head

Támadnak a kullancsok | Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

A bőrbe fúródott kullancsot a feji részénél csipesszel megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

A tavasz beköszöntével, a hőmérséklet emelkedésével kezdetét vette a kullancsok szaporodása. Az apró vérszívók nem csak a kirándulókat, hanem parkokban és kertekben megbújva a városi embert is fenyegetik, ezért nem árt tisztában lennünk az élősködők néhány alaptulajdonságával.

A kullancsok rossz hírüket az általuk okozott betegségeknek köszönhetik. Tévhit, hogy ezeket maga az élősködő okozza a betegségeket, ezeket a bélrendszerében élő baktériumok, vírusok idézik elő, melyek a vérszívás során jutnak be a szervezetbe.

Városokban és parkokban is élnek

A kullancsokról sokan azt gondolják, hogy csak az aljnövényzetben gazdag erdőkben, tisztásokon élnek, pedig a természetes élőhely csökkenésével egyre gyakrabban fordulnak elő városok zöldterületein, parkokban és a családi házas övezetekben. Mivel a kullancsok a fényt, a szárazságot, és a meleget nem kedvelik, rejtőzködnek, a bokrok, fák levelein megkapaszkodva várják a táplálkozási alkalmat. Nem a fákról ugranak a nyakunkba, hanem a fűből, és az alacsony cserjék ágairól kerülnek az arra bóklászó állatok szőrébe vagy az ember ruhájába, hajába. Gyakran található kullancs a kutyában, illetve a kertbe kijáró háziállatokban. A kullancs mérete változó, a petéből kikelt kullancs lárva szabad szemmel szinte láthatatlan, míg egy kifejlett példány 3-4 milliméter. A vérrel jóllakott kullancs akár babszem méretűre is nőhet. Mivel a csípésük fájdalommentes és helyük sem viszket, nem mindig vesszük észre azonnal őket.

Alapvető óvintézkedések

A kullancsok ellen kiránduláskor használjunk kullancsriasztó sprayt vagy kenőcsöt, kerüljük a sűrű bozótot, aljnövényzetet, és viseljünk hosszú nadrágot, melynek szárát gyűrjük be a zokni alá. Tűrjük be a felső ruházatot a nadrág derekába, a hosszú hajat fonjuk be, tűzzük fel, és hordjunk vászonsapkát. Hazatérve vizsgáljuk át a testünket, különös tekintettel a hajlatokra, és a hajas fejbőrre. A kullancs csípést követően a bőr kissé felduzzad, kipirosodik, viszket, tapintása fájdalmat okoz. A bőrbe fúródott kullancsot a feji részénél csipesszel megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el, vagy használjunk kullancskanalat. Ne nyomkodjuk a potrohát, és ne kenjük be az állatot krémmel vagy olajjal, mert ezek hatására bélrendszere tartalmával együtt kórokozókat öklendezhet a bőr alá.  Az eltávolítást követően egy-két napig még apró, piros, esetleg viszkető bőrelváltozás jelezheti a csípés helyét, amennyiben azonban a bőrön körkörösen növekedő folt jelenik meg, forduljunk bőrgyógyászhoz, mert ez a Lyme-kór jele.

Adassuk be a védőoltást

Ha gyakran kirándulunk, a kullancs által terjesztett agyhártya és agyvelőgyulladás kialakulása védőoltással kerülhető el.  A kétéves kortól alkalmazható, három oltásból álló sorozat beadása után háromévente van szükség egy emlékeztető injekcióra. Egyelőre nem létezik védőoltás a fáradtsággal, fejfájással, ízületi gyulladással járó Lyme-kór ellen, ám az időben felismert betegség antibiotikumokkal jól gyógyítható. Fontos tudni, hogy a kezeletlen Lyme-kór akár maradandó ízületi, idegrendszeri károsodásokhoz vezethet!

Jó tudni, hogy tehenek, kecskék és az utóbbiak pasztőrizálatlan teje is hordozója lehet a vírusnak, bár ezek az állatok nem betegednek meg tőle.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT