head

Shiitake gomba: Japánban gyógyszerként használják

shiitake gomba
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Gyógynövények

Shiitake gomba recept a legtöbb ázsiai szakácskönyvben biztosan szerepel, ám az ott élők nem csak az íze miatt kedvelik. Ez a gomba ugyanis, amellett, hogy rendkívül ízletes, számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, nem véletlenül minősítették Japánban hivatalosan gyógyszernek. Tudjon meg többi erről a gyógygombáról.

Természetes egészségkoncentrátum

A shiitake gomba nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális aminosavakat, de gazdag káliumban, kalciumban, illetve magnéziumban. Emellett jelentős a mangán-, réz-, cink- és vastartalma, de bővelkedik B-vitaminban és ergoszterinben, ami a D-vitamin elővitaminja.

Hatékony immunerősítő

 A shiitake gombában lévő lentinan hatékonyan stimulálja az immunsejteket és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat, illetve a sérült sejteket.  Ennek hála, a shiitake gomba az egyik eredményesebb természetes immunerősítő, rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Ez a gyógygomba csíraölő, megakadályozza a fogakon a plakkok képződéséért felelős baktériumtörzsek elszaporodását, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A gombából kivont AHCC a kutatások szerint képes megsemmisíteni a human papilloma vírust (HPV).

A rák egyik ellenszere

A Cancer Research UK és az University of Strathclyde nyilvánosságra hozott jelentésében az olvasható, hogy a gombából készült extraktum csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullást is. Más kutatások szerint a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat a vírusok, baktériumok nagy részét képes megsemmisíteni, továbbá képes sikeresen felvenni a harcot a szervezetben elszaporodott Candida albicans gomba okozta fertőzéssel szemben.   Az eddigi kutatások azt is igazolták, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását, legfőképpen a vastagbél-, a gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható. A shiitake gombából kinyert, az immunrendszert erősítő lentinánt Japánban hivatalosan is gyógyszerként alkalmazzák.

Támogatja a bélflórát

A shiitake gomba prebiotikus hatású, tehát elősegíti a bélflórát felépítő hasznos baktériumok a szaporodását. A gyógygombában található a béta-glükánok, a lentinán, illetve a laminarin prebiotikus hatásuk mellett az ekcéma és más gyulladásos bőrbetegségek gyógyulását is elősegítik.

Forrás:
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/mushrooms-in-cancer-treatment#shiitake
http://naturalsociety.com/medicinal-mushrooms-proven-to-fight-the-human-papilloma-virus/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!