head

Kolonoszkópia: miért életmentő a vastagbéltükrözés?

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Vastagbél

A vastagbélrák az egyik leghalálosabbbetegség, pedig a daganatok közül, éppen ezt lehet a legkönnyebben megelőzni. Ehhez időben el kell végeztetni a kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés), ami a betegség kimutatása mellett a rákmegelőző állapotnak tekinthető bélpolipok eltávolítására is alkalmas.

Sajnos sokak számára a vastagbélrák még mindidig tabutémának számít, többek között ez az oka annak, hogy a szükségesnél kevesebben mennek el orvoshoz, és kérik a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) elvégzését. Pedig a vizsgálattal 100 százalékos biztonsággal kimutatható a vastagbéldaganat, illetve a rákmegelőző állapotnak tekintett bélpolipok és a szintén kockázatot jelentő gyulladásos betegségek jelenléte.

Mikor végeztessük el a kolonoszkópiát?

Ha a tünetek – véresszéklet, krónikushasfájás, krónikus székrekedés, puffadás – már jelentkeztek, a kolonoszkópia önmagában már nem jelenthet tökéletes megoldást a vastagbélrák ellen. Tünetmentesség esetén viszont a kolonoszkópia szó szerint életet menthet, hiszen segítségével felfedezhetők és eltávolíthatók azok a bélkinövések (polipok), amelyekből jó eséllyel kifejlődik a rákos daganat. Mivel ez a folyamat körülbelül 10 évet vesz igénybe, és a vastagbélrák az 50 éven felüliek betegsége, a kolonoszkópiát első alkalommal, valamivel 50 éves kor előtt csináltassuk meg. Ezt követően elegendő tízévente megismételni. Amennyiben a családban már volt vastagbélrákos megbetegedés, a kolonoszkópia elvégzése már 20 éves kortól, 3-4 évente ajánlott.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Bár nem kellemes, a kolonoszkópia komolyabb fájdalmat sem okoz, ennek ellenére a vizsgálat ma már érzéstelenítéssel, illetve altatásban történik. Kórházi befekvésre nincs szükség, a beavatkozás előtt azonban hashajtók és/vagy beöntés segítségével megtisztítják a beleket. Ezt követően juttatják be a körülbelül 1,5 méter hosszú, vékony csövet, aminek a végén kamera és lámpa is található. A tökéletes diagnózis érdekében szén-dioxiddal kitágítják a beleket, ennek köszönhetően ugyanis kisimulnak a bélredők, és a rejtett polipok, daganatok, gyulladások is láthatóvá válnak. Amennyiben a vizsgálat alatt az orvos veszélyes polipot fedez fel, az eszközzel ezt is könnyen eltávolíthatja. A kolonoszkópia során szövetmintát is vehetnek, amivel az esetleges elváltozásokról lehet még pontosabb információkhoz jutni. Maga a kolonoszkópia általában 40-45 percig tart, a vizsgálat után a páciens rövidesen hazatérhet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT