head

Van megoldás, ha kínoz visszér!

visszer
A vénák kóros tágulatát nevezzük visszerességnek
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Gyógynövények

Jobb, ha tudja, hogy vénabillentyűk elégtelen záródásának következményeképpen akár lábszárfekélyre is szert tehet. A visszér fiataloknál sem ritka, egészségtelen életmódunk pedig sajnos kedvez a kialakulásának.

Sokat kényszerül ülni? Nem végez rendszeresen testmozgást? Lábai hosszabb ideig való mozdulatlansága miatt, szinte biztos, hogy idővel szert tesz visszerekre. A gyakori visszér esztétikailag is zavaró, ráadásul a kezeletlen vénatágulat trombózist okozhat. Szerencsére van megoldás a visszér ellen, mint oly sok esetben, a természet most is a segítségünkre siet.

Visszér kialakulása

Bár annak tartják, a visszér tulajdonképpen nem betegség, hanem azoknak a gyűjtővénáknak a neve, melyek a szén-dioxidban dús vért visszaszállítják a szív irányába. A vénák kóros tágulatát nevezzük visszerességnek, a köznyelvben tehát tévesen terjedt el ez a kifejezés.
Az emberi szervezet remekül van kitalálva. Az elhasznált vénás vér a szívünk irányába áramlik, lábunk izmai pedig egyfajta pumpaként támogatják ezt a folyamatot. Hogy az elhasznált, szén-dioxiddal dús vér ne áramoljon vissza, arról a vénabillentyűk gondoskodnak, de ha ezek meggyengülnek, és nem zárnak rendesen, a vénákban lévő vér pangani kezd, míg a fala kanyargóssá válik.

Számos tényező közrejátszik abban, hogy károsodik a lábaink egészsége. Sok az elhízott ember, illetve azok, akik egyáltalán nem mozognak. Az ember nem arra lett teremtve, hogy naphosszat az irodában üljön, majd odahaza a kanapén heverjen, aminek következtében nemcsak visszerekre, hanem egy sor betegségre szert tesz. A mozgáshiány a testsúlyunkra is kihat, a túlsúly ugyancsak hajlamosít a visszérbetegségre. Aki fizikailag inaktív, annak az emésztése sem megfelelő, ami egyenes út a a fájdalmas székrekedéshez. Székeléskor a túlzott erőlködés következtében megnő a hasűri nyomás, ami emelkedett vénás nyomást eredményez, ez pedig idővel a felszíni vénák kitágulásához vezet.

Egyébiránt nem mindenki tehet arról, hogy visszeres lesz a lába. A terhesség idején bekövetkező hormonváltozás, súlynövekedés, a baba súlya, mind közrejátszanak a vénatágulat létrejöttében. A visszértágulat kialakulása lehet örökletes, ilyenkor veleszületett vénafal gyengeség áll fenn.
Ejtsünk szót a gyógyszerekről is. A véralvadási zavarokat okozó gyógyszerek, továbbá a hormonális fogamzásgátlók és hormonpótlók generálják a visszérbetegséget, és ne hagyjuk ki a felsorolásból a dohányzást sem. Végül, de nem utolsósorban, az étrendünk is hatással van az ereink egészségére. A rosthiány székrekedést okoz, a zsíros ételek elhízást, e kettő együttese pedig támadást a vénáink ellen.
 

Visszér veszélyei

Jobb, ha komolyan vesszük a problémát. A kezeletlen visszér trombózist okozhat. Ez az állapot akár halálhoz vezethet, miután a trombusból leváló vérrögök a szívbe és a tüdőbe jutnak, elzárják az ereket, majd embólia alakul ki. Az egész világot nézve, a halálesetek 20-25 százalékát valamilyen trombózis okozza. A kezeletlen visszér következtében ceruzavastagságú vénákra tehetünk szert, ezek fájnak, a bőr rossz oxigénellátásnak következtében pedig sebek, fekélyek alakulhatnak ki. Ezek kezelése rendkívül nehézkes.

Mik a visszér tünetei?

A visszér fájdalommal járhat

A főtörzsi visszeresség majdnem mindig panaszokkal jár. Melyek ezek?

- Ödémásodás, boka és lábszárdagadás,

- nehézláb-érzés,

- égő, csípő, viszkető érzés,

- a láb fáradékonysága,

- éjszakai izomgörcs,

- bőrelszíneződés, fekély

Léteznek ártalmatlan vénatágulatok. Ilyenek a sokak lábán kialakuló seprűvénák, vagy az orron gyakori pókháló visszerek, melyek ritkán okoznak panaszt, inkább esztétikai problémát jelentenek. A pár milliméter átmérőjű, sokszor a főtörzsi vénatágulatokhoz kapcsolódó retikuláris visszerek, melyek átsejlenek a bőrön, de nem dudorodnak ki, szintén csak ritkán járnak fájdalommal, látványuk azonban zavaró lehet.

Visszér megelőzése és kezelése

Változtassunk az életmódunkon! Nem holnap, hanem még ma. Aki azt mondja, hogy a jövő héttől majd elkezd egészségesen enni és elmegy edzeni, az valószínűleg sosem teszi meg. Ha tenni akarunk magunkért, nincs majd, csak most! Az élet rövid, és nagyon nem mindegy, hogy a hátralévő időnket aktívan és egészségesen töltjük el, vagy orvoshoz járva, visszerektől sajgó lábakkal.
Tehát mozogjunk, a mozgás javítja a vérkeringést.  Az irodaszékből óránként álljunk fel, ha állómunkát végzünk is mozgassuk meg időnként a lábainkat, esetleg viseljünk kompressziós zoknit, harisnyát.
Ne adjuk meg magunkat a túlsúlynak, és ügyeljünk arra, hogy az étrendünk rostokban gazdag legyen. Így megakadályozhatjuk az aranyerességet is okozó székrekedést, és a vénák épségének is ártó erőlködést. 
A gyógyszertárban vásárolhatunk a vénás keringést javító krémeket, géleket, de a legjobb, ha olyan étrend-kiegészítőket szedünk, melyek úgynevezett venoaktív hatóanyagokat tartalmaznak.

Venoaktív hatóanyagok

A rezveratrol megakadályozza az érfalak kóros tágulását

Ha jót akarunk magunknak és a lábainknak, támogassuk meg szervezetünk egészséges működését rezveratrollal, heszperidinnel és diozminnal. Első hallásra talán drága csodaszereknek tűnnek a felsoroltak, pedig a vörös szőlő magjából és héjából, citrusfélékből, izsópból, valamint lóheréből vonják ki ezeket érvédő, antioxidáns összetevőket. De mit tudnak valójában?
 
- A rezveratrol megakadályozza az érfalak kóros tágulását,

- a heszperidin serkenti a végtagok keringését,

- a diozmin a nehézláb-érzés, illetve a fekélyek ellen segít-.

 Mindhárom antioxidáns hatású összetevő további egészségvédő hatásokat is magáénak tudhat.

E három hatóanyagon kívül, léteznek még olyan gyógynövények, amelyek csökkenthetik a visszér tüneteit, a vénás pangást, erősíti az erek falát, és gyógyírt jelentenek a keringési panaszokra.
 Az ázsiai gázló, a borsmenta, a vadgesztenye, illetve a szúrós csodabogyó külön-külön, vagy együtt sok venoaktív gyógyszerben megtalálható.
Az ázsiai gázló javítja a nyirokrendszer működését és az erek általános állapotát, míg a borsmenta hűsít és összehúzza a hajszálereket. A vadgesztenye gyulladáscsökkentő, érszűkítő, és a vénák tónusát fokozó hatású, a szúrós csodabogyó pedig a visszerek okozta érgörcsök, bőrviszketés, nehézláb-érzés kezelésére hivatott.
Bizonyos vitaminok szedése szintén javasolt visszérbetegség esetén. A C-vitamin erősíti a véredények falát, javítja a vérkeringést, míg az az E-vitamin a szív oxigénellátását támogatja.
Lehetőség szerint olyan készítményt válasszunk, ami a felsoroltakat mind tartalmazza.

Természetesen létezik a visszerességnek olyan súlyos állapota, amikor csak a sebészeti kezelés, azaz az erek teljes hosszában való eltávolítása segíthet. Ennek egyik alternatívája a lézeres visszérműtét, amikor az vénát a hőhatás zárja el, illetve az úgynevezett vénaragasztás. Utóbbi esetében a sebészetben alkalmazott szövetragasztóval tapasztják össze a kitágult erek falát. Mindkét eljárás rendkívül költséges, de tény és való, hogy a felépülési idő töredéke a hagyományos visszérműtétének.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9na#Vissz%C3%A9rt%C3%A1gulat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadgesztenye

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAr%C3%B3s_csodabogy%C3%B3

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81zsiai_g%C3%A1zl%C3%B3

www.sotepedia.hu/_media/etk/targyak/belgyogy/a_venas_rendszer_betegsegei.doc

https://www.informed.hu/betegsegek/heart/veins/?article_hid=24391

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/visszer/

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/szekrekedes

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!