head

Mit kell tudni a bélférgekről?

A bélférgek, ahogy nevük is jelzi, a gazdatest béltraktusában szaporodnak el
A bélférgek, ahogy nevük is jelzi, a gazdatest béltraktusában szaporodnak el
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Paraziták

Fáradékony, ingerlékeny, emésztési problémái vannak, gyakran fáj a feje, rossz a vérképe? Könnyen lehet, hogy bélférgek fertőzték meg. Hogy biztosan kizárhassuk az élősködők jelenlétét, összegyűjtöttük a leggyakoribb bélférgeket, és az általuk okozott tüneteket.

Amikor a szervezetbe kerülő parazitákról esik szó, a legtöbben nem arra gondolnak, hogy a bélférgek emberben is élhetnek. Inkább a háziállatokra gondolunk, holott az igazság az, hogy ezek a kórokozók bárkiben megtelepedhetnek, ráadásul a bélférgesség fertőző.

A bélférgek, ahogy nevük is jelzi, a gazdatest béltraktusában szaporodnak el, fajtától függően más és más szakaszokat kedvelnek. Jellemzően olyan tüneteket okoznak, amelyek számos más, emésztési problémával összetéveszthetők. Jelenlétükre akkor kell gyanakodnunk, ha ezek a zavarok állandósulnak, krónikussá válnak, és más módon nem magyarázhatók.

Bélférgek fajtái

Három nagy csoportra oszthatók, ezek a hengeres- vagy orsóférgek, laposférgek és a mételyférgek. Mint a legtöbb élősködőnek, nem céljuk a gazdatest elpusztítása, hiszen a szervezetbe bevitt élelemmel táplálkoznak, ennek ellenére jelenlétük komoly tüneteket eredményezhet. A legsúlyosabb a különféle hiánybetegségek kialakulása, ez az állapot, főként, ha hosszan áll fenn, további komplikációkhoz vezethet. Az sem elhanyagolható tény, hogy a bélférgek az emberben fertőzéseket is okozhatnak, vagy – mivel jelentősen legyengítik az immunrendszert és felborítják a bélflóra egyensúlyát –, hozzájárulhatnak azok kialakulásához, ezért mindenképpen tenni kell a bélférgek ellen.

Melyek a leggyakoribbak?

Cérnagiliszta (Enterobius vermicularis), melyet gyakran „gyermekféregként” is emlegetnek. Ennek az az alapja, hogy leginkább a kisgyermekekben mutatják ki. Természetesen, a környezetükben élők is elkapják a kórt: a Center of Disease Control felmérése szerint a népesség 11,4%-a fertőzött cérnagilisztával. Ennek a bélféregnek a kifejlett példányai szabad szemmel is láthatóak, ha szemügyre vesszük az ürüléket, észlelhetjük a fehér, cérnaszerű paraziták jelenlétét. Mint minden bélféreg, a cérnagiliszta sem válogatós, petéi a szájon át kerülnek a szervezetbe, ahol, főleg a fertőzés elején, tünetmentesen szaporodnak. A gyermekek jobban ki vannak téve a fertőzésnek, mivel sokszor – óvodákban, iskolákban – nem tartják be a kötelezőnek tekintett higiéniás feltételeket, azaz nem mosnak alaposan kezet, naponta többször, és gyakrabban nyúlnak a szájukba, mint a felnőttek. A peték a bőrön csak pár óráig életképesek, viszont nyirkos, nedves helyeken, tárgyakra kerülve (lepedő, törölköző), akár három hétig is életben maradhatnak.

Cérnagiliszta tünetei:

végbél vagy a végbél környéki, szinte folyamatos viszketés,

súlyos alvászavar,

hasfájás,

émelygés,

a kialvatlanság miatt fáradékonyság, ingerlékenység, koncentrációs zavarok.

A bélférgesség tünetei közé tartozik a gyakori fáradtság

Ostorféreg (Trichuris trichiura), amely kifejlett állapotban 3-5 cm között mozog. A fertőzés szintén szájon át történik, amit nemcsak fertőzött étel, vagy ital okozhat, hanem a kikelt lárvákat tartalmazó talajszemcsék is. Ennek a bélféregnek a „különlegessége”, hogy a nőstény által lerakott peték a vékonybélben kelnek ki, majd a széklettel távoznak a gazdatestből.

Ostorférgesség tünetei:

hasfájás,

fejfájás,

véres hasmenés,

hányinger,

hányás

hirtelen fogyás.

Hosszúabb távon akár vérszegénység is kialakulhat, mivel ez az élősködő apró, karomszerű „szájkoronával” rendelkezik, amellyel képes átlyukasztani a vastagbélfal lágy nyálkahártyáját, és közvetlenül vérrel táplálkozni. Kisgyermekek esetében az ostorféreg lassíthatja a normális fejlődést. Jelenlétéért szintén a nem megfelelő higiénia tehető felelőssé, főként a fejlődő országokban fordul elő.

Orsóféreg (Ascaris lumbricoides) egy olyan parazita, mellyel nemcsak az emberek fertőződhetnek meg. Gyakran szenvednek tőle a különféle házi- és haszonállatok is. Főként a nem megfelelően megtisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, vagy a fertőzött talaj érintésével terjed, kifejlett állapotban elérheti akár a 25 cm hosszúságot. A szervezetbe került peték a vékonybélben kelnek ki, ahol a lárvák, átfúrva a bélfalat, közvetlenül a gazdatest véráramába kerülnek. Mikor eljutnak a jobb szívkamrába, annak lüktetése egyenesen a tüdőbe löki őket.

Orsóférgesség tünetei:

erőteljes köhögés,

gyakori tüsszentés,

hányinger,

láz.

Ritkán, de a paraziták eljuthatnak az epevezetékbe is, ahol megakadályozzák az epefolyadék megfelelő áramlását, rontáj a májfunkciókat. Ennek a parazitának a jelenléte is főként a trópusi országokra jellemző, megfelelő körülmények között, nedves, szellős talaj, közvetlen napsütés hiánya, igen hosszú ideig fertőzőképes marad. Roppant hőérzékeny, ezért ajánlatos a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan átfőzni-sütni, az ivóvizet pedig forralni.

Galandférgek (Taenia saginata, Taenia solium), amelyek fő jellemzője, a fejrészen található négy apró tapadókorong (a Taenia solium, további kis kampókkal is rendelkezik). Magányos férgeknek is nevezik őket, egyedi szaporodási módjuk miatt, hiszen ez a féreg hermafrodita, ezért egy gazdatestben, rendszerint csak egy galandféreg él. Szintén különlegességük, hogy nincs saját emésztőszervük, ezért a szervezet által megemésztett élelem egy részével táplálkoznak.

Galandférgesség tünetei:

hirtelen súlyveszteség,

különféle hiánybetegségek,

erős alhasi görcsök,

emésztési zavarok,

bélelzáródás,

fejfájás.

Amennyiben nem kezeljük időben, a galandféreg lárvái megtámadhatják az agyat, ami beszédzavarokkal, látásproblémákkal, súlyosabb esetekben epilepsziás rohamokkal járhat. A bélférgek kiirtása tehát elengedhetetlen. Hatékonyak és megbízhatóak a féregirtó gyógyszerek.

Bélférgesség tünetei | Milyen panaszokat okoznak a paraziták?

Számos tünet utalhat bélférgesség jelenlétére, mégis, általában nem a paraziták jutnak ezekről az eszünkbe. Ez az oka annak, hogy a hagyományos kezelések hatástalanok, miközben egy egyszerű féreghajtás megoldhatná a problémáinkat. 

A bélférgesség hallatán a legtöbb embert a rosszullét kerülgeti, borzasztó maga a puszta gondolat is, hogy szervezetünkben ismeretlen és, valljuk be, visszataszító lények költöztek. Pedig a bélférgesség gyakoribb jelenség, mint gondolnánk, hiszen a paraziták bárkit megtámadhatnak. 

Ne szégyenkezzünk

Talán a legfontosabb, ha felmerül a bélférgesség gyanúja, hogy ne szégyenkezzünk, hiszen a paraziták jelenléte nem a hiányos személyes higiénia következménye. Minél előbb tegyük meg a szükséges lépéseket, mert a bélférgek maguktól biztosan nem távoznak a szervezetünkből.

Sokféle bélféreg létezik

A bélférgeket két nagy csoportba oszthatjuk, úgy, mint egysejtűekre és többsejtűekre. Az egysejtűek mikroszkopikus méretűek, míg a többsejtű paraziták pár millimétertől a több méteresekig, szinte minden méretben előfordulhatnak.

Leggyakoribb képviselőik a hengeresférgek és a laposférgek. Ez utóbbiak között megtalálhatjuk a cestoid férgeket, amelyek szalag alakúak és szegmentáltak, valamint a trematodes csoportba tartozó parazitákat, ezek felszíne sima, egyenletes.

A bélférgesség főként a Giardia lamblia, a Dientamoeba fragilis, az Entamoeba histolytica, a Cryptosporidium sp., az Isospora bell és a  Balantidium coli jelenlétének köszönhető. Az egysejtűek közül fontos kiemelni az Enterobius vermicularis, az Ascaris lumbricoides, a Trichuris trichiura, az Ancylostoma duodenaliste, a Necator americanust, és a Strongyloides stercoralis fajokat.

Hogyan kerülnek szervezetünkbe a paraziták?

Leggyakrabban szájon át, táplálékkal vagy fertőzött folyadékkal kerülnek a szervezetünkbe paraziták. Az élősködők petéi vagy lárvái könnyedén „elbújnak” a különféle húsokban –főként a marha és a sertéshúsban –, ezért fontos, hogy ezeket mossuk meg, majd alaposan átsütve/főzve fogyasszuk. Szintén veszélyforrást jelentenek a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök, vagy, ha ezek tisztítása fertőzött vízzel történik.

A bélférgesség fertőző. Féreghordozók lehetnek a különféle háziállatok is, gyakori a bélférgesség macskáknál, illetve kutyáknál, főként azoknál, amelyek kijárnak a lakásból.

Állatainkat tartsuk folyamatos ellenőrzés alatt, etetésük, simogatásuk vagy a közös játék után mindig alaposan mossunk kezet, előtte ne érjünk a szánkhoz, valamint ne engedjük kis kedvenceinknek, hogy nyalogassanak minket.

A bélférgesség tünetei

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy melyek a bélférgesség tünetei embernél. Legtöbbször, a szervezetben megbúvó paraziták nem produkálnak olyan tüneteket, amelyek konkrétan utalnának jelenlétükre, éppen ezért gondolunk utoljára a bélférgességre. Ha tehát az alábbi panaszaink vannak, könnyen lehet, hogy a hátterükben parazitafertőzés áll.

Krónikus hasmenés. Általában a nagyobb férgek okozzák, főként, ha szervezetünkben túlszaporodnak. Néhány fajtájuk akár szabad szemmel is látható, mint például a fonalféreg, ezek ürítéskor megfigyelhetőek a széklet felületén.

A bélférgesség jelei közé tartozik az alhasi fájdalom, vagy görcsök. Bár okozhatja a helytelen táplálkozás, vagy a miatta kialakult emésztőrendszeri betegségek, számos parazita produkál a túlzott gázképződéshez hasonló tüneteket. Van, hogy ez csak időszakosan jelentkezik, a nők általában a menstruációs, premenstruációs periódusnak tudják be, ezért eszükbe sem jut, hogy a bélférgesség is okozhatja. A görcsöket általában a hosszabb paraziták (például a galandférgek) okozzák, amelyek közvetlenül a bélfalról táplálkoznak. Ez irritálja a nyálkahártyát, ami erős fájdalmat okozhat.

Lassú fejlődés. Ez a tünet főként a kisgyermekeknél és a fiataloknál nyilvánul meg a legmeghatározóbb módon. A parazitákkal fertőzött kicsik általában alacsonyabbak és soványabbak kortársaiknál. Ennek oka, hogy a bélférgek számos, a normális fejlődéshez elengedhetetlen ásványi anyagot, nyomelemet, és vitaminokat fogyasztanak el.

Fáradékonyság, aluszékonyság. A bélférgesség miatt szervezetünk nem jut elég energiához, ezért vagyunk ilyenkor fáradékonyak. Ha ezek a tünetek hosszan tartanak, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ez az állapot különféle hiánybetegségekhez vezet, valamint erősen gyengíti az immunrendszerünk ellenálló-képességét, rongálja a bélflórát.

Száraz köhögés. Több olyan bélféreg létezik, amelyek életciklusuk nagy részét a bélrendszerben töltik, ennek ellenére, főként lárvaként, a tüdő és a nyelőcső irányába is eljuthatnak. Ezzel irritációt, vagy gyulladást okoznak, mely főleg száraz, mekegő köhögéssel jár, nem ritkán erős fájdalom is kíséri.

Étvágytalanság. Ellentmondásnak tűnhet, hiszen a paraziták szervezetünk által jutnak táplálékhoz, jelenlétük mégis sokszor étvágytalansággal jár. Mivel folyamatosan stimulálják a bélfalat, ez állandó telítettségérzetet generál az agy felé.

További gyanús jelek a hányinger, émelygés, vagy gyakori hányás, a töredezett haj és körmök, a hámlásra, elvékonyodásra vagy kivörösödésre hajlamos bőr. Ezekért a tünetekért is sok esetben a bélférgesség okolható, mivel a paraziták erős vitaminhiányt okozhatnak. Súlyosabb esetekben a bélférgesség hidegrázással, lázzal, kiszáradással is járhat.

Mit lehet tenni bélférgesség ellen?

A bélférgesség kezelése számos módon lehetséges. Manapság már számos, hatékony féregűző táplálékkiegészítő létezik, ezek közül azonban csak azokat válasszuk, amelyek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak. A bélférgesség kezelése házilag féreghajtó főzetek fogyasztásásával is kivitelezhető, viszont bármelyik megoldás mellett döntünk, előzőleg végeztessük el a székletvizsgálatot, amiből egyértelműen kiderül a paraziták jelenléte.

Bélféreg ellen gyógynövények

A parazitáktól természetesen mindenki szabadulni szeretne, erre ma már számos, szájon át bevehető parazitaellenes és féregűző készítmény létezik. Enyhébb esetekben azonban érdemes a gyógynövényekhez fordulni. Mutatjuk, mit lehet tenni a bélféreg ellen házilag.

Bélféreg ellen fokhagyma

A fokhagyma népgyógyászat gyakran használt fűszere segít megakadályozni a parazitafertőzést, ezért napi 2-4 gramm friss, nyers fokhagyma fogyasztását javasolják.

A bélféreg ellen szegfűszeg használata is javasolt, az orvosi tárnics fertőtlenítő tulajdonságát pedig belsőleg alkalmazva kihasználhatjuk, hiszen egyedülálló parazitaellenes és féreghajtó tulajdonságokkal bír.

Az ánizs ugyancsak remekül alkalmazható a bélben élő bélférgek, káros lerakódások eltávolításában.

Paraziták ellen használható torma, a grapefruit mag, a Pau d’arco, illetve a papaya, az örménygyökér, a kurkuma, sőt a kutyabenge és a diófa levél is. A bélféreg elleni teákban mindegyiket előszeretettel alkalmazzák. 

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11386693
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ascaris-lumbricoides
https://www.healthline.com/health/taeniasis#symptoms
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4423887/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851163
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754014

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!