head

Lentinán: hatékony ellenszere a fertőzéseknek és a ráknak

A lentinánt a shiitake gombának köszönhetjük
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Gyógynövények

A lentinán a shiitake gomba kivételesen különleges hatóanyaga, gyógyító ereje egyes gyógyszerekével is vetekszik. Többek között gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ám egészségvédő képességei ennél sokkal tovább terjednek. Ázsiában gyakorta alkalmazzák daganatos betegek gyógyításánál, de nyugaton is egyre inkább elismerik a gyógyerejét.

Felturbózza az immunrendszert

A lentinán egy béta-glükánok közé tartozó poliszacharid, különlegessége, hogy felerősíti szervezet védekezőképességét, így az allergia, a fertőzések és betegségek leküzdésében is kiemelkedő szerepet vállal. Miután kimagasló antioxidáns, semlegesítheti a gyulladások, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját fokozó és öregedését felgyorsító szabad gyököket. Könyörtelen az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus baktériummal szemben is. A lentinan képes elpusztítani a vírusok, gombák és baktériumok számottevő részét.

Felveszi a harcot a rák ellen

A lentinán egyedülálló módon gátolja a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált, más néven apoptózist idéz elő, növeli az ölősejtek, valamint a nyirokrendszerben található és az immunválaszban fontos szerepet betöltő T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát. Japánban a lentinánt gyógyszernek nyilvánították, legfőképp a vastagbéldaganat, a gyomor- és a végbélrák kezelésekor alkalmazzák. További kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a lentinán a máj-, tüdő-, prosztata-, méhnyak- és emlőrák esetében is közreműködik a megelőzésben és a gyógyításban.

Csökkenti a koleszterinszintet

A lentinán oly módon előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket, hogy csökkenti LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezzel szemben növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét. Fokozza az inzulin termelődését, azonkívül lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal a cukorbetegek számára is előnyös a fogyasztása.

A shiitake gombának a lentinánon kívül egy másik csodálatos hatóanyagot is köszönhetünk, ez pedig az AHCC, ami képes arra, hogy megsemmisítse a méhnyakrákot is okozó human papilloma vírust (HPV).

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428370
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319150

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!