head

Mikor a lelkünk kimerül, a testünk jelez

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Mikor a lelkünk kimerül, a testünk jelez

Egyre elterjedtebb népbetegség a stressz, a menedzser betegség, a pánikroham, a depresszió, az ingadozó lehangoltság. Mikor a lelkünk kimerül, a testünk jelez. A stressz a XX. és a XXI. század népbetegsége. Megoldhatatlannak tűnő problémák, kilátástalan élet, pesszimizmus. A folyamatos stresszes állapot előbb-utóbb megbosszulja magát, s testünk jelez. Az állandó izgágaság és nyugtalanság, a minden ok nélküli idegeskedés alvászavarhoz vezet. A stressz és az alvászavar együtt a hormonháztartás felborulását eredményezi. Az ember szervezete egyáltalán nem egységesen jól működő. Vannak gyenge pontok, melyek nagyobb valószínűséggel betegednek meg. Alexander Ferenc PhD. úgy véli, hogy a tartós pszichés feszültségek mintegy levezetődnek a gyengébb szerven, azaz ahogy a professzor fogalmaz: testünk jelez".

Franz Alexander professzor fontos gonolatokat hagyott hátra az emberiségnek. A magyar származású, de világszinten elismert kutató orvos a pszichoszomatikus orvoslás megalapítója, kiváló orvos és pszichiáter volt, valamint egyetemi tanárként a pszichoszomatikus gyógyászat úttörője.

„Tulajdonképp minden betegség pszichoszomatikus, ugyanis minden betegségben szerepelnek mind pszichés,  mind szomatikus tényezők az előidéző okok között és a lefolyásban egyaránt.”

Ön hallott már a szomatizálásról?

Lehet, hogy Ön ebben szenved és nem is sejti? A lelke beteg, de nem akarja tudomásul venni?  A szomatizálás olyan krónikus vagy vissza-visszatérő jelenség, melyet megmagyarázhatatlan testi, és fizikai panaszok kísérnek. Ha a lélek kimerül, a testünk jelez. Megromlik az egészségünk, a mentális problémák pedig testi tünetekben jelentkeznek. A lelki problémáknak idővel testi megnyilvánulásai lesznek. Mindkét nemnél előfordulhat, de nőknél sokkal gyakoribb a jelenség, sokszor érthetetlen fizikai tünetek megjelenésével párosul. A lélek beteg, de sok esetben az ember nem is tudatosítja magában, milyen komoly érzelmi behatás éri, és hogy ez egészségére negatív hatással van. Napjainkban minden második ember nyomja el problémáit. Sokszor talán magában Azoknál, akiknél a lelki problémák testi tünetekkel jelentkeznek, többnyire mentális gondok húzódnak meg a háttérben. Ilyen a szorongás vagy a depresszió.

No de honnan tudjuk, hogy a lelkünk kimerült?

szomatoform zavarok elsősorban olyan testi tünetekkel mutatkoznak meg, mint például a zsibbadás, vagy megmagyarázhatatlan fájdalmak, esetenként egyensúlyzavar, illetve nyelési zavar és beszédképtelenség. A lelki probléma akár krónikussá is válhat. Az ember tényleg szenved, de nincs tudatában annak, hogy a lelki problémáit érzi a testi tüneteken át.

A szorongás testi tünetei

Gyakori a nyak és a mellkas bőrének kipirosodása, amely a melegség érzésével párosul. A szorongó ember végtagjai hűvösek. Az izzadás szintén jellemző a szorongásra, mert ez az állapot növeli a bőr verejtékmirigyeinek aktivitását, mely testszaggal és kellemetlen szájszaggal társul. A lelki problémák jelentkezhetnek pánikbetegség formájában is, és kevert, szorongás-depressziós szindrómában egyaránt. Ilyenkor az ember tartósan és kórosan lehangolt. Egyszer kicsattan az örömtől, majd hirtelen szomorú és életúnt lesz.

Hogyan kezeljük a lelki problémákat?

Sok esetben szükség van pszichoterápiára, de mint azt tudjuk, hazánkban még ferde szemmel néznek arra, aki pszichológushoz jár. Nem is értem miért, hiszen más európai országokban, és Amerikában a pszichológus az élet velejárója és teljesen természetes. A cél nem a folyamatos gyógyszerszedés lenne, hanem sokkal inkább a pozitív gondolkodás elsajátítása.

A pozitív gondolkodás elsajátítása:

Tanulja meg kontrollálni magát és keresse azokat a lehetőségeket, amelyekkel meg tudja oldani a gondjait. Ne azt fújja folyton magában, hogy miért nem fog kilábalni a problémáiból, hogy miért nem sikerülhet. Törekedjen a lehetséges megoldások kivitelezésére. A folytonos negatív szemlélet stresszel és szorongással párosul. Éppen ezért a lelki gondok megoldása az Ön kezében van. Sikerülhet egyedül, de kérhet segítséget is! Igyekezzen optimálisan hozzáállni a lelki problémáihoz, addig vizsgálja, amíg fel nem fedezi a megoldáshoz a kulcsot, a kiutat.

Cikkem megírásához Alexander Ferenc Phd. híres magyar pszichiáter, és pszichoanalitikus tanulmányait dolgoztam fel.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT