head

Élősködők a bélrendszerben - Melyek az árulkodó tünetek?

Élősködők a bélrendszerben - Melyek az árulkodó tünetek?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Paraziták

Nehéz elfogadni, pedig igaz: bárkiben lehetnek élősködők. A paraziták legtöbbször a vastagbélben bújnak meg, ezért tulajdonképpen láthatatlanok, jelenlétüknek azonban vannak jelei. Ha ezeket ismerjük, könnyebben megszabadulhatunk a hívatlan vendégektől.

„Az kizárt, hogy bennem férgek, kukacok vagy giliszták vannak” – ez a leggyakoribb reakció, ha szóba kerülnek az emberi paraziták, pedig az élősködők kortól, nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül, bárkiben megtelepedhetnek. Legtöbbször a bélrendszerbe fészkelik be magukat, felmérések szerint a rendkívül gyakori orsóféreg akár egymilliárd embert is megfertőzhet, míg a horogféreg közel 800 millió ember szervezetében található meg. Általában az élősködők megjelenése nem személyi higiéné kérdése, petéik rendszerint valamilyen fertőzött étellel - hússal, zöldséggel, gyümölccsel, vízzel - kerülnek a szervezetünkbe. Még inkább veszélyeztetettek a kisebb gyerekek, akik a parkokban, játszótereken, erdőben az állati ürülékkel is gyakran kapcsolatba kerülnek.

A rejtőzködés mesterei

Akik nem hisznek a parazita-fertőzés lehetőségében, általában arra hivatkoznak, hogy még soha sem találkoztak az élősködőkkel, ami nem véletlen: ezek a bélparaziták ugyanis a rejtőzködés igazi mesterei. Képesek szinte teljesen észrevétlenek maradni, jelenlétükre éppen ezért csak közvetett tünetek alapján következtethetünk még akkor is, ha nem mindegyik mikroszkopikus méretű, hiszen egyes példányok akár több méteresre megnőhetnek. Ami tehát lényeges, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, mert szervezetünk mindig figyelmeztet a betolakodókra.

A leggyakoribb tünetek

Ha sokszor vagyunk indokolatlanul fáradtak, rossz a közérzetünk, álmatlanságban szenvedünk elképzelhető, hogy a panaszainkat élősködők okozzák. Fertőzésre utalhatnak a visszatérő, nehezen múló gyulladások, a krónikus fejfájás, a pattanásos, ekcémás bőr, a (csalán)kiütés, a puffadás, és a gyakori izom-, illetve ízületi fájdalom. A paraziták anyagcseréje során termelődő méreganyagok az idegrendszer működését is negatívan befolyásolják, a feszült idegállapot, esetenként az agresszivitás is kapcsolatba hozható az élősködőkkel. Szintén ezek a méreganyagok károsíthatják a bélflórát, ami emésztési zavarokhoz és az immunrendszer elégtelen működéséhez vezethet. Utóbbi tünetei lehetnek az ismétlődően előforduló fertőzéses megbetegedések.

Még konkrétabb tünet a rendszerint éjszaka előforduló végbélviszketés, ami sokszor azért alakul ki, mert a bélparaziták itt rakják le a petéiket, illetve a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Az elpusztult lárvák, peték granulómás csomókat képezhetnek, ezek az emésztőrendszer mellett az izmokban, májban, tüdőben is megjelenhetnek.

Béltisztítás és méregtelenítés

Mindenekelőtt fogadjuk el a tényt, hogy az élősködők önszántukból nem fognak távozni a testünkből. Mégsem nehéz megszabadulni tőlük, a legegyszerűbb, ha elvégzünk egy komplex béltisztító kúrát, aminek része a paraziták kihajtása is. Az élősködők ugyanis előszeretettel fúrják be magukat a vastagbél falán képződő lerakódásokba, ezeket pedig legegyszerűbben a béltisztítással távolíthatjuk el, ráadásul így sokkal kisebb az esélye az ismételt fertőzésnek. Francia tudósok egy tanulmányukban mindezt azzal egészítik ki, hogy a kúra probiotikumok bevitelével még eredményesebb lehet.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4403024/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3182331/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!