head

Cukorbetegség: kezelje gyógynövényekkel!

cukorbetegség kezelése gyógynövényekkel
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Érdekességek

A cukorbetegség kezelésére többféle módszer létezik, a jól bevált gyógyszeres terápiák mellett azonban érdemes kipróbálni az alternatív kezeléseket is. Ezek közé tartoznak a táplálékkiegészítők és a gyógynövény terápiák.

Hatástalan kezelések

A cukorbetegségben szenvedők jelentős része fogyaszt valamilyen táplálékkiegészítőt, illetve alkalmaz alternatív terápiákat abban a reményben, hogy ezzel csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a cukorbetegséghez társuló tüneteket. Ilyen a krómterápia, melyről hossz ideig úgy gondolták, hogy hatékonyan kordában lehet vele tartani a cukorbetegséget, ám kiderült, hogy ez nem igaz.  Nincsen igazolt pozitív hatása a diabéteszesek körében szintén népszerű vanádiumnak, valamint a fokhagymának, ginzengnek, gyömbérnek és csalánnak sem. Azonban a rostokban gazdag növényi eredetű táplálékok valóban hozzájárulnak a vércukor szinten tartásához és ezáltal a cukorbetegség tüneti kezeléséhez.

Hatékony gyógynövények

Kutatások bebizonyították, hogy a fekete áfonya csökkenti a triglicerid szintjét,ami az érelmeszesedésben játszik szerepet. Ezzel az  áfonya főzete erősíti ez érfalakat, megszűnteti nem kívánatos áteresztőképességüket ennek köszönhetően az erek ruganyosabbá válnak így a cukorbetegségben szenvedők kevésbé lesznek hajlamosak a könnyebb és súlyosabb bevérzésekre.
A balzsamkörtét a kínai és az ayurvédikus gyógyászat régóta alkalmazza a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésére. Hatóanyagai jelentős szerepet játszanak a vércukorszint csökkentésében, valamint fokozzák az inzulin termelődését.
A közönséges bojtorján gyökere inulint, tannint, szerves savakat, valamint B-vitaminokat tartalmaz. Ezek között a legfontosabb az inulin, amely remek vértisztító és vércukorszint csökkentő. Kiválóan méregteleníti a májat, a veséket és a gyomrot, ezen kívül hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. Főzetének fogyasztása orvosi felügyeletet igényel, mivel helytelen adagolása erősen befolyásolhatja a cukorbetegség miatt felírt szintetikus gyógyszerek hatását.
A fura nevű orvosi kecskeruta előnyösen befolyásolja a vércukorszintet, tisztítja a májat és a veséket, vízhajtó hatásának köszönhetően a szervezet a vizeleten keresztül gyorsabban szabadul meg a cukroktól és a felgyülemlett méreganyagoktól, de kiválóan alkalmazható cukorbetegség esetén.

Hogy csinálják a franciák?

Felmérések szerint Franciaországban kevesebb a cukorbetegség. A vizsgálat a táplálkozási szokásokat célozta meg. Megállapítást nyert, hogy magas arányban szerepel étkezésükben a zöldség. Kimutatták, hogy ha a napi étkezést nagy részben a növényi/zöldség rostok teszik ki, az pozitív irányban befolyásolja a vércukorszint alakulását a vérben. A 3 óránként való, rendszeres, kis mennyiségű evés is jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, és az inzulintermelés megfelelő szintjét. Amennyiben 4-5 órán át nem eszünk, leesik a vércukorszint, hipoglikémia alakul ki, felborul a hormonháztartás és összezavarodik az inzulin előállítása is. Ezért nagyon fontos mindennapjaink folyamán a megfelelő minőségű, mennyiségű, gyakoriságú táplálkozás beállítása a megfelelő inzulintermelődés érdekében.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!