head

Miért fontos a nyiroktisztítás?

A nyiroktisztítás géppel is történhet
A nyiroktisztítás géppel is történhet, melynek során a páciens lábait úgynevezett „nyirokcsizmába” bújtatják
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Méregtelenítés

A bélrendszerünkhöz hasonlóan, a nyirokrendszerünket is erősen ajánlott évente több alkalommal megtisztítani. A nyirokrendszer feladata ugyanis többek között az, hogy továbbítsa a szervezetben felhalmozódó mérgeket, káros salakanyagokat, illetve elhalt sejteket a belekhez. A nyiroktisztítás segít megszüntetni, illetve elkerülni bizonyos betegségeket.

Amennyiben a nyirokfolyadék keringésében zavar támad, ez közvetlenül kihat a szervezet működésére: felhalmozódnak a toxinok és más káros anyagok, valamint oxigénhiány lép fel a sejtekben. Ezért fontos a nyiroktisztítás.

A nyirokrendszer funkciója

A nyirokrendszer feladata, hogy sejtjeink megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz jussanak. Elszállítja a halott sejteket, káros anyagokat, valamint a baktériumokat a nyirokcsomókhoz, amelyek megszűrik a nyirokfolyadékot, majd a nem kívánt anyagokat a véráram segítségével, a méregtelenítést végző szervekbe továbbítják. Egy részük nyirokfolyadékkal közvetlenül jut el a vastagbélbe, és a széklettel elhagyja a szervezetet. Ha azonban a nyirokutakban megtapadnak ezek az anyagok, a szállító funkció nem működhet jól, ami betegségek kialakulásához vezethet.

Elégtelen működés

Ha a nyirokfolyadék áramlása a felhalmozódó méreganyagok miatt lelassul, az érintett területeken a bőr fakóvá, szürkés színűvé válik és ödéma alakul ki. Ugyancsak a nyirokrendszer zavarára, illetve a nyirokfolyadék minőségének romlására utalnak a megduzzadt, olykor fájdalmas nyirokcsomók. Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges a nyiroktisztítása, amit preventív jelleggel, akkor is érdemes évente 1-2 alkalommal elvégezni, ha nincsenek panaszaink.

Nyiroktisztító módszerek

A kézi nyirokmasszázs az egyik legtöbbször alkalmazott módszer, közvetlenül stimulálja a nyirokáramlást. Ez a technika, hat az idegrendszerre is, így oldja a stresszt a nyirokmasszázs. Ezen kívül, eltávolítja a kötőszöveti lerakódásokat, ezáltal csökkenti az ödémás fájdalmat és duzzanatot. Otthon is kipróbálhatjuk, arra figyeljünk, hogy a nyirokcsomókat lágyan, hullámzó mozdulatokkal masszírozzuk.
A nyiroktisztítás géppel is történhet, melynek során a páciens lábait úgynevezett „nyirokcsizmába” bújtatják, amely felfelé irányuló, hullámszerű masszázst végez. Egy másik módja a vákuumos nyirokmasszázs, ez jó hatással van a narancsbőrre, tonizálja és feszesíti a kötőszövetet, továbbá méregtelenít.
Hatékony a zuhanyzás előtt végzett kefemasszázs: körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át testünket egy természetes sörtéjű kefével úgy, hogy lábfejeinktől törzsünk felé, majd kézfejünktől a mellkasunk irányába haladunk.

Táplálkozás

A nyiroktisztítás ideje alatt, fogyasszunk minél több, lehetőleg zöld színű zöldséget, valamint gyümölcsöket. Étrendünk bőven tartalmazzon esszenciális zsírsavakat, ezeket megtalálhatjuk az olajos magvakban és az aszalt gyümölcsökben. A nyirokrendszer tisztításának ideje alatt tiszta vizet igyunk, esetleg frissen facsart citromlével ízesítve. Fogyasszunk nyirokkeringést fokozó teát, de segítenek a nyiroktisztító készítmények. Ha még gyorsabb eredményt szeretnénk elérni, használhatunk nyiroktisztító táplálékkiegészítőket is, arra viszont figyeljünk, hogy természetes összetevőket tartalmazó, ellenőrzött terméket válasszunk, mint a LymphActive®.

Sport

A mozgás gyorsítja a nyirokfolyadék áramlását, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. A sportok közül ilyenkor a streching és az aerobik ajánlott, de az egyszerű ugrándozás (legjobb az ugrálólabda) is hasznos.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT