús és tejfogyasztással embertelen körülményeket teremtettünk az üzemekben, ami napjainkban már ipari formában folyik.

A vegán környezetvédelem nem tud azonosulni az ember felsőbbrendűségével, főképp azért, mert az embernek egyáltalán nincs szüksége arra a tápanyagra, amit az állat húsa ad, hiszen növényi alapú forrásokból mindezt megkaphatjuk. Felbecsülhetetlen állat szenved, csupán azért, hogy az ember élvezhesse a hús ízét. Az állat sokkal több ételnek való növényi táplálékot eszik meg, mint amennyit az embernek hús formájában ad. Sokkal több éhező embert tudna a világ táplálni, ha nem az állatoknak termelnék ki a növényi táplálékokat. A veganizmus az állatok védelme mellett a környezetvédelemre is óriási hangsúlyt fektet, ugyanis a rohamosan fejlődő gyárak számlájára írható a drasztikus klímaváltozás, melyet az emissziós gázok kibocsátása okoz. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT