head

Tél végi vitaminpótlás természetes forrásokból | Mik a vitaminhiány tünetei?

A hideg hónapokban leapadnak a tápanyagraktáraink
A hideg hónapokban leapadnak a tápanyagraktáraink
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Szuperélelmiszerek

Mindent megtesz a jó közérzetért, de valahogy mégsem érzi magát elég lelkesnek? Ne csodálkozzon, hiszen szervezete ilyenkor már az utolsó tartalékjait éli fel. Ezért annyira fontos a tél végi vitaminpótlás, amivel a tavaszi fáradtság kialakulását is megelőzheti.

Ha eddig nem tette volna meg, a tél végi vitaminpótlás segít jó formába hozni magát. Elmondjuk, melyik vitaminokra van szüksége, milyen tipikus téli panaszokat enyhíthetnek, és hogyan juthat ezekhez a legegyszerűbben.

Úgy érzi, nincs kedve semmihez, rosszul alszik, és, hogy hamarosan beteg lesz? Akkor, valóban eljött  a tél végi vitaminpótlás ideje, amivel kapcsolatban számos jó tanács létezik, ahogy az a  Vitalitás magazin cikkében is olvasható.

Ez még akkor is így van, ha sokan felteszik ilyenkor a kérdést, minek ezzel foglalkozni, hiszen hamarosan megérkeznek a tavaszi, friss zöldségek és gyümölcsök. Pontosan ez a hozzáállás az oka hideg hónapok végén oly gyakori fertőzéses betegségeknek, például az influenzának, mert szervezetünknek ebben az időszakban van talán a legnagyobb szüksége a külső segítségre. Sőt, a fenyegetően közeledő tavaszi fáradtság is részben arra vezethető vissza, hogy a hideg hónapokban leapadnak a tápanyagraktáraink, valamint ennek hatására, felborul a bélflóránk egyensúlya. Vegyük tehát komolyan a tél végi vitaminpótlást, amivel megelőzhetjük a panaszok megjelenését.

Ahogyan már említettük, a vitaminhiánynak számos konkrét jele lehet. Ezekből a tünetekből következtetni a lehet arra, hogy melyik vitaminból szenvedünk hiányt. Lássuk a leggyakoribb panaszokat.

D-vitamin-hiány

D-vitamin pótlása

Növeli a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, tipikus jele, hogy könnyebben elkapjuk a szezonális, fertőző betegségeket, illetve felerősödnek a meglévő gyulladásos betegségek, többek között az ízületi panaszok. Kihat az emésztésre is, a tartós D-vitamin-hiány anyagcserezavarokat okoz, gyengíti a csontrendszert, valamint befolyásolja a szellemi- és fizikai teljesítőképességet. Fáradékonyabbak, ingerültebbek leszünk, sőt, a téli elhízás egyik gyakori oka is a D-vitamin elégtelen mennyisége. Ez a vitamin a bőrben termelődik, a téli vitaminpótlás idején, amikor kevesebb a napsütés, együnk minél több májat, tengeri halakat, gombákat, borsót, tojást, valamint tejtermékeket.

A-vitamin-hiány

Száraz, repedező, ráncos bőr, a lassú sebgyógyulás, a gyengülő látás, a hajhullás fokozódása, és a fertőzéses megbetegedések gyakoribb előfordulása utal rá. Együnk minél több pisztáciát, répát, májat, tejtermékeket, ezekkel pótolhatjuk legegyszerűbben az A-vitamint.

E-vitamin-hiány

Gyengülő immunrendszer, száraz bőr, megugró vérnyomás, gyulladások. Ha ezeket tapasztaljuk, könnyen lehet, hogy lecsökkent az E-vitamin szintje a szervezetünkben. Ilyenkor sokat segítenek a különböző olajok, elsősorban a szója-, a kukorica- és a kókuszolaj, ahogyan a mandula, a fenyőmag, a dió, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás, a tengeri halak, a spenót is kiváló E-vitamin-forrás.


K-vitamin-hiány

Sok esetben a fokozódó memóriazavarok, valamint a rossz emésztés következménye, utóbbi visszavezethető a bélflóra egyensúlyának felbomlására. Mivel a K-vitamin java részét a probiotikus baktériumok állítják elő, ezek pótlásával tulajdonképpen a K-vitamin mennyiségét is szabályozhatjuk. Ez azt jelenti, hogy a vitaminpótláshoz elsősorban a probiotikumok szedésével oldhatjuk meg. Ebben az esetben természetesen ne feledkezzünk meg a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok (élelmi rostok) beviteléről sem, a legjobb, ha a pre- és probiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikumot szedünk. Jó megoldás még az erjesztett szója, az aszalt szilva, a tojás sárgája, a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a csipkebogyó és a spirulina alga fogyasztása.

C-vitamin-hiány

Fáradékonyság, rossz közérzet, fogyás, gyakori és tartós ízületi fájdalom, valamint az immungyengeségből adódó panaszok a leggyakoribb tünetei. A téli időszakban a citrom, a narancs és a kivi fogyasztásával juthatunk hozzá legkönnyebben a szükséges mennyiségű C-vitaminhoz, de ezeknél is hatékonyabb a csipkebogyó, aminek sokszínűségéről a Supergreens oldalán olvashatnak érdekes információkat. És még valami: a C-vitamin javítja a vas felszívódását, illetve elősegíti az E-vitamin hasznosulását, ezért vas- és az E-vitamin pótlásakor, ne feledkezzünk meg a C-vitamin fokozott beviteléről sem.

B-vitamin-hiány

Összesen kilenc B-vitamint különböztetünk meg, ezek közül a tél végi vitaminhiány elsősorban a B1-vitamint érinti. Ennek következménye lehet a krónikus fáradtság, az alvászavar és a levertség, ahogyan emésztési problémákat is kiválthat. Az olajos magvak, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák, valamint máj és a sertéshús tartalmazza, ezek fogyasztásával helyreállíthatjuk a B1-vitamin megfelelő szintjét. Ritkábban, de a B2-vitamin mennyisége is lecsökkenhet (bőrgyulladás, száraz ajkak), ennek hátterében a bélflóra egyensúlyának felbomlása állhat, amit a már említett szimbiotikum bevitelével, illetve a tej és tejtermékek, máj, tojás, vese fogyasztásával orvosolhatunk a leggyorsabban.

Étrend-kiegészítők szedése

A kérdés jó, annál is inkább, mert az étrend-kiegészítők szedése tűnik a komplex megoldásnak. Ez így is van, azonban ne feledjük, hogy a legtöbb vitamin csak akkor szívódik fel tökéletesen, ha természetes formában vesszük magunkhoz, ezért a tél végi vitaminpótlás során próbáljunk inkább az étrendváltásra, és a probiotikumok bevitelére koncentrálni.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600246/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912737/

https://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-e

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18160753

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!